Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
prosím o zkušenosti..
Máme doma druhandu a teď se učí „druhy vět“. Bohužel je ale nyní nemocná, ve škole byla na to jeden den, pak už jsme se to učili doma.. Ale vůbec ji to nejde.. Už se tomu s manželem věnujeme třetí den, vysvětlujeme, dáváme příklady, píšeme, zkoušíme, snažíme se vymýšlet „pomůcky“, a pořád nic.. Nějak to nechce pochopit..
Ráda bych se zeptala, jak jste to rychle zvládli u vás…
Moc díky
Edita
Ahoj,
můj syn sice ve škole byl, ale když jsme měli včera dělat tento úkol, tak v podstatě jen hádal. A když měli změnit větu na jiný druh, tak jsem s tím měla někdy problém i já. Jednu jsme dokázali změnit jen na souvětí, což je určitě špatně.
Vůbec nechápu, proč se to musí učit v druhé třídě. Toho, kdo to vymyslel, bych navrhla na Komenského medaili. Takže očekávám, že to rychle udělají a přejdou k pochopitelnějším věcem.
Míša
A co je na tom tak těžkého? Taky máme druháka a pochopil hned.
OZNAMOVACÍ VĚTA - oznamuje - na konci tečka.
TÁZACÍ VĚTA - tážeme se - na konci otazník?
ROZKAZOVACÍ VĚTA - přikazuje - na konci vykřičník!
PŘACÍ VĚTA - přání začíná slovy Nechť, Kéž, Ať - na konci tečka nebo vykřičník.
Je dobré v knize při čtení se ptát, co je to za větu a nechat ji utvořit věty.
@MKVOK píše:
Ahoj,
můj syn sice ve škole byl, ale když jsme měli včera dělat tento úkol, tak v podstatě jen hádal. A když měli změnit větu na jiný druh, tak jsem s tím měla někdy problém i já. Jednu jsme dokázali změnit jen na souvětí, což je určitě špatně.Vůbec nechápu, proč se to musí učit v druhé třídě. Toho, kdo to vymyslel, bych navrhla na Komenského medaili. Takže očekávám, že to rychle udělají a přejdou k pochopitelnějším věcem.
Míša
jo, a kdy byste se to chteli ucit? ve treti tride, kdy zacnou slovni druhy (to vas uz ceka pravdepodobne ve druhe tride) nebo vyjmenovana slova?
Nebo ve čtvrte tride, kdy budou delat vzory, ci shodu prisudku s podmetem? Ja myslim, ze je to tak akorat. Jeste vas budou ve druhe tride cekat tvrde a mekke hlasky a to je mnohem vetsi mazec.
Jinak nejlepsi je rict vetu a pak se vyptavat: Dala jsem ti otázku? Ptala jsem se te na neco? Rozkazovala jsem ti neco? Porucila jsem ti to? Přáli jsme si neco? Nebo jsem ti to jen říkala, oznamovala?
Zkouset to i v beznem živote. Např: Běž si umýt ruce. K večeri budou knedliky se švestkama. Mám dát do knedlíku švestky nebo merunky? Atd.
Asi nejsou všichni stejní, že..
Není potřeba „křičet kapitálkama“… samozřejmě to vysvětlujeme ze všech možných stran.. Mažel je ing, já sš, takže není to potřeba vysvětlovat nám..
Ptala jsem se jak dlouho to trvalo, než to pochopili - z toho důvodu, že pokud ta naše chápe výrazněji pomalu, tak s tím budeme muset něco dělat.. Občas už podobné náznaky byly (v ang.), takže se asi budu muset připravit na tu horší variantu..
@Mava píše:
A co je na tom tak těžkého? Taky máme druháka a pochopil hned.OZNAMOVACÍ VĚTA - oznamuje - na konci tečka.
TÁZACÍ VĚTA - tážeme se - na konci otazník?
ROZKAZOVACÍ VĚTA - přikazuje - na konci vykřičník!
PŘACÍ VĚTA - přání začíná slovy Nechť, Kéž, Ať - na konci tečka nebo vykřičník.
Je dobré v knize při čtení se ptát, co je to za větu a nechat ji utvořit věty.
Nemyslela jsem to zle s velkými písmeny, spíš pro přehled.
Jak už někdo psal, chce to pořád se ptát. Co je to za větu? Ať už se ptát při běžném hovoru nebo při čtení. My jsme ten den co s tím přišel mu pořád říkali, řekni větu tázací, přací a za chvilku to uměl.
Synek pochopil celkem rychle. Hrála jsem s ním takovou hru. řekla jsem větu oznamovací, on z ní udělal tázací, já pak přací, pak on rozkazovací a takhle jsme se střídali. Zpočátku jsem mu trochu pomohla, pak už věděl sám jak na to.
Například:
Já: „Zítra půjdeš do školy.“
On: „Musím zítra do školy?“
Já:„Běž do školy!
On:“Kéž bych nemusel zítra do školy".
Docela jsme se u toho nasmáli.
@Mava tečka s vykřičníkem se píše jen u rozkazovací věty… u přací jen tečka
@RyBANA to je ve 2. tř? Musím tam být nějaká věta před, za, prostě to být v kontextu…vyplnout ze situace. Toto přece takto nejde určit, a to jsem uč.
ježiš, teď to po sobě čtu a už to nejde editovat…jedno písm. chybí a jedno přebývá … píšu to rychle
@RyBANA ty jo, sama nevím, nechám se podat, ale to si sama paní uč. naběhla, protože každý z rodičů ji tam napíše něco jiného, to jsem zvědavá, jak to pak bude opravovat…Taky se mi stane, že něco nevím, tak se radím s kolegyní, ale toto? Toto cv. není na určování druhů vět, ale na úplně něco jiného. viz. zadání