Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, zajímalo by mě kdy je nejlepší otěhotnět po prvním porodu? Jak je na tom vlastně tělo? A jak je to s mateřskou první půl rok a pak s příspěvkem, když se znovu otěhotní a jste ještě na MD s prvním děckem?
Je druhý porod horší? Prosím zašlete mi aspoň nějaké info na stránky, díky Zlatka
Ahoj Zlatko.
Je to celkem zajímavá otázka, kdy otěhotnět podruhé. Myslím, že na to odpověď není. Znám paní, která čekala a otálela s druhým dítětem 15 let, spolužačka mojí sestry otěhotněla ještě v šestinedělí. Myslím, že hodně záleží na tvé volbě a také na tom, kdy je tvé tělo na další těhotenství připraveno. Myslím, že když ti příroda dovolí otěhotnět, máš tělo připraveno. Stromy taky nekvetou na podzim, ale jenom když je jejich čas… . Druhé těhotenství je, podle mé zkušenosti, daleko pohodovější. Člověk aspoň zhruba ví, co ho čeká a také tělo se chová shovívavěji k miminku. U prvních těhotenství tělo prý bere plod jako cizí předmět v těle a reaguje otékáním nohou a rukou, podruhé už je na těhotenství „zvyklé“. Není to ale pravidlo. V prvním těhu jsem byla úplně v pohodě (fyzicky) až na ukrutné bolesti v zádech (právě díky tomu nadměrnému množství zadržené vody v tkáních). Při druhém těhu jsem naplno poznala co jsou to těhotenské nevolnosti (záměrně nepíšu ranní nevolnosti…), závratě a změny nálad, hormony na pochodu. V každém případě ale musím sama za sebe říct, že druhé těhu jsem si daleko víc užila, těšila jsem se na porod, pořád jsem srovnávala co bylo poprvé a jak je to teď, na porod jsem se těšila, věděla jsem co si mám všechno přichystat pro mimčo a nenakupovala jsem zbytečnosti, které jsou občas doporučovány v chytrých knížkách. Porod byl také v pohodě, rychlý (v popisech porodů: Alžbětka, aneb jak.....). V podstatě bych se přikláněla k tomu, provní těhotenství přeskočit a začít hned druhým
, opravdu jsem si to užívala. Určitě se ale najdou maminky, které to tak necítí, je to věc názoru a toho, že každé těhotenství je jiné. A to teda opravdu je.
Radka
Ahoj Zlatko,
myslím, že je to dost individuální, kdy podruhé otěhotnět (gynekolog ti řekne nejdříve rok po porodu) a s tím také souvisí to, jak si to druhé těhotenství užiješ. Svoje první těhu jsem si užila, byla jsem celou dobu doma a když jsem otěhotněla podruhé (10 měsíců po porodu), říkala jsem si, že si to musím užít ještě víc. Jenže syn začal chodit a řádil, jako každé dítě a na nějaké užívání si těhotenství nebylo moc času
.
Musím ale říct, že péče o druhé miminko už není tak „náročná“, protože už víš co a jak, nemáš nervy, když pláče a tak (aspoň u mě to tak bylo).
S mateřskou je to tak, že když jsi na mateřské (rod. příspěvku) a otěhotníš do 3 let (od začátku), máš nárok na tu samou mateřskou, jakou jsi měla v prvním těhotenství a následně další rod. příspěvek. Snad jsem to napsala dobře a ne moc zmateně. (Jen pro zajímavost, já jsem v době mé mateřské už nebyla zaměstnanec, bylo mi to vypláceno v ochranné lhůtě a pak už jsem neměla nárok na tu velkou mateřskou
).
A co se týče druhého porodu, byl rychlejší, ale myslím, že úplně stejný, ale to je asi u každé maminy jiné.
Ahoj Katka.
Ahoj Zlatko.
já osobně si myslím, že podruhé otěhotnět je dobré až v době, kdy je první dítě alespoň trochu samostatné. Jestliže je hodně malé, je to jako by jsi se starala o dvě mimina současně. Já jsem podruhé otěhotněla když bylo Adélce 15 měsíců. Těhotenství jsem si docela užívala akorát ke konci už to bylo hodně náročné, protože Adélka je hodně divoká, dalo by se říct, že dokonce hyperaktivní. Porod byl docela fajn, trval asi 5 hodin a i ty bolesti se daly docela vydržet ( první porod trval 11 hodin ). ![]()
Katulinka
moja otazka je, ako je to ked je tehotenstvo skoncene predcasne v 8mesiaci bohuzial bez stastneho konca. ako skoro je mozne skusat znova, kedy je telo znova pripravene? vy tu pisete ze rok, ale mne sa to zda v tomto momente hrozne dlha doba. lekary sa svojimi nazormi roznia.
danka
Ahoj Danko,
osobní zkušenost teda nemám (ani si to nedokážu představit
), ale co jsem kde četla, tak většinou 3 - 6 měsíců, někdo dokonce tvrdí i dřív, že žena by stejně neotěhotněla pokud by na to ještě nebylo tělo připravené. Názory se opravdu různí. Uvidíš jak se budeš ty sama cítit. Pokud budeš za ty 3 měsíce v pohodě fyzicky a relativně i psychicky, nechala bych věcem volný průběh…
Jsi ohromně statečná, držím Tobě i Tvému manželovi palce!
