Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím. mam 4 měsíční dceru, cca po 3 mesici přestala usinat u kojeni a usina hodinu po něm. jenze ted se naucila usinat pri cumlani palecku, pak krasne usne, ale nevim jestli ji ho mam nebo nemam nechat, dudlik odmita, ten bere jako hračku-‚okusuje‘ a plive ho ven apod. Triky typu namočit do pepře fakt odmítám:)
@Sarka Sch. leda ten dudel - zkusit jiný tvar atd.. ten se odnaučí snáz jak palec - to je pak šílený ![]()
@martina.se kdyz ten ona nechce, mame jich asi 5-různé tvary i povrchy a proste ne:) rikam si ze ted je mala, ze treba časem sama přestane, ale nevim no:)
@Sarka Sch. jako jo, jestli Ti to neva, tak ju nech.. ale cucat si palec je asi to nejhorší
strašně těžko se toho zbavuje. Ale zase co dítko, to originál
třeba přestane sama..
Zatím to neřeš, starší syn naprosto odmítal dudlíky a byla jsem ráda, že si vůbec palaček bral, protože bez toho řval, když už v prsu nic nebylo, naučil se s ním hezky usínat no a nějak kolem roka to sám od sebe přestal dělat, takže bych počkala a odnaučovat bych začala až později, pokud to bude vůbec potřeba.
Syn si také cucal palec a přestal sám od sebe v 10 měsících. Ale nikdo ti nezaručí, že si palec nebude cucat ještě i v 5 letech…
@martina.se píše:
@Sarka Sch. jako jo, jestli Ti to neva, tak ju nech.. ale cucat si palec je asi to nejhoršístrašně těžko se toho zbavuje. Ale zase co dítko, to originál
třeba přestane sama..
hele my vyzkoušeli snad všechny dudlíky co jsem sehnala a nic
taky jsem se děsila odnaučování no a vůbec to nepřišlo, vlastně jsem ani přesně nezaznamenala kdy to přišlo, najednou jsem si uvědomila, že už to nedělá, takže fakt je to kus od kusu ![]()
@Sarka Sch. Moje cucá od 5ti měsíců, dudlík nechtěla nikdy žádný. Jsou jí skoro dva a furt dudlá. Už se smiřuju s tím, že to bude do pěti, údajně to tak bývá. Ale zas krásně spí.
Jenze to nikdo nezaruci ani u dudliku, nebo u ostatních návyků:) to je fakt tezky:) zkoušim ji tam rvát cokoli jiného ale nejak to moc nezabírá…vlastne vubec:) jindy ho necuca, jen pri usinani nebo kdyz ji nejak hodne trapi prdik, proste ho ma misto prsa..
Já z vlastní zkušenosti radím - dělej všechno proto, aby vzala ten dudel! Zkus různé tvary, různý materiál… Odnaučovat cucání palce je pak hodně obtížné. Palec narozdíl od dudlíku nemůžeš sebrat a zahodit. Moje starší dcera byla úplně totéž, někdy kolem třetího měsíce začala dudlík plivat a usínat s palcem v puse, pak se začala palcem uklidňovat i v bdělém stavu, když byla v neznámém prostředí nebo s něčím nespokojená, pak i když se na něco chtěla soustředit, a ve výsledku ho měla v puse skoro pořád, do krve rozmáčený, celý rudý, pusu osypanou, jak si na ni pořád slintala. Nakonec jsme ji to odnaučili až ve dvou a půl s pomocí hořkého laku na nehty, ale stálo to spoustu vzteklých scén a několik prořvaných nocí. Takže já říkám zlatý dudlík, ať si všechny laktační poradkyně říkají, co chtějí.
@Sarka Sch. v tomhle věku bych to fakt neřešila, pokud to potřebuje, bude to dělat stejně
ono u dudlíku je to to samé, pokud si dítko zvykne, tak sice ano, dudel můžeš sebrat, na rozdíl od palce že, ale nechat pak dítě 3 hodiny řvát, že nemá dudlík a nemůže spát, to stejně neuděláš, na někoho platí nějaké finty, ale také ne na všechny děti, takže ono to vyjde skoro nastejno ![]()
@Pipi 00 no me prace spi taky krasne.kdyz se probírá, soupne palec a spi dal..v průměru cca 8-9 hod vkuse da…coz je taky fajn, co si budem povídat:D
@Kassy me nechtela dudlik prave vubec.od malička usinala u kojeni a pak, i kdyz trápily prdiky a nemohla pres den spinkat, tak dudlik nechtela, driv se ji z nej zvedal kufr a ted sice uz ne, ale proste nedumla…
@Sarka Sch. Snazila bych se vyměnit za dudlíka. Nicméně dcera sice nakonec dudlík akceptovala, ale pokud ji vypadne (v noci, v autosedačce), tak se po něm neshání a klidně si tam narve palec. už má 2 zuby, další na cestě a palec má od nich ohryzaný/odřený
, i když se pobyt palce v puse snažím minimalizovat.
Ani když usne, tak dudlu nevezme? Nejmladší mi to dělala taky - ale jak usnula, paleček jsem jí vytáhla a dala místo něj dudlu. Naštěstí jí to nevadilo. Ani nevím kdy s palečkem přestala a má jen dudlík ![]()