Druhé těhotenství - nemocenská

4
13.4.11 12:44

druhé těhotenství - nemocenská

Ahoj, prosím poradte. V létě by jsme s manželem chtěli zkusit podruhé otěhotnět. Momentálně jsem s dcerkou na rodičovské dovolené (2. rok), ráda bych šla z mateřské do mateřské. Když otěhotním, měla bych rizikové těhotenství. Chtěla bych si zažádat o nemocenskou, tím pádem bych musela zrušit rodičovskou dovolenou s prvním dítětem? Z čeho by se mi vypočítávala nemocenská? Bylo by to ze současného rodičovského příspěvku nebo z platu, který jsem pobírala u zaměstnavatele? Díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4132
13.4.11 12:58

No nevím, ale na nemocenskou máš nárok pokud chodíš do práce, pokud jsi na rodičáku tak ne. Normálně budeš na rodičáku (jestli máš 3letý tak do těch 3 let)a až ti skončí nastoupíš do zaměstnání ( v tvém případě na nemocenskou)… Kdyžtak mě opravte jestli se mýlím…
Jinak nemocenská se vypočítává z příjmů před tou první mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
13.4.11 13:00

Ja myslim,ze je to presne tak,jak napsala Kvatapka,taky si to tak nejak planuju,ale kdovi..... :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
13.4.11 13:09

ahoj, ano je to tak, pokud máš 3letý rodičák tak nemocenskou nedostaneš, zrušit nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
13.4.11 13:19

díky za odpověd, takže jestli to dobře chápu, tak nemůžu přerušit rodičák a jít marodit. Dcerce budou 3 roky příští rok v červnu. Já si dávám rok na to abych otěhotněla, i když u prvního dítka jsem otěhotněla hned :-D. Tak to bych ani marodit jít nemohla, protože když bych např. otěhotněla v srpnu, tak bych už byla dávno na mateřské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
13.4.11 14:17

No pokud se nepletu,tak po dohode se zamestnavatelem,a ten ti vyhovet nemusi,jde ukoncit rodicak a nastoupit na nemocenskou,ktera se pocita z platu.
Najdu odkaz. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nie
1122
13.4.11 14:40
Dana1980 píše:
No pokud se nepletu,tak po dohode se zamestnavatelem,a ten ti vyhovet nemusi,jde ukoncit rodicak a nastoupit na nemocenskou,ktera se pocita z platu.
Najdu odkaz. :think:

Ja se jen zeptam - kdo v takovym pripade plati tu nemocenskou? Je to tech prvnich x dni taky zamestnavatel, i kdyz na ni nastoupis z rodicovske a ne ze zamestnani? :nevim: Predpokladam ze ne, jen pro jistotu :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
13.4.11 14:58
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
13.4.11 15:13

Prave ze zamestnavatel,pokud se s nim domluvis na ukonceni RD,tak nastupujes do prace nebo nenastoupis a zacnes pobirat nemocenskou,a pro tu plati pravidla,takova jaka jsou.
Proto treba zamestnavatel nemusi pristoupit na to,ze ti driv ukonci RD.
Ja bych chtela taky 2letou a dalsi dite,proto se po tom pidim.Tak snad to dobre chapu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
13.4.11 15:20

Já se teda domnívám že pokud pobíráš RD tak prostě nemocenskou nedostaneš i přesto že bys nastoupila do práce. Já sem ten případ co šel na dvouletou RD s tím že musíme otěhotnět, nechci strašit ale taky sem si dávala rok, nakonec sem otěhotněla hned, ale taky v 9tt konec, stihli sme to znova když bylo malému 2 a 3 měsíce a v práci mi naštěstí vyhověli a napsali mi že jsem tam po těch 2 letech nastoupila, takže mi vznikl nárok na nemocenskou. Jinak první 21 dní platí zaměstnavatel a pak socka. Nevím jestli jde vyloženě ukončit RD - jako rodičovský příspěvek ,ne dovolená, při dovolené pracovat můžeš

Příspěvek upraven 13.04.11 v 15:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
13.4.11 15:29

Prispevek nelze ukoncit,poku mas dvoulety,pobiras 2roky a tu dobu jses doma.
Ale ja mela treba namysli,pokud bych neotehotnela do 2let,prodlouzila bych si rodicovskou dovolenou a pokud bych otehotnela a zamestnavatel by mi vyhovel ten 3.rok,ukoncila bych dovolenou a sla na nemocenskou,abych nebyla bez penez.
A pokud se nezadari,budu doma 3.rok bez penez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
13.4.11 15:37

Simetinko tak ti budu držet palce. Já měla rodičák na tři roky. O druhé dítě jsme se snažili od dvou let prvního. No nebudu to natahovat nedařilo se a ve třech letech dcery jsem musela do práce. Naštěstí pak zafungoval pracovní stres a otěhotněla jsem po dvou měsících v práci :-D První dítě si našlo cestu samo po dvou zapomenutých prášcích a druhé si dalo pěkně na čas:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
13.4.11 15:51

Dani, rodičovská dovolená je vždycky 3 roky a po tu dobu ti zaměstnavatel musí držet místo, takže s návratem do práce si nemusíš dělat hlavu, jde o to že pokud otěhotníš před 2 rokem tak jakoby nemáš nárok na nemocenskou protože si fyzicky nenastoupila do práce, pokud je hodná učetní tak ti napíše že jo a je to v pohodě. Já sem to udělala tak že sem jakoby po těch 2 letech začala jednat se zaměstnavatelem o tom že se chci vrátit, jenže oni neměli volné místo, to ti musí přidělit až po těch 3 letech, dřív nemusí, pak sem otěhotněla a zavolala tam že už to není třeba a poprosila jestli můžu přinést neschopenku, učetní mi řekla že jo, fakt hodná ženská, jinak ti to nemusí umožnit a budeš doma do mateřský zadarmo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.11 16:42

Nejde to…

Mám dvouleté pobírání rodičovského příspěvku, počítala jsem is dvouletou RD, ale někdo v práci automaticky vyplnil tříletou a já si to nezkontrolovala, nenapadlo mě to… Teď byly malému dva, já jsem znovu těhotná, na rizikovém, ale neschopenku mi nikdo platit nebude, protože jsem oficiálně na rodičovské dovolené. A zaměstnavatel je ochoten zaplatit mi těch 21dní, o to nejde, prostě administrativně je to tak, že bych - a zakladatelka taky - mohla jít na nemocenskou před třetím rokem prvního dítěte, jen pokud by bylo v práci písmeně nahlášeno, že nastupuješ jen na dvouletou rodičkovskou dovolenou. A to evidentně