Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Můžu se zeptat, z čeho přesně ti vyplynulo, že tě za to odsuzují?? Jako to když kojím a jiná ne, tak se před tou nekojící nesmím bavit o kojení, aby se necítila nějak odhozená?? Myslím, že prostě jenom moc řešíš kraviny a co si o tobě kdo myslí.
Já kojím i nosím náhradní oblečení a teda ne, nekojící matky a ani ty matky, co s sebou oblečení náhradní nenosí, mi nepřijdou o nic horší.. ![]()
Vykašli se na dokonalost a najdi si kamarádky, se kterýma budete řešit! normální" věci
Ne vážně, děláš si to sama, proč máš nějaký pocit z toho, že to někdo dělá jinak?
Holka neblazni. To je prece uplna blbost, co tady resis. Proc by jsi mela byt neschopna matka jen kvuli tomu, ze nemuzes kojit. Vzdyt ti, podle toho co pises, ani holky nic slovem nenaznacily, jen jsou asi obe na stejne vlne a tak si notovaly. Ty zase priste budes sedet s kamaradkou, ktera na tom bude stejne jako ty a ta treti si bude pripadat jako neschopna matka, protoze ty se s kamaradkou budes bavit o tom, ze si s detmi dokazes hrat hodiny a hodiny a strasne te to naplnuje a ta treti kamaradka bude v depresi z toho, ze zrovna ji tohle nebavi a dava dite do ohradky, nebo neco podobneho.
Klidecek, jsi tehotna, to budou hormony. Dej si nohy na stul, uvar si „kafe“, dej si neco dobreho k tomu a nestresuj se tim, co stejne nemuzes zmenit.
![]()
Příspěvek upraven 18.08.13 v 13:27
Já jsem tak ráda, že nikdo z mých známých a přátel nemá děti, už teď jako těhotná si můžu dělat co chci a nikdo to neřeší… ![]()
Z mého pohledu- reaguješ zbytečně citlivě. Taky jsem kojila a bavila jsem se o kojení před maminkama, co nekojily a vůbec!! Mě nenapadlo, že by se jich to mohlo dotknout
Prostě každá děláme co můžeme. Miminko na UM přece není nic k pozastavení
Naopak se mě kolikrát maminky dost překvapeně ptaly- Ty ještě kojíš?- jako bych byla divná
a to jsem kojila „jen“ do 10ti měsíců ![]()
Oblečení také nosíme náhradní. Vy ne? No a co? Na co? Když nepotřebujete. To je tvoje věc. Hold jsou tvoje děti čistotný a nepotřebujete to
Taky bych za to byla ráda
(nosíme oblečení kvůli možnému počůrání
u malýho kvůli prokadění) Akorát to zabírá místo ![]()
Koukej zvednout hlavu, buď na sebe pyšná, jak vše zvládáš. Každá zvládáme po svém a pro každou z nás jsou priority jinde a máme jiný styl výchovy, jiné názory. To je normální. Tak se za to nestyď. Jsi úplně normální máma. Neodcházej od rozhovoru, naopak. Když se zeptají, normáně odpovídej, dyť o nic nejde
![]()
@Fjodorka píše:
Já jsem tak ráda, že nikdo z mých známých a přátel nemá děti, už teď jako těhotná si můžu dělat co chci a nikdo to neřeší…
svatá pravda. když jsem měla malého, tak jsem se zásadně nebavila s žádnýma matkama na pískovišti atd.tam to byla teprve hitparáda dokonalosti
![]()
Pro každého titul „dokonalá maminka“ znamená něco jiného.
hlavní je, že máš spokojené děti, vyhovuje Vám to. Nesrovnávej se s ostatními maminkami, vždyť mateřství není soutěž o dokonalou maminku, nejlépe oblékaníé děti…Prostě žij tak jak chceš a jak jsi štastná. ![]()
Mozna to moc resis, protoze jsi tehotna? Ja v obou tehu byla takova litostivejsi… Navic pokud si nemohla kojit dyl, tak za to prece nemuzes a na kojeni opravdu zivot a stesti nestoji. Mezi nama ja obe deti kojila 10 a 11 mesicu a kojit 2 roky bych je ani nechtela, nejak si to nedovedu predstavit kojit tak velke dite. Nicmene je to kazdeho vec a myslim, ze i kdyz nekdo kojit nechce a muze, tak to neznamena, ze je hned spatna matka… Hlavu hore, hormony delaj svoje ![]()
Podle mě si spíš sama zbytečně vyčítáš to kojení nebo že máte menší byt. A promítáš si to do reakcí ostatních. Kašli na to, opravdu znám málo lidí, co toto řeší, a pokud to dělají, tak je to od nich blbost, mají se starat o sebe.
No, já na mateřský jsem se dokonale a co to jen šlo vyhýbala ostatním matkám. Pískoviště pouze brzy ráno nebo tak, aby tam nebyla ani noha.
