Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, tak momentálně taky řešíme problém jestli dřevostavbu, nebo zděný domek. Zatím jsme jen ve fázi zjišťování
Nemá někdo třeba i zkušenost s firmou Retail house???
Ahoj, stáli jsem před podobným rozhodnutím, ale nakonec vyhrál klasický zděný domek. Dřevostavba má většinou záruku jen 25 let. Takže se nám po padesátce určitě nebude chtít stavět nový.
Ahoj holky, taky to už pár let zvažuji od A do Z a pozpátku.. A zatím jsem došla k názoru, že není nad cihlový dům, bohužel, však nejen kvalitou, ale i financemi
![]()
Montovaná dřevostavba zní moc hezky, ale mě tam vadí to, že je to vlastně dům z odpadu po opracování dřeva.. Když pominu otázku zdraví (zda se přeci jen z těch desek časem něco neuvolňuje), tak mi tam vadí právě ta životnost - ony tyto stavby přeci jen nejsou za pár desítek či stovek tisíc, bavíme se už o milionech, přitom mají životnost cca dvě generace - což je padesát let
![]()
Takže u mě dřevostavba prohrála. Bohužel, alternativa zatím není, jelikož bych chtěla co nejvyšší kvalitu v eko verzi, ovšem za minimální cenu
![]()
@Amber_1977 Ahoj, s tou životností to taky píšou všude jinak, jeden hájí že to vydrží sto let jako jsou koncipovaný zděný baráky a jiní zas že víc jak 50 let to životnost nemá. Ono možná taky podle toho jakou životnost člověk myslí. Nevím nevyznám se, po pár dnech zjišťování mi přijde že snad ani žádná solidní firma na výstavbu není, snad na všechny se najdou špatný recenze. A tahat po soudech se mi s nikym nechce… Nebo snad doporučí někdo spolehlivou firmu???Jsem z toho trochu na palici a to to řeším jen chvilku
![]()
@pavur Ale ono je lautr putna, jestli to vydrží dvacet nebo sto let, když cihlový dům přežije staletí - o to mi jde.. Přeci si za takové peníze nekoupím něco, co budou moje děti na své náklady bourat a stavět znova, či nákladně renovovat ![]()
To když už, tak musím přiznat, že mě docela zaujaly ty plechové domky z těch kontejnerů, nebo co to je - pořídil si to známý na zahradu u rodičů a vypadalo to teda třeskutě hrozně - taková ta krabice, co bývají na lodích.., stála na kovových nožičkách, připomnělo mi to maringotku.. No, zateplil ji, udělal fasádu, vevnitř zabydlel, do obýváku dal kamna na dřevo a k nim zapojil trubky na ohřev vody do topení..
Myslím, že říkal kolem tří set tisíc, že ho to vyšlo komplet i se zařízením.. Má 2+1, kde v zimě je díky kamínkům teplo jak v sauně a baráček dnes vypadá opravdu malebně - postavil si před něj krytou verandu a je to opravdu útulné..
Tak za tyhle prachy bydlení na pár desítek let beru, to jo. ![]()
@Amber_1977 Staletí? To snad ne
Ale v jakym stavu když na to ani nesáhneš… Tím nechci obhajovat dřevostavbu, vím o tom prd
ale ani stavba co je z cihel za 50 let nevypadá furt stejně… Musí se opravovat… Domy co byly za mojí maminky nové jsou v dnešní době v ne moc dobrym stavu pokud se neudržovali a i pokud se udržovali, je na nich zastaralý skoro všechno a vše se prostě nějakým způsobem musí měnit a obnovovat aby se tam dalo hezky žít. Nebo ne? ![]()
@pavur No jistě.. Ony ty plasťáky, co se nemusí brousit a přelakovávat budou za pár let vyhozeny ![]()
Nicméně cihla má oproti dřevotřísce nesrovnatelně delší životnost.. Mimochodem - z čeho jsou postaveny barokní stavby ze sedmnáctého století?
@Amber_1977 No tak to abych řekla pravdu, tak nevím z čeho v 17. století stavěli
ale nic ve zlym
spíš se směju mé nevědomosti ![]()
@pavur píše:
@Amber_1977 No tak to abych řekla pravdu, tak nevím z čeho v 17. století stavěliale nic ve zlym
spíš se směju mé nevědomosti
No tak já jsem zase chytrá jak rádio, že jo ![]()
![]()
Chtělo by to nějakýho stavitele či architekta - aby nám ve věci udělal jasno..
@Amber_1977 píše:
@pavur No jistě.. Ony ty plasťáky, co se nemusí brousit a přelakovávat budou za pár let vyhozeny
Nicméně cihla má oproti dřevotřísce nesrovnatelně delší životnost.. Mimochodem - z čeho jsou postaveny barokní stavby ze sedmnáctého století?
a o jaké cihle je tady vlastně řeč? Předpokládám, že se nebavíme o žádných cihlovzduchových výrobcích od Heluzu či Porothermu. Nebo ano? Je to kvůli té červené barvě? Tohle je ten argument dlouhověkosti? Je snad jiná spojitost mezi současnýma a padesát let starýma cihlama?
Aby si někdo nemyslel, že jsem fanatický obhájce dřevostaveb tak jen doplním, že máme ještě voňavou novostavbu z Heluzu ![]()
@cincula No jasně, ty nevíš, že v novověku už měli Hornbachy? ![]()
Samo, že to nebyly pálený cihly, ale nepálený tu existují už pěkně dlouho, za to, kdyby si někdo tenkrát postavil zámeček z dřevotřísky, tak bychom moc památek asi dneska neměli ![]()
Spojitost vidím v druhu materiálu a podobném způsobu pevného spojování k sobě, nebo dřív nepoužívali stavební materiál na bázi měkkého minerálu (asi pískovce či co?) a nelepili to něčím jako maltou?
Taky se používalo dřevo, ale to byl dnešní masiv, nikoli papundekl ![]()
Tak zkrátka o tohle mi jde - nevěřím, že za sto, dvě stě let budu moc žít v baráku, který si nějaká prababi postavila z pilin po opracování dřeva a honosně to nazývala dřevostavbou a chudák malá do toho narvala jen o něco méně peněz, než kdyby použila poctivý pálený cihly
(myslím v porovnání k té finální dardě, na kteoru ji to stejnak vyjde).
Stejný druh materiálu to znamená červený? Rozdíl mezi masivní kulatinou a OSB deskama vadí a přinejmenším stejný rozdíl mezi „klasickou pálenou cihlou“ a cihlovzduchovým blokem ne? To si opravdu myslíte že se to dělá ze stejného „těsta“?
Předraženost dřevostaveb je opravdu šílená, fakt nechápu z čeho ty ceny kalkulují. V současné době - jak výše zmiňijete - totiž opravdu není na výběr.
@cincula Stejný druh materiálu znamená kámen. Upřímně, nevím, z čeho je cihla - pálený jíl?
Co vidím staré stavby, je to většinou pískovec v nějaké opracované formě. NEbo pak později vidím tvar cihel, ale netuším, z čeho se tenkrát dělaly
Naopak dříve, je to surové dřevo - jak říkáte, kulatina, nebo pak naopak, v relativně nedávné době horské, vesnické chalupy, roubenky - taky masivní, něčím napuštěné dřevo.
Vy mluvíte z mého pohledu napodobeninách těchto materiálů - jakési kvádry z nějaké bílé či šedě drti, co by měly asi imitovat cihly a pak třísky zatavené v nějakém lepidle, což by zase mělo kopírovat dřevo.. Drahý je to šíleně, pochybuji, že to něco vydrží - resp., že to vydrží tolik, co to stojí - a o to mi jde..
Když už stavět, tak buď z extra levného - třeba ty kontejnerové baráčky za několik set tisíc, od kterých nebudu očekávat, že mi tu přežijí věky, nebo teda drahé, ale pak už kvalitní - pravé červené cihly, nebo něco podobného, co by snad mělo pár generací vydržet
![]()
Mně OSB taky moc nevoní, připadá mně to takové ošizené. A ještě za ty prachy…
@cincula píše:
Mně OSB taky moc nevoní, připadá mně to takové ošizené. A ještě za ty prachy…
No právě.. Za ty prachy prodají de facto odpad
![]()