Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anais Brno píše:
@maky 1993 @Jahru jako palačinky, tortila, toust, wafle, těstovinový salát na svačinu? To mají místo oběda???
Puberťák vyráží do školy v 7 a jednou týdně má kroužek do 19, jednou do 18 (domů se mezitím nedostane). Takže i když má dopolední svačinu a oběd, tak pokud nechci, aby „prožral“ kapesné v nejbližší večerce, tak to chce velkou svačinu.
No a na dopolední svačinu toho dostávali jen trochu. Nevidím rozdíl v zapečeném toustu a namazaném chlebu ![]()
@Anais Brno píše:
@beruska9 syn taky snídá relativně málo, ale hladový do školy nechodíaspoň něco musí sníst a vypít.
Taky záleží v kolik vstáváš, já snídám až v práci, vstávám různě, ale do osmi hodin mám snídani…
Jde spíš o ten základ stravování, které dětem předáváme…
U nas deti jist nemusi. Jako dite, ktere bylo nucene do jidla, je ucim spis poslouchat svoje telo, jinak vidim, ze u me to zadny extra dobry vztah k jidlu nevypestovalo a jeste mam z pekla stesti, ze se mi vyhla nejaka zavaznejsi porucha. Jestli nemaji hlad po ranu, tak je to u me v poho. Ony vetsinou zdlabnou nejaky bordel do mlika, jak tomu rikam, ale to je takova hladova varianta…
Jinak vstavam v 5:15, fakt nejsem schopna jist nekolik hodin po probuzeno, jinak se mi navaluje ![]()
@Anais Brno proč tak generalizuješ? Já mam kluky pažrave, ráno snídají dost, ale i oni mají dny, kdy ráno proste nechtějí. Tak holt dostanou do školy mnohem větší svačinu a klidně i obedoveho stylu. Kamarádka má holčičku a po ranu do ní proste nedostane nic, tak co ma dělat? Cpát ji jak husu?
@beruska9 píše:
Ja delam velke svaciny, syn (2. trida) je ve skole do 16h, neco sladkeho tam ma vzdy, ale to „hlavni“ se snazim spis nesladke, i kdyz jak kdy no…syrovy toast, burakove maslo, kdyz davam sladke tak treba proteinellu…neco s vajickami, muffiny lze delat na slano…tycky se syrem, ty tortilly se syrem a zeleninou, to u nas ted frci hodne. K tomu miva nejake krupky nebo malou susenku a vzdy nejake ovoce/zeleninu.
Nekdy si rikam, ze se s tim tak crncam, ja nosila vetsinu skoly bud rohlik se sunkou, nebo s dzemem, a prezila jsem takyPříspěvek upraven 10.10.22 v 18:16
Jo, v papírovém ubrousku
Si pamatuju, jak jsem vždycky odlepovala ubrousek z chleba s marmeládou. Blééééé. To jsem ho spíš hodila do koše (v lepším případě) nebo zůstal v tašce (v tom horším). ![]()
@Jahru píše:
Jo, v papírovém ubrouskuSi pamatuju, jak jsem vždycky odlepovala ubrousek z chleba s marmeládou. Blééééé. To jsem ho spíš hodila do koše (v lepším případě) nebo zůstal v tašce (v tom horším).
Teď se mi vybavily rohlíky s paštikou, přesne takhle prilepene na ubrousky
to jsou vzpomínky
Já dělám pečivo s různými věcmi. Máslo, pomazánkovy máslo, marmeláda, med, šunka, sýr, paštika… k tomu jablko, papriku, okurek, kedlubnu… sladký mivaji ty marmelady, med, obcas jogurt a ovoce. Buchty děláme vetsinou jen o víkendu a jiné sladké pečivo vůbec nekupujeme, protože máme doma bezlepkare. A vyloženě sladkosti na svačiny nedostávají. Do školky se to nesmí a do školy to nedávám tak nějak automaticky, má se tam najíst, ne naprat cukrem. Ale nejakej ten skořicovej šnek, maková buchta atp, to kdybychom kupovali, tak by to asi dostával.
Na sladké děláme buchty, bábovky, palačinky, koláčky, muffiny, vafle, nebo chleba či rohlík s nutellou nebo marmeládou.
Jinak normálně pečivo se sýrem, šunkou, zeleninou, k tomu ovoce nebo sladkost, toasty,…
@beruska9 no my asi celkové jako rodina o tom co jime přemýšlíme, každý máme nějaké to zdravotní omezení vramci diety, kterou každý z nás drží. Takže to dítě od mala asi vnímá, že jídlo není jen něco co mi zácpě žaludek. Manžel si třeba jídlo váží, takže i to děcko od mala k tomu má jiný vzta a chápe všechny souvislosti s tím, či to jídlo ve tvém těle dela. Když občas v obchodě vidí nějakou smakuladu co měl spolužák, tak docela rychle pochopí, že takové „dobroty“ fakt kupovat nemusíme…
Je to i o množství jídla. V ČR jsme zvyklí jíst opravdu zbytečně hodně, neuvěřitelně moc pečiva, uzenin i obecně množství jídla.