Stačily mi kamarádky z práce a tak a to mi teda stačilo. To byly fajn holky, maminy.
Přežila jsem s vědomím, že jsem těch 8 let s dětma zvládla.
O komplexy se mi postaral manžel a spol, takže o to raději jsem, že jsem si nepřidala ještě tím.
@micha.bello píše:
Neříkám, že se nesmí přede mnou někdo bavit o kojení, ale vím, že zrovna ta dotyčná kamarádka mě před jinou pomlouvala jak jsem nenormální, že nekojím, jak jsem kojení vzdala abych mohla pít Kofolu a jíst chlebíčky. Já taky nikoho neosuzuju, tak předpokládám, že nebude nikdo odsuzovat mě.
No tak pokud tě pomlouvala, že nejsi normální skrz nekojení, tak bych vážně uvažovala o používání slova „kamarádka“ k této osobě. Prostě to neřeš, když se chtěj zabývat kravinama, tak ať se zabývaj, ale mně osobně to prostě přijde dětisnký… Já se taky bavím před nekojícíma o kojení a přesně jak píše @Nainuva - nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že se to může některé dotknout, natož tak, aby si myslela, že ji z ato odsuzuju ![]()
Ahoj holky,
potřebuji se vypovídat a možná je mezi Vámi někdo, kdo se potýká s podobnými pocity. Nedávno jsem byla na grilování u kamarádky, kde jsem byla s manželem a našima 2 dětma + tam byly další 2 kamarádky se svýma rodinama. Bylo mi tam docela dobře a hezky, ale jediné, co mě teda dost rozlítostnilo bylo, že se tam začaly ty dvě bavit o kojení a odstavování dítěte. Ta jedna, která o tom zavedla řeč věděla, že já kojila jen chvíli a stejně na to zavedla řeč. Kamarádka 1 (3 děti): „Jak si to dělala, nebo kdy jsi odstavovala malou?“ Kamarádka 2 (1 dítě): „Já jsem odstavovala v necelých 2 letech…“ A pak začaly dlouhou diskuzi na téma kojení. A protože jsem nechtěla, aby na mě přišly s otázkou: jak dlouho jsi kojila ty? A proč si kojila jen 3 měsíce apod. tak jsem raději šla za dětma si s nimi hrát. Přišlo mi to líto, protože já ani jednu z dcer tak dlouho nekojila. U mladší dcery to bylo dost těžké, protože hodně plakala, kojila jsem ji kdykoliv si řekla, klidně i po hodině a hodinu v kuse byla u prsa. Pak mi nepřibírala a doktor sám říkal, že pokud nepřibírá, tak mám začít přikrmovat UM… a tak to dopadlo, že jsem během 2-3 týdnů od dokrmování přestala kojit úplně. Už když mi nepřibývala na váze jsem na svých prsou cítila značný úbytek a věděla jsem, že to je začátek konce kojení, pila jsem čaje pro kojící, meltu, gravimilk, přikládala jak to bylo možné, po kojení i odstříkávala mléko a stejně mi to nepomohlo. Poslední, co bych chtěla je, aby mi někdo říkal, že jsem kojení vzdala kvůli tomu, abych mohla jíst chlebíčky s česnekovou pomazánkou nebo pít Kofolu. A hlavně nechápu, proč lidé takhle odsuzují druhé kvůli tomu, že nedělají nebo nedělali něco stejně, jako oni sami. Pak se tam ty dvě kamarádky začaly bavit, jak si s sebou berou pro všechny děti a snad i pro sebe všude na výlety apod. náhradní oblečení, tj. náhradní spodní prádlo, náhradní trička, tepláky, kraťasy apod. A tak hezky se mezi sebou doplňovaly, jak dělají všechno stejně až jsem si přišla divná, že to taky tak nedělám. Možná je to hlavně tím, jak jejich děti chodily do školky, tak prostě už z té školky, kde se musí mít náhradní oblečení to měli zažité a přenesly si to do běžného režimu i doma. Já třeba náhradní oblečení s sebou nenosím. Většinou nosím jen mikiny, či bundu, kdyby byla zima. Při odchodu jsem měla pocit neschopnosti. Protože kdybych byla dokonalá maminka, tak kojím obě děti do 2 let a nosila bych všude zásobu oblečení pro celou rodinu. Už se děsím toho, až si všimnou, že mi roste břicho a my jim budeme muset sdělit, že čekáme třetí dítě, protože si umím představit, jak se u toho budou všichni tvářit. „A jak to chcete dělat?“ „Vždyť máte malý byt?“ „A zvládnete to finančně?“ „Neumím si představit žít v bytě 2+1 se 3 dětma, my bydlíme v domě.“ „Budete si kupovat něco většího?“ „Přece takhle nemůžete žít?“ a podobné otázky. Děti budou mít svůj pokoj ve třech. Ale to není důvod, aby prožily horší dětství než jiné, které mají každé svůj pokoj.