Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
tak prvnimu mimi bude mit za chvili rok a my pomalu pomyslime na druhe. Puvodne jsem myslela, ze mezi nimi nechame rozdil cca 2 roky, ale ted si rikam, ze bude lepsi kdyz to vetsi jiz bude samostatnejsi a tak to asi o pul roku posuneme
Takze na snazeni mam jeste dost casu - temer rok.
Ale v cem je problem. Prvni tehotenstvi jsem mela docela problemove. Po jineho stavu jsem prisla rychle - hned druhy mesic, ale… V 7 tt jsem zacala krvacet a pak jsem musela byt dva mesice doma a lezet, no a pak ve 33 tt mi zacalo tvrdnuti bricha, zacala jsem se predcasne otvirat a predcasne mi odesla i hlenova zatka - takze jsem pres mesic lezela v nemocnici. No a nakonec jsem jeste rodila koncem panevnim.
No a ted se trochu bojim toho druheho tehu. Co bych delala kdybych zase mela takove problemy - preci jen budu muset Tomika obcas zvendout ci nest. No a co kdybych musela zase treba mesic lezet v nemocnici? To si fakt nedovedu predstavit - manzel by si tak dlouho vzit volno nemohl, maminka jeste pracuje a manzelovi rodice bydli daleko ![]()
A tak jsem se vas chtela zeptat jake je asi pravdepodobnost, ze i pristi tehu budu mit takove problemy. A pokud jste v druhem tehu meli takove problemy, jak jste resili peci o prvni mimi.
Moc se omlouvam za tak dlouhy dotaz, ale fakt o tom porad musim premyslet. Takze budu moc rada za kazdou radu ci zkusenost.
Diky moc.
Verveve
Ahoj,
prvni tehu jsem mela taky problemove. Jen hospitalizovana jsem nastesti nebyla, i kdyz mi tim casto vyhrozovali. 8tt-11tt spineni a od 20tt poloha ditete prilis nizko v panvi, takze lezet az do porodu.
U druheho tehu jsem vynechala to spineni, ale od 20tt opet poloha prilis nizko (doktor nakonec prohlasil, ze mam spatne tvarovanou delohu, takze me to ceka i pri dalsich detech), doporuceni lezet jsem ale tentokrat samozrejme dodrzet nemohla, jelikoz holky maji mezi sebou rozdil 17m. Az do porodu jsem s Charlie chodila cvicit i plavat. Nechovala jsem ale ve stoje. Misto toho jsem sedela a ona lezela na me. Poponaseni kratkodobeho charakteru nevidim jako problem, ovsem zalezi na vaze. Moje dcera ve dvou a pul letech vazi 11,5kg, takze ja nosila tehdy tak 8kg, coz je takove nic…
Jeste jsem vlastne v druhem tehu mela necekanou komplikaci v podobe tehucukrovky (navstevy diabetologie a samoodbery s batolatkem jsou fakt super na nervy).
Terik
Ahoj,
tak moje první těhotenství bylo docela pohodové, ale právě v tom druhém přišly problémy podobně jako popisuješ u sebe. V 11.týdnu krvácení s následným hematomem - takže hrozba potratu, která plynule přešla v hrozbu předčasného porodu při zkrácení čípku… V nemocnici jsem zůstat nemohla, taky by mi Pavlíka neměl kdo pohlídat, takže hospitalizaci jsem odmítla. Naštěstí všechno dobře dopadlo
To krvácení bylo zřejmě ze zvedání Pavlíka - když jsem otěhotněla, neměl ještě ani rok a půl. Takže jsem se snažila omezit právě jakékoliv jeho zvedání - přebalovala jsem na zemi, krmila na gauči, kde si sám vylezl, snažila jsem se omezit na minimum i používání kočárku - naštěstí ho už ani moc nevyžadoval, s koupáním pomohl manžel. Rodila jsem v termínu ![]()
Takže zvládnout se to dá, i když jsou takové komplikace - ale věřím, že u Tebe bude určitě to druhé těhotenství lepší!
Přeji Ti hodně štěstí
Viťka
Ahojky,
při první těhu jsem začala v 7 tt dost krvácet - takže jsem musela ležet, krvácení za 14 dní změnilo ve špinění a to trvalo do 5. měsíce. V podstatě jsem proležela celý těhu (no v 9. měsíci jsem začala dost pobýhat,ale to už mimču nic moc nehrozilo:-)).
Teď jsem podruhé těhu a měla jsem strach, jestli to nebude stejný a díky bohu není: špinila jsem 1 den v 6 tt a jinak jsem úplně O. K. Nevolnosti, který jsem měla u 1. těhu nejsou, jenom únava. Syna nosím, zvedám a tak… úplně běžně a doufám, že tenhle stav vydrží až do ledna… ![]()
Tak ti přeju, aby tvoje druhý těhotenství bylo stejně pohodový jako to moje.
ahoj,
jsem taky z veverčího rodu, teda máme takový příjmení ![]()
Ale k věci. První těhotenství šílený. Problémy téměř se vším. Neustálý bolesti podbřišku, tvrdnutí břicha snad od začátku, hrozný otoky, neklidný nohy, několik kolapsů, hospitalizace, krvácení, preeklampsie a porod KP. Dlouho sem přemýšlela, jestli do druhýho těhu půjdu. Nechce se mi to absolvovat ani trochu. A jak píšeš, druhá stránka věci je, že když mi bude zase špatně a budu mít bolesti, tak babičky sou víceméně nefunkční takže manža by si musel brat volno z práce. A to nemluvím o případné další hospitalizaci. Ještě k tomu sem epileptik, takže toho mám nad hlavu.
Přesto sem se rozhodla, že do toho půjdu. Už kvůli dcerce.
Asi bych si do konce života vyčítala, že jsem byla zbabělá a nepořídila jí sourozence a i já mám pocit, že dvě děti naplní život víc než jedno.
Další těhu budu muset zvládnout, ale nechce se mi do toho a předem se toho děsím.
Omlouvám se, že jsem nepomohla, ale mám z toho stejný pocit jako ty, tak snad ti spolutrpitelství pomůže ![]()
ahoj,
prve tehotenstvo - krvacanie, neskor spinenie od 8. tt do 12. tt. Dr. mi tvrdil, ze pri druhom sa to opakovat nebude, vraj nie je dovod. A druhe tehu? Krvacanie uz v 6. tt! K tomu 20 mesacne dieta, rodicia daleko, svokrovci bez zaujmu, ale zatial to nejak zvladame. Musime. Este len zaciname 9. tt, tak snad to dobre dopadne.
angie
Ahoj
bud musíš počkat až první bude samostatnější nebo to holt risknout a počítat s tím že to bude lepší ale být připravená i na to, že nebude.
Já jsem v prvním těhu byla hospitalizovaná kvůli preeklampsii 14 dní - v druhém až na konci těhu - a to už porod vyvolali… takže taky sjem měla obavy aby to třeba nebylo ještě horší než to první, nebo nenastaly problémy s předčasným otvíráním. Ale měla jsem štěstí:o)
holt dopředu ti to nikdo neřekne… Jedna holčina z diskuse od nás byla i v druhém těhu mám pocit že 3 týdny hospitalizována pro předčasné otevírání a pak měla doma ležet, takže starost na sebe vzal manžel, který si vzal volno z práce (má věkový rozdíl mezi dětmi 1,5 roku)