Katka
Milá Danko,
od mé kamarádky známe umřel přesně před rokem zdravý, donošený chlapeček ještě v porodnici na syndrom náhlého úmrtí a ona otěhotněla okamžitě ještě v šestinedělí. Říkala, že by tu pauzu 6-12 měs. nevydržela a proto otěhotněla ihned. Musím Ti napsat, že měla bezproblémové těhotenství, psychicky se z toho šoku naprosto dostala díky dalšímu těhotenství jak tvrdí ona… v květnu 2004 ji narodila zdravá, krásná holčička.
Moc Ti držím palce a přeji jen to nejlepší.
Quatro
Milá Danko,
taktéž se přikláním k názoru, že pokud se na to ty sama cítíš, tak jdi do toho znovu, a především i proto, že ti to pomůže to všechno zlé překonat, jsi nesmírně statečná a máš můj velký obdiv, já si něco takového naprosto nedovedu představit.
Jinak tvoje těhotenství je brané jako každé jiné, ikdyž skončilo předčasným porodem.
Takže ti moc držím palce!
Katka
Ahoj Danko,nahodou jsem zabrousila na toto téma a nevřím absolutně svým očím co čtu,že ťě potkalo!
Strašně s tebou cítím a moc,ale fakt moc ti přeji aby jsi jednou(co nejdřív)měla miminko!Ale nedá mi to a musím se zeptat:co se proboha může tak strašně posrat(vyloženě!)že se stane takové nešťestí??Ptám se,protože jsem taky v 8měs.a jsem trošku(dost)zmatkařka.Samozřejmě pokud o tom nechceš vůbec psát,tak mě i klidně pošli někam,vše pochopím a respektuji!
Ješťe jednou ti přeji jen to nejlepší.
Ahoj CHrastilka
ahoj chrastilka,
pricina smrti je polyhydramnion ? zmnožení plodové vody v amniovém vaku (nad 2 litry v termínu porodu). Může vznikat v důsledku některých chorob (cukrovka, fetální erytroblastóza, vrozené vývojové vady), či je jeho příčina neznámá. Diagnostika je sonografická. Patří k rizikovým faktorům porodu.
to je vo vykladovom lekarskom slovniku. akurat ze mimi je v poriadku a ja nemam cukrovku. myslim ze ked sa to zopakuje porod mi vyvolaju a maleho daju do inkubatora a mozno prezije. to je tak, 1. tehotenstvo ak je bezproblemove tak sa moc nesleduje. nikdo neprikladal vahu tomu ze mam 10kg naviac. kazdy si myslel ze sa prezieram a ja viem ze to tak nebolo. ostali mi 3kg, teraz uz mam len o 1kg viac. placenta mala 600g a dieta 1300g. no ale co uz. dalsie si odlezim na rizikovom, ale hlavne aby nejake bolo. mozno som si to az tak nevazila, ja neviem nie je na to odpoved. len dufam a modlim sa aby som este mala deti a aby som nemusela cakat roky. najlepsi liek na tuto bolest je mimi.
danka
Danko,děkuji,že jsi mi odepsala i přesto,že to musí být strašně těžké!Fakt tě obdivuju jak to vše zvládáš a držím vám s manželem pěstičky ať se vam vše co nejdřív povede! ![]()
Drž se,CHrastilka. ![]()
Mám dotaz, 1 den po vynechání MS jsem dělala 2 TT první Unimark byl slabě pozitivní, ale druhý Clear blue negativní. Mám věřit radči dražšímu testu nebo je možné aby byl negativní a přesto jsem byla těhotná? Máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji Katka
Ahoj holky mě se první syn narodil 2/87,druhý za 14.měs. 4/88,jak jsem to zvládala se dnes ptám sama sebe.No a třetí se nám narodil 6/90 ,takže starší měl 3.roky 4.měsíce ,mladší 2.roky 2.měsíce-dnes nechápu vůbec,ale zvládli jsme to i bez pomocí babiček ,které byly v té době ještě pracující a navíc 40km vzdálené. Co se těhotenství týče u všech tří probíhalo super,nemít břicho,tak o tom ani nevím . A porody podle jednoho pana primáře jako sportovec ,ale u každého jiný průběh.Takže ,za jak dlouho otěhotnět je opravdu zcela individuální. Dnes máme ještě říkáme jí „naše cílová prémie“ -holčičku narozenou 7/2002 ,takže po 12-ti letech a tento věkový odstup je super.
Tak krásná těhotenství spokojená bříška a těšící se sourozence. Anna
Dancul, je mi to moc líto. Chci jen dodat, že jsem měla v době porodu cca 4l plodové vody a nikdo mne neinformoval o tom, že je to rizikové těhotenství. Až 4 dny před porodem mě hospitalizovali z toho důvodu na příkaz primáře a ostatní mudr. se divili proč. Primář mi oznámil, že by při porodu mohla vyhřeznout pupeční šňůra, kdyby ta voda rupla a vylila se najednou. A že když k prasknutí vody dojde, musím být trnsportována do porodnice vleže. Dítě se narodilo zdravé. Hodně štěští v druhém těhu. Určitě se to nebude opakovat. Já jsem zdravá, nevím proč k zmnožení vody došlo. Dítě bylo velké 4200g. Další den po porodu jsem měla o 11kg míň.
Anulko,
to je krasneeeeee. To co jsi napsala je jako krasne pohlazenicko. Nedokazu vysvetlit cim konkretne, asi tou pohodou a tesenim se na kazdeho prcka, ktere z toho vyzaruje. Pozdravuj deti a obzvlaste vsi cilovou premii, urcite se povedla
![]()
Monca a dvojcatka