Mateřská dovolená, kdy?

18
9.7.17 18:55

Mateřská dovolená, kdy?

Zdravím, potřebovala bych poradit, jak je to s mateřskou dovolenou, mám na ni nárok od 26.6. Dne 6.7. mi byl ukončen pracovní poměr na dobu určitou. Od 3.měsíce jsem na neschopence. Jaký termín nástupu mám zvolit? Vůbec se v tom nevyznám, bloudím na internetu a pořád nic :nevim: Moc děkuji za rady :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9793
9.7.17 19:20

@llola6733 Nedomlouvali jste se s gynekologem k jakému dni ti ukončí neschopenku, když máš nárok na PPM (pokud máš nárok)? Na PPM se nastupuje 6-8 týdnů před porodem a když jsi na neschopence, je to výhodnější těch 6 týdnů před termínem porodu. Žádost (formulář od gynekologa) odevzdáš bývalému zaměstnavateli. A všechny změny po konci pracovního poměru jsi povinna hlásit do 8 dnů na zdravotní pojišťovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
9.7.17 19:26

Ten mi akorát řekl, že je na mně kdy nastoupím, že na to mám nárok od toho 26.6. a že ať si to rozmyslím a až to budu vědět mám přijít a můžou mi to dopsat i zpětně. Zítra tam právě musím zajít a oznámit termín.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
9.7.17 19:28

@llola6733 Tak zvol termín 6 týdnů před porodem. O 2 týdny navíc tak máš nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
9.7.17 19:47

Tak pokud je to „výhodnější“ :-) dám na Vás, moc děkuji za radu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
9.7.17 20:38

Mateřská je víc než nemocenská ne? A není omezení vycházkami. Co vím tak v takových případech ženy nastupují v tom dřívějším termínu,8 týdnů před porodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
9.7.17 20:45

@andelka83 Mateřská je 28 týdnů. Když někdo z nemocenské nastoupí na mateřskou 8 týdnů před porodem, tak má od toho 8 týdne před porodem 28 týdnů PPM a pak RP. Když nastoupí 6 týdnů před porodem tak má navíc 2 týdny nemocenské a pak 28 týdnů PPM a pak RP, takže má zaplacené 2 týdny navíc.
S vycházkama je to samozřejmě pravda, ale pokud je skutečně zdravotní důvod pro neschopenku, tak obvykle těch 6 hodin vycházek denně stačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
9.7.17 20:47

Ahoj holky,
Prosím vas a jak je to s nocni smenou? Smenuji, jsem teda na zacatku, jeste jsem ani nebyla u doktora, ale jelikoz taham i tezke kusy, tak prave vůbec netusim :nevim: ja jen ze kolegyne 2× potratila a ted uz byla radsi doma a je v pohode. Nerada bych, aby se neco stalo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
9.7.17 21:02

@Ňufa5 Pokud jako těhotná zaměstnavatele požádáš, abys nedělala noční, tak ti musí přidělit takovou práci, která na noční nebude. A pokud děláš práci, která je těhotným zakázaná (např. zvedání těžkých věcí nad stanový limit), tak ti musí dát jinou vhodnou práci. Pokud by jinou práci neměl, je to překážka na straně zaměstnavatele a musí tě nechat doma za plný plat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
9.7.17 22:01

@Lendeš
Děkuji :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
9.7.17 22:02

Doktor mi řekl, že mám na výběr a od teď si to můžu určit sama..jen nevím jestli to musí být přesně na 8 nebo 6 týdnů nebo v průběhu..?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
9.7.17 22:04

@llola6733 Jakékoliv datum mezi 8. až 6. týdnem před porodem, nemusí to být ne celé týdny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
9.7.17 22:27

Super, moc děkuji za rady, zase o něco chytřejší  :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí