Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, potřebovala bych poradit, malé je 26m…
Pokoušíme se o druhé miminko, ale bohužel pokud neotěhotním tento měsíc tak nestihnu aby se narodilo do konce dubna 2018…Smloouvu v práci mam na dobu neurčitou a končí mi právě toho konce dubna 2018…Jak se to řeší kdyby se mi miminko narodilo třeba červen, červenec nebo srpen? To musím v dubnu třeba poslat neschopenku? Být na nemocenské třeba měsíc a pak přejít teprva na mateřskou 6týdnu před porodem? je to tak nebo automaticky mám smůlu a budu muset jít na 4 roky? děkuji moc
Tvůj příspěvek je nějaký zmatený. Píšeš, že máš smlouvu na dobu neurčitou a že Ti končí konce dubna, to je nesmysl, smlouva na dobu neurčitou přece nekončí? Pokud ti končí smlouva koncem dubna, tak abys stihla druhou mateřskou tak stačí když na ní nastoupíš v tzv. ochranné lhůtě, která je 180 dní. Takže pokud se miminko narodí někdy do září, nebo října (možná i déle, nechce se mi to počítat) tak mateřskou normálně dostaneš. Pokud máš smlouvu na dobu na neurčitou, tak máš více možností - buď si zaměstnavatelem domluvíš neplacené volno, nebo nastoupíš do práce na nějakou dobu, případně na neschopenku (tam bys ale měla mít zdravotní důvod). Ve všech případech budeš mít samozřejmě nárok na mateřskou.
Jo ja jsem to napsala špatně
koncem dubna 2018 mi končí RD na ty 3 roky
no pokud byych otěhotněla třeba v říjnu listopadu tak bych v dubnu byla cca 6m do te práce se vratit nemužu tam je to dosti psycho a náročný takže bych musela zaslat v polovin dubna neschopenku? Tu by mi napsala doktorka na tech pár týdnu…takže by to mlo být v pořádku tedy?
Tak pak buď neschopenka, nebo neplacené volno. S tím neplaceným volnem musí zaměstnavatel souhlasit. V obojím případě budeš mít normálně nárok na mateřskou a na volbu výše rodičovského příspěvku.
Pokud porodíš resp. nastoupíš na mateřskou v ochranné době 180 dní od ukončení prac. poměru, máš na ni nárok. Vše lze dohledat na netu, otázka 2 min!!! Na otěhotnění máš ještě 6-8 týdnů čas, protože tuto dobu před porodem jdeš právě na mateřskou přeci
Pokud ani to nebudete stíhat tak pak leda ta neschopenka..
@Caborina píše:
Jo ja jsem to napsala špatněkoncem dubna 2018 mi končí RD na ty 3 roky
no pokud byych otěhotněla třeba v říjnu listopadu tak bych v dubnu byla cca 6m do te práce se vratit nemužu tam je to dosti psycho a náročný takže bych musela zaslat v polovin dubna neschopenku? Tu by mi napsala doktorka na tech pár týdnu…takže by to mlo být v pořádku tedy?
Mně tenkrát v práci řekli, že v takovém případě se to obvykle řeší neschopenkou. I když je to tak trošku „vyčůranost“, tak mi to řekli sami na personálním.
Dobry den, muze mi nekdo poradit potrebuji se na neco zeptat dekuji
Holky, takže když mam rodičovskou dovolenou na 3 roky a nestihnu do uplynutí 3 let prvního ditete nastoupit znovu na mateřskou, ale otěhotněla bych do třech let prvni, měla bych narok na mateřskou? S neschopenkou počítat nemůžu, ale kdybych teoretick dostala neplacené volno, tak by se mi mateřská počítala z čeho? Je nějaký limit do kdy se musí druhé dite narodit?? Nekde jsem četla 4 roky?? Díky moc za info
@Sneezy Když ti bude trvat prac. poměr, tak budeš mít nárok na PPM v každém případě. Pokud na další PPM nastoupíš do 4 let předchozího dítěte za trvání stejného prac. poměru, bude se porovnávat aktuálně zjištěný vyměřovací základ s tím pro předchozí PPM a použije se ten vyšší. Pokud to nestihneš do 4 let nebo se bude jednat o jiný prac. poměr, tak se bere ten aktuální vyměřovací základ. Ten se standardně počítá z 12 měs. předcházejících měsíci, ve kterém na PPM nastupuješ. Pokud jsi v té době neměla započitatelný příjem, tak se to zjišťuje z nejbližšího kalendářního roku, kdys ten příjem měla a byl tam dostatečný počet dnů, kterými se ten příjem může dělit.
@Lendeš Ahojky omlouvám se ale mám taly otazecku nechci zakládat novou diskuzi je tu někdo kdo by poradil?
@Lendeš Ahoj, mohla bych se taky na neco zeptat? Do SZ? Dekuji. ![]()
@milunecka možná by pomohlo tu otázečku napísánkovat.....? (Interpunkcička by se taky hodila…)
@vulpes píše:
@milunecka možná by pomohlo tu otázečku napísánkovat.....? (Interpunkcička by se taky hodila…)
Omlouvám se, píšu to na mobilu.K věci.Chci se zeptat,jestli mám nárok na mateřskou u druhého dítěte,když mám odpracovaný rok a půl?Podle toho co jsem kde vyčetla TAK asi ano,ale že bych si byla jistá se říci nedá
děkuji za odpověď
![]()
@milunecka píše:
Omlouvám se, píšu to na mobilu.K věci.Chci se zeptat,jestli mám nárok na mateřskou u druhého dítěte,když mám odpracovaný rok a půl?Podle toho co jsem kde vyčetla TAK asi ano,ale že bych si byla jistá se říci nedáděkuji za odpověď
![]()
Ptáš se na nárok na mateřskou dovolenou od zaměstnavatele (to máš), nebo nárok na PPM od státu?
U PPM ani tak nezáleží na tom, kolikáté je to dítě, jako na tom, zda to byla práce v pracovním poměru (resp. zda jsi byla nemocensky pojištěna jako OSVČ) a co bylo v době poté, co jsi ten rok a půl pracovala.
Podmínky nároku na PPM máš zde: http://www.cssz.cz/…aterstvi.htm
Pokud máš o některé pochybnosti, zda je splňuješ, můžeš dotaz upřesnit. Z toho, že máš (během celé své kariéry?) odpracován rok a půl, nelze zjistit nic.