Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, chci se zeptat, jestli někdo řešil podobou situaci. Věc se má tak, že momentálně jsem s prvním dítětem na RD, která mi končí v červenci (syn bude mít 3 roky). Už asi rok jsme se snažili o druhé dítě, což nám vyšlo až teď (jsem na začátku těhotenství). Do práce bych se tudíž měla vrátit cca v tom červenci (smlouvu mám na neurčito), ale jelikož má zaměstnavatel za mě náhradu, a já jsem těhotná, tak nejspíše nenastoupím. Jakým způsobem jste to se zaměstnavatelem řešily? Neplaceným volnem? Nebo je jiná možnost? Díky moc ![]()
Toto se řeší neplaceným volnem. Většinou s tím zaměstnavatel nemá problém, pokud je seriózní.
Požádej v práci o neplacené volno do 4 let dítěte a protáhni si pobírání RP, ať nemusíš řešit zdravotní pojištění.
@Jahru píše:
Požádej v práci o neplacené volno do 4 let dítěte a protáhni si pobírání RP, ať nemusíš řešit zdravotní pojištění.
Zdravotní by resil zamestnavatel, takže je to celkem fuk. Tak maximálně, kdyby chzela od zari davat ditko na cely den do skolky, jinak mi prijde jednodušší podepsat zamestnavazeli jeden papir navic, nez resit UP.
Holky a máte někdo zkušenost, že vám dělal zaměstnavatel problémy? Před chvilkou jsem mluvila s personální z mé práce a ona mi říkala, že neví, jak to ředitel bude chtít udělat (je tam nový ředitel, který přišel v době mé mateřské), naznačila mi, že když mi dá neplacené volno, tak už mi nebude muset držet místo a tak, ale prý se s ním domluví.
Já bych ráda měla scénář co dělat, když na to nebude chtít přistoupit. Máte někdo zkušenost, že jste se na pár týdnů vrátili do práce? A pak šli třeba na neschopenku? Nebo jak to udělat. Nechci přijít o mateřskou… Díky
@Danus130 On se nemuze rouhodnout, ze ti nebude drzet misto, on se ridi zakonikem prace. Takže pokid nebude chcit pristoupit na meplacene volno, tak bych s usmevem nakracela do prace, tady me mate, za mesic zas jdu na md…
@j.a.n.i1 píše:
@Danus130 On se nemuze rouhodnout, ze ti nebude drzet misto, on se ridi zakonikem prace. Takže pokid nebude chcit pristoupit na meplacene volno, tak bych s usmevem nakracela do prace, tady me mate, za mesic zas jdu na md…
A prosímtě, když mi neplacený volno schválí, tak mě v době těhotenství nemůže vyhodit že?
@Danus130 píše:
A prosímtě, když mi neplacený volno schválí, tak mě v době těhotenství nemůže vyhodit že?
Ne, nebo respektive jsou duvody, pro ktere muze, ale pro ty te muze vyhodit vzdy, treba v případě, ze se firma rusi.
@j.a.n.i1 píše:
Ne, nebo respektive jsou duvody, pro ktere muze, ale pro ty te muze vyhodit vzdy, treba v případě, ze se firma rusi.
Prosím napsala bys mi kde to najdu v zákoníku práce? Hledala jsem to a nemůžu k tomu nic najít. Vím že v těhotenství mě za normálních okolností vyhodit nemůže, ale jde mi o to, jestli v tom neplaceném volnu si něco nemůže najít…
@Danus130 Nemuze si najit noc jineho, nez to, co si muze najit, když chodis do prace, když si na neschopence nebo na md ci rd.
@j.a.n.i1 píše:
@Danus130 Nemuze si najit noc jineho, nez to, co si muze najit, když chodis do prace, když si na neschopence nebo na md ci rd.
Díky moc!