Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím vás,
chtěla bych vás, maminy, poprosit o náhled na moji situaci. Všecko to zkrátím do nejdůležitějších bodů. Já,38 let, partner 52. Bydlíme ve svém na vesnici, města do 15 min jízdy, společně máme roční dcerku, on dceru (15 let) z předešlého vztahu, bydlí s mámou. K nám co 14 dní, vztahy zatím na pohodu. On vydělává cca 35 az 40 čistého, já vyšší odborné vzdělání, platově žádný zázrak před RD, teď si dodělávám CŽV a mám podané přihlášky na VŠ, tak uvidíme
Po RD chceme přistavovat k domu, čeká nás úvěr cca 300 K.No a teď k věci, mám velké dilema, jestli jit do druhého dítěte. Jakože srdcem ano, ale s rozumem se to bije. U mne to dost rozhoduje náš věk a aj strach z nemoci děcka, ma druhé straně mateřství, aj když to není jednoduché, ale naprosto mne naplňuje. Co si budem, mám asi už poslední šanci. Babičky nemáme, mamka mi umřela mladá a pomáhám mladší sestře do života. Tak prosím zkuste napsat, jak to vidíte vy, co mají dvě děti a třeba aj staršího partnera, jak to jde nejde zvládat. Děkuju za postřehy ![]()
Já už bych do toho nešla být tebou. Partner uz je ve veku a budete mit, co delat kolem domu.
Rozum mi říká ne a srdcem za Tebe nemohu rozhodnout.
Taky co na partner? ![]()
Za mě, pokud bych otěhotněla, nechala bych si to. Tvůj věk je pro mě tak akorát hraniční, chlap je sice už starší, ale nejsem pro potrat jen tak.
Za mě také ne, nejen kvůli věku partnera, ale i kvůli tomu, že u ročního dítěte se ještě nedá říct, že tušíte, co skutečně dítě obnáší (finančně, psychicky) a potřebujete evidentně přistavět kvůli prostor, na což by nemusely být finance, čas ani elán se dvěma dětičkama věkově blízko u sebe.. Ale chápu tvou touhu, sama bych se s jedním taky těžko smiřovala.
@GirlsNick píše: Více
Ten ano, sám to navrhl, on pochází z velké rodiny, rodinný typ.
Nešla bych do toho. Chlap už je hodně starý a ty taky na hraně. Hrozí vývojové vady i poruchy autistickeho spektra. Opravdu jsi připravena i na takové dítě.
Ty vaše příjmy taky nejsou žádná hitparáda. Chlap bude stárnout, sil mu bude ubývat, děti budou růst, budou mít větší a větší finanční nároky.
@lucaa141 píše: Více
@lucaa141
Ty bláho, tak aby Vám na to stačilo dost sil! Musis sama vedet jestli má manzel dost energie 52, není nic a pro někoho už dost ![]()
Vem v úvahu uz i vývojové vady apod.
![]()
Tak je to risk. Může to být pohoda a může to být mazec. Pokud oba dva chcete. ![]()
Já bych dítě do první třídy v 60 vést nechtěla. Jsou rodiče kterým to nevadí.
@lucaa141 píše: Více
A je připravený dalších 25 let makat na plno a uživit dvě děti třeba na VŠ? Zatím platí asi nic moc aliky na jedno dítě a takřka bezplatnė roční mimino, které nemá žádné nároky. Ty větší platby jej teprve čekají, tak zda je připraven fungovat a vydělávat ještě dalších hodně let. A zda by přijmul i zdravotně nestandardní dítě. Pokud ano, muzete to risknout.
@kocourGarfield píše: Více
A bude mu přes sedmdesát, když budou děti teprve maturovat. A i ty větší děti potřebují rodiče, jinak, než ty malé, ale taky je tam pro budoucí život důležitý funkční rodič při smyslech.
Ty máš hraniční věk, ale tvůj partner už je dávno za zenitem. Další dítě ani náhodou. Za mě- už to roční je dost úlet.
Já bych do toho nešla ani ve tvém věku, natož hlavně skrz věk partnera
Ale je to vaše věc a rozhodnutí ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.