Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den. Jdu si pro radu sice brzy, ale už ted nad tím premyslim jak to budu dela. V kvetnu se nam narodi miminko
Už mam 3,5 letou treperndu ![]()
Moje otazka z ní jak uspavate dve deti? Ja mam totiz Lucinku naucenou na to, ze ji uspavam nez usne a pak odejdu. Ale jak to budu delat, kdyz bude mimi
![]()
Mam z toho trochu strach
Vím, ze asi nejlepsí by bylo Lucu naucit usinat samotnou..ale nejak mi to nejde..vzdy se strasne rozbreci nebo utece z postele, tak vubec nevim
Za kazdou radu mooc děkuju.
Mas na to vic jak pulroku, tak nestresuj ![]()
a jak dlouho trva nez ji uspis? i kdybys ji to neodnaucila, tak mimino muze byt v tu dobu s tatinkem, ne?
ja mam deti 15m od sebe a nastesti se jejicj uspavaci potreby zatim zdarile miji (bud potrebuje asistenci jeden nebo druhy). ![]()
Budu mít děti dva roky od sebe a pokusím se nastavit režim tak, aby mě mimino nevyžadovalo, když budu uspávat dceru. Pokud by mimino nějakou pozornost vyžadovalo, budu doufat, že se brácha bude chtít na chvíli odreagovat od učení na státnice a pochová ho
Ideální by asi bylo, kdybyste si mohli děti s manželem rozdělit a po dobu uspávání starší se každý staral o jedno. Ale u nás tohle bohužel neprojde.
U nas je to tak, ze dceru uspava manzel a ja uspavam maleho. Dcerce jsou 4 a teda staci ji precist pohadku, eventuelne s ni chvilku zustat v pokoji a ona usina sama. Kdyz manzel vecer neni doma, tak dceri pustim pohadku, jdu uspat maleho a jakmile usne, tak jdu za dcerkou a ulozim ji, pohadka a tak
Dcera 4 spi ve vedlejsim pokoji, obcas prijde k nam do loznice ale vecer po koupani jde automaticky k sobe, druhe budeme mit u sebe v loznici a uspavat nijak tedy nehodlam, delala jsem to s prvni dcerou a podruhe uz to opakovat nehodlam, musela jsem ji drzet za ruku cekat nez usne no bylo to akorat na palici, ted jsem rada ze uz chodi sama ma plno hracek vezme si plysaka do postele, ma hezkou lampicku takze je to pro ni zabava zadny stres z toho ze usina sama nema..
@Ali-Ali vzdy jsem si predstavovala, ze si vsichni tri lehnem po o a budeme spolu chrnet. Ani omylem. Jedna chrni a druhy prudi. Druhy usne a do deseti minut vypruzuje prvni
pry dovolena
@ejhle píše:
@Ali-Ali vzdy jsem si predstavovala, ze si vsichni tri lehnem po o a budeme spolu chrnet. Ani omylem. Jedna chrni a druhy prudi. Druhy usne a do deseti minut vypruzuje prvnipry dovolena
jo, tak tohle znam taky. obe deti mi pres den najednou spaly asi tak dvakrat
starsi prestal pres den spat jeste pred 2.narozeninama.
Mám to taky tak no a pokud mimi nebude spát tak s ním bude tatínek dokud starší neusne. Já si to užívám každý den lehnout si s ním a přitulit se, když mě obejme a drží dokud neusne. Toho bych se vzdát nechtěla. Věčně dítětem nebude a v 6ti nebo 8mi už to tak sladké jako teď nebude.
@katule9
To je hezký, ale ono to nemusí vyjít. Já měla dítě prvního 1,5 naučenýho, aby usínal sám… Myslela jsem si, že jsem super matka a že když to zvládnu já, dát do postylky, říct dobrou noc a prcek usne, tak to zvládne každá. Od 1,5 uspávám každý den.
@kudrnka89
Upřímně z toho mám trošku vítr taky. Syn beze mě neusne (jen pokud je u babiček), s manželem nechce. Někdy usíná rychle, někdy mu to trvá. Takže fakt nevím, nejjednodušší by bylo dát spát mrně a pak staršího. Jenže netuším, jaký bude mít mrňous režim.
Takže to asi nechám koňovi…
Syna jsem se snažila poslední půl rok přesvědčovat, že už je velký kluk co chodí spát sám, vyměňovat za dárky atd., ale nezadařilo se. Říká, že se tam bojí a že tam sám nebude.
Po Večerníčku jdu uložit miminko a starší kouká na pohádky…miminko uspím, dám do postýlky a odcházím - záležitost dlouhá cirka 15 minut nebo i 30 minut, jak kdy. Ještě stěstí, že kanál s pohádkama nikdy nekončí
Starší dcera chodívá spát tak kolem 20.15. Tu už stačí jen uložit, přikrýt a popřát dobrou noc. Pokud by chodila spát dříve, musela bych tam s ní zůstávat. Miminko se nevzbudí, spí obě v jednom pokoji. Starší dceři jsou ted 4 roky.
@Ali-Ali tak to ta moje 3, 5 leta jeste dikybohu chrni.ale za deset tydnu, co mam maleho doma spali oba smradosi najednou presne 4×. Tak jak byla mala spave hodne miminko, tak je maly urvane, nespave a uprdene zviratko.
Zakladatelko, nikdy si to predem nenaplanujes. Mozna bude druhe ditko zlaticko spici. A to pak jde vsechno. Anebo bude maly satan. A to pak budes vse resit za pochodu.
Tak času je ještě docela dost a myslím, že ve čtyřech letech už to bude zvládat líp. ![]()
Navíc já jsem syna jako miminko nemusela skoro vůbec uspávat, prostě si lehl do postýlky s dudlíkem a usínal sám. Ale to jsem asi měla spíš štěstí ![]()
@kudrnka89 3,5 letý syn byl naučený na pohádku, buď jsme mu přečetli a spát a nebo pustili(mluvené slovo) a spát.
Budeme mít 5 let rozdíl (+/- pár dní:) ), dcera má od dvou let svůj vlastní pokoj. Po obědě si povíme básničku a nechávám jí v pokojíčku knížku, tkeoru si prohlíží a pak usne sama.
Večer čteme nebo povídáme pohádku, pak zazpíváme pár písniček a taky usíná sama. Budu se to snažit napasovat tak, aby kojení vyšlo mimo tuhle dobu (anebo uspávání o chvíli posuneme), navíc přítel je večer doma, takže se může o miminko postarat taky.