Ač byl jako mimino nejedlik, nikdy jsem nesklouzla ke stravě, hlavně ať sní cokoli za každou cenu.
@Anais Brno píše:
@1Pears1 a co je na pravidelné a vyvážené stravě nesprávného? To by mě fakt zajímalo.
Sama dětska Dr mi řekla, že kdyby se tak stravovaly všechny děti, tak nemá co řešit. Víš, manžel je diabetik, takže pravidelnost a sledování co a kolik toho sní je ten základ jeho dobré kompenzace. Díky němu velmi dobře chápu, jaké máme štěstí, že ten inzulín si tělo tvoří samo a jak by ta výživa a stravování mělo vypadat…
Ale dál dětem chystej do školy obědy místo svačin…je to tvoje volba
To víš že jo, zrovna od Tebe si nechám radit
Starší děti závodně sportují, jedno vrcholový sport a druhé je ve sportovní třídě. Už pár let jim pomáhá jídelníček sestavit odborník na výživu(celé skupině). Ani jedno není obézní, spíš naopak a poruchy metabolismu taky nemají. Ty máš dítě od rána do večera v instituci, abys měla čas na práci. Na nic jsem se Tě neptala a myslím, že ani nikdo tady. Svoje knížecí nevyžádané rady si jdi dávat jinam ![]()
Pecivo se sunkou, salamem, pastikou, jen s maslem, obcas syr(ten se u nas moc nemusi), obalovany chleba, tousty, parek v rohliku. Stridam znacky a druhy uzenin, aby se jim neobjedli. K tomu zelenina, ovoce(nejcasteji jablko), jogurt a buchta. Je to dopoledni a odpoledni svacina.
Ve skole jim delaji svacinu skolni(pecivo s pomazankou nejcasteji), pak maji skolni obed. Rano vsichni spolecne snidame a vecer vecerime. Zridka se stalo, ze svacinu donesli. Vysvetlili jsme jim, ze s tatinkem vse radi dojime…
Sladké svačiny mají 1× týdně (domácí buchta, koláč, loupáček, ovocný jogurt, tvaroh, pudink, bílý jogurt s musli, piškoty apod., ovocnou kapsičku). Jinak převažuje pečivo s uzeninou, sýrem, žervé, pomazánkou, máslem, nějaké speciality nevyžadují a nevymýšlím
. a k tomu dostávají 1 sušenku, piškot, kostičku čokolády (tím uspokojí svoji touhu po sladkém a potřebu se obhájit před spolužáky že mají též sladkost), plus k tomu mají ovoce, zeleninu, křížaly atd.
Pro ostatní, pracuji v družině a děti, které přijedou brzy do ranní družiny, se v ní nasnídají(k vůli zaměření školy máme hodně dojíždějících dětí). Stejně tak odpoledne máme vyhrazený čas na svačinu.
Děti z našeho internátu, učni, kteří mají nultou hodinu nebo jdou brzy na ráno na praxi, taky dostávají snídani s sebou, nikdo nad nimi nedrží rákosku, že se prostě musí najíst, když se ani pořádně neprobrali.
A děti na druhém stupni a střední škole mají i nultou hodinu. Takže to není tak, že dítě, které má bohatou svačinu, ji sní celou kolem půl desáté.
Jídelní režim musí každý uzpůsobit svému režimu, možnostem a nastavení.
@Tichošlápek kdo nesnědl rohlík s kusem ubrousku neprožil dětství v 90 letech ![]()
Já bych se klidně inspirovala v jídelníčku školky jaké mají svačinky… Jedou dost pomazánky jednou za čas topinku ve vajíčku, koláč, jogurt, sladký tvaroh, palačinky, wafli atd atd
Dcera má rohlík se šunkou, okurku, jablka, na odpoledne jogurt a vločkami (a pár piškotů, teda). Taky říkala, že ostatní mají sladkosti, ale já jsem jí normálně řekla, že sladkosti s svačině ne a proč. Vymýšlet prudce originální svačinu, péct pizzy a tousty - no, nechtělo by se mi. Jestli to není tvoje hobby, tak bych asi řekla, že na vymýšlení specialitek nemám, upřímně, čas ani chuť. Ať si něco udělá sám, jestli mu normální svačina není po chuti…