Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Často. Většinou mají jogurtovou kapsicku, papriku nebo jablko a kus toho, co zrovna upeču. Takže většinou perník, muffiny nebo babovku.
U nás ve škole ovšem panuje ve třídách čiĺý směnný obchod, takže stejne většinou jedi neco úplně jiného ![]()
U mají běžně chleba s něčím. Případně pokud je buchta nebo kolíček, tak dostanou ten. Někdy salát. Naštěstí nemusí mít to co ostatní, ale to co jim chutná.
Slané palačinky, plněnou tortilu, zapečené tousty, vaječné mufiny. Ze sladkého jablečné mufiny, palačinky, bábovku, vafle. Také syn chodí, že u něho ve třídě mají samé sladké. Ale naše děti to nevyžadují. Mají místo toho ovoce
.
U nás docela jely zapečené tousty (šunka+sýr nebo burákové máslo + domácí marmeláda nebo banán), minimozzarelky s cherry rajčaty a bazalkou, pečivo se sýrem, polystyrenové chlebíčky + babybel sýr, kukuřičné tyčinky + pomazánka nebo hummus, smoothie, čočkový salát, těstovinový salát
Tak v týdnu má pečivo se šunkou, nebo jen s máslem. Nemůže mlíko. K tomu to krabičky buď ovoce nebo zeleninu.
Jednou týdně může mít svačinu dle svého výběru ( v pátek), ten jeden den ho nezabije, většinou chce nějaké sušenky, Oreo, BeBe, Emco ovesné nebo něco v tom duchu. Plus má zase krabičku zeleniny, ovoce. V pátek má tělocvik a floorbal, tak to vyběha.
Je to svačina, do školy chodí nasnidany a má teplý oběd a večeři.
Sladké buchty a tak téměř neji.
Bonbóny do školy nenosí.
Ale on měl domácí svačiny ve školce od dvou let, takže je zvyklý a nevymýšlí. Nejraději má ráno koupený obyč rohlík na sucho ![]()
Dnes měl dva krajíce chleba s máslem a krabičku hroznů. Zítra dva rohlíky se šunkou a baby rajčata. Je mu devět.
Příspěvek upraven 10.10.22 v 18:08
@maky 1993 @Jahru jako palačinky, tortila, toust, wafle, těstovinový salát na svačinu? To mají místo oběda???
Naše děti nikdy neřešily, co mají ostatní na svačinu. Nikdo nemáme rádi sladké pečivo ve velkém, jen jako zákusek, o to je to jednodušší. Úplně nejraději mají zapečené tousty, klidně i z chleba, potom chleba/rohlík se šunkou, sýrem, pomazánkou, paštikou. Dále různé slané šneky, záviny, tortily. K tomu krabičku s ovocem nebo zeleninou. Na kratší vyučování jen jedno z toho, na delší obojí. Ale jsou zvyklí nejíst to dohromady.
@Anais Brno píše:
@maky 1993 @Jahru jako palačinky, tortila, toust, wafle, těstovinový salát na svačinu? To mají místo oběda???
Je hodně dětí, které nesnídají nebo jen lehce. Děti na druhém stupni mívají oběd až o půl druhé, dcera v páté třídě dvakrát týdně taky. Takže ano, i u nás jsou bohaté svačiny.
Ja delam velke svaciny, syn (2. trida) je ve skole do 16h, neco sladkeho tam ma vzdy, ale to „hlavni“ se snazim spis nesladke, i kdyz jak kdy no…syrovy toast, burakove maslo, kdyz davam sladke tak treba proteinellu…neco s vajickami, muffiny lze delat na slano…tycky se syrem, ty tortilly se syrem a zeleninou, to u nas ted frci hodne. K tomu miva nejake krupky nebo malou susenku a vzdy nejake ovoce/zeleninu.
Nekdy si rikam, ze se s tim tak crncam, ja nosila vetsinu skoly bud rohlik se sunkou, nebo s dzemem, a prezila jsem taky ![]()
Příspěvek upraven 10.10.22 v 18:16
@1Pears1 no my jsme s jídlem rezimovi, ale základem je snídaně, oběd večeře. Na tom druhém stupni to dovedu pochopit, ale první stupeň?
Pořád svačina nemá nahradit hlavní jídlo a je smutné, že děti jsou do školy hladové…
Je Třeťák a na oběd chodí taky až v jednu… aspoň mu vytravi a sní celý oběd.
Taky chodí z družiny kolem 16, dojedeme domů a kolem 17 je večeře…
@Anais Brno píše:
@1Pears1 no my jsme s jídlem rezimovi, ale základem je snídaně, oběd večeře. Na tom druhém stupni to dovedu pochopit, ale první stupeň?
Pořád svačina nemá nahradit hlavní jídlo a je smutné, že děti jsou do školy hladové…
A kdyz to tak vyhovuje vam, tak to musi vsem? Ja treba snidam kolikrat az v praci kolem 9, jak se nasnidam vic hned rano, zveda se mi zaludek. Deti mi snidaji, ale malo, vic proste nechteji, asi jsou po me ![]()
Si predstav, ze nekdo muze mit jine nastvaeni nez ty, no neni to skandal? ![]()
@beruska9 syn taky snídá relativně málo, ale hladový do školy nechodí
aspoň něco musí sníst a vypít.
Taky záleží v kolik vstáváš, já snídám až v práci, vstávám různě, ale do osmi hodin mám snídani…
Jde spíš o ten základ stravování, které dětem předáváme…
@Anais Brno píše:
Každý má jiné nastavení, ne každý je schopný brzy vstát, aby se bohatě nasnídal. Taky snídám, děti jen některé. Váš režim není žádný správný mustr pro všechny.
@1Pears1 a co je na pravidelné a vyvážené stravě nesprávného? To by mě fakt zajímalo.
Sama dětska Dr mi řekla, že kdyby se tak stravovaly všechny děti, tak nemá co řešit. Víš, manžel je diabetik, takže pravidelnost a sledování co a kolik toho sní je ten základ jeho dobré kompenzace. Díky němu velmi dobře chápu, jaké máme štěstí, že ten inzulín si tělo tvoří samo a jak by ta výživa a stravování mělo vypadat…
Ale dál dětem chystej do školy obědy místo svačin…je to tvoje volba
Mam 2 syny a řeším svačiny. Překvapivě doteď ani jeden neremcal. Čekala jsem to dřív.
Oba letos začali řešit, že ostatní děti nosí denně sladké - buchty, sušenky, bonbóny… Mladší to ani nejí, ale asi chce zapadnout, nebo třeba měnit.
Jak často dáváte sladké?
A co dáváte nesladkého, aby to bylo pro děti lákavé?
Zkoušela jsem tortilove šneky, šneky z toustového chleba, šneky z listového těsta. Nějaké další nápady?
Mladší nejí maso ani uzeniny, takže potřebuju vegetariánskou variantu.
Dívala jsem se i na FB, ale tam jely jen koblihy a hromady sladkostí, což odmítám.