Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den. Není tady nějaká paní učitelka nebo maminka která by poradila nějaký fígl, jak naučit druhačku rychleji počítat. Snažím se s ní stále trénovat, ale ve škole prostě nestíhá, že je prý pomalá. Počítají zatím do 20. Má problém třeba i s tím když je příklad 15-11 tak výsledek napíše 14.
Už jsem z toho na nervy.
Jedine trénink, můžeš koupit nějaký procvicovaci sešit na doma. Pak je dobre, aby to psala. Když to bude psát, “vypočte” ten příklad několikrát - napíše to, zafixuje si zrakem plus samozřejmě to spocita v hlavě. Já jsem dost vizuální typ a při učení mi obecne pomáhalo vše vidět a psát. Co jen slyším, kde jedním uchem tam a druhým ven a cele se mi poplete
plus můžeš na pomoc vzít i peníze, spoustu drobných minci jako pomůcku, to by ji mohlo i bavit ![]()
@K.a.tysu66 píše:
Dobrý den. Není tady nějaká paní učitelka nebo maminka která by poradila nějaký fígl, jak naučit druhačku rychleji počítat. Snažím se s ní stále trénovat, ale ve škole prostě nestíhá, že je prý pomalá. Počítají zatím do 20. Má problém třeba i s tím když je příklad 15-11 tak výsledek napíše 14.Už jsem z toho na nervy.
Vypadá to možná na první pohled jako přežitek, ale obrovským pomocníkem u počítání s přechodem přes desítku je klasické dřevěné počítadlo… pokud nemáte, určitě doporučím vyzkoušet.
Trénovat a trénovat…
To nám poradila naše učitelka a opravdu to pomáhá. Ne každé dítě je od přírody hned geniální ![]()
Můj syn například dodnes bojuje s češtinou (4 třída)
Písmo, rychlost, chyby atd…
V něčem je šikovný a v něčem méně šikovný ![]()
Vrať se k predmatematickym dovednostem. Potrebuje ukotvit ten počet a pochopit množství. Pocitejte fyzicky, treba bonbony ( na tevh jsem syna ve druhé třídě ucila násobení a dělení)…
Dobré materialy má Bednarova, hodně je toho i na netu.
Zkusit tu 11 rozdělit na 10 a 1 a první odečíst 10 a pak 1
Jinak dávat ji doma každý den třeba 5-10 příkladů. Prostě procvičovat a procvičovat. Je důležitě, aby + a - do 20 zvládala perfektně, protože za chvíli budou počítat do 100 a bude problém.
Souhlasím s dvěma příspěvky
nejprve bych s dítětem počítala pomocí hromádek bonbonů
přičemž bych nejprve ukázala hromádku, kde napočítáte 15
pak ji rozdělit na dvě hromádky v jedné bude 10 a v druhé 5
pak řeknete, když sníme 2 bonbony kolik jich zbude?
klidně několikrát hromádky znovu přepočítávat, ať si uvědomuje to množství a co zůstává netknuto a s čím se pracuje
pak přejít na klasické počítadlo
a trénovat hrou, hrát si na obchod apod.
Na tabletu máme aplikaci Zábavná matematika, tam dcera trénuje nejradši ![]()
@Daisyy1995 píše:
Zkusit tu 11 rozdělit na 10 a 1 a první odečíst 10 a pak 1Jinak dávat ji doma každý den třeba 5-10 příkladů. Prostě procvičovat a procvičovat. Je důležitě, aby + a - do 20 zvládala perfektně, protože za chvíli budou počítat do 100 a bude problém.
Ano, tak jsme se to učily s dcerou my. Pak už jen každodenní trénink
@K.a.tysu66 Mojí dceři toto taky nejde uplne automaticky. Učím ji to druhé číslo si rozdělit na deset a ten zbytek. Doma si to rozepisuje a holt se to musí v hlave nějak uložit. U nás teď počítají 50+30,90-60 atd. To jí baví, to je lehké, ale ty přechody přes deset ještě neumí bez zaváhání..
My jsme to loni počítali na pocitadle, tam krásně viděl tu desítku.. pak na kostkách Lega, lentilkach, malých autickach…prostě to potřeboval vidět. To už teď nemusí, teď si zase všechno rozkládá na 10 a zbytek. 8+5=8+2+3=10+3=13. U některých prikladu to zvládá z hlavy a rychle, na jiných se zasekne a rozkládá, kreslí, přemýšlí… jinak než tréninkem se to naučit nedá. usi si to zafixovat, a to idelane dřív, než začnou dělat něco dalšího. Já se toho trochu bojím, on to syn sice zvládá, ale občas má nejakej výpadek mozku
kdy přemýšlím, co v té první třídě dělal…
@K.a.tysu66 klasické počitadlo nebo cokoliv názorného - fazole, knoflíky, bonbóny. U nás kolikrát stačí jen říct:”Představ si, ze máš 15 bonbonů a 11 z nich sníš.” A skoro vždy hned ví, aniž bychom ty bonbóny fyzicky měli 😄.