Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj/Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně navázání těhotenství. Dneska jsem zjistila, že jsem těhotná a tak jsem si spočítala datum porodu. Vychází na 21.4.2014 a první dítě má 3. narozeniny 1.4. A tam mi zajímá zda dostanu mateřský přídavek nebo jenom rodičovský. Moc a moc děkuji za Vaše rady.
Pokud Ti trvá pracovní poměr, tak budeš mít nárok na PPM. Pokud Ti pracovní poměr třeba už skončil během rodičovské s prvním dítětem, tak na PPM nárok nemáš a budeš pobírat rodičák ode dne narození dítěte.
Pokud ti trvá pracovní poměr, tak nárok na mateřskou máš, počítat se bude stejně jako ta první. Pokud pracovní poměr netrvá, tak na mateřskou nemáš nárok a ode dne porodu máš nárok pouze na 4letý rodičák. Kratší by sis mohla zvolit v případě, že tatínek miminka by splňoval podmínky pro PPM (tedy odpracováno alespoň 270 dní v posledních 2 letech a ke dni porodu musí být stále zaměstnán). ![]()
Holky, děkuji za odpověď. Ano, pracovní poměr trvá. Jsem zaměstnaná na dobu neurčitou. Ale zjistila jsem, že moji pracovní pozici zrušili. Takže si myslíte, že nárok na mateřskou mám? Já jsem právě nevěděla jestli se do toho počítá i těch 6 nebo 8týdnů předem. Jak jsem psala malé bude 1.4. 3roky a na druhé dítě vychází termín 21.4. tudíž 20dní rozdíl. Jste hodný. děkuji za rady.
Mateřská bude stejná jako na první dítě, nastoupíš na ni 6 týdnů před termínem porodu, taže ti to vychází v pohodě ![]()
Ja mam prvni 24.4. mu byly 3 a druhe se narodilo 2.5. Jen jdi na UP stopnout rodicak nez nastoupis md.
@JaninaK18 ano, máš nárok i když tvou pozici zrušili, zaměstnavatel je povinen ti držet místo ty 3 roky. A termín máš 21.4., na mateřskou budeš nastupovat zase 6-8 týdnů před termínem, takže dřív než budou dceři 3 roky
Mysli ale na to, že budeš muset pozastavit rodičák, nemůžeš brát mateřskou a rodičák dohromady ![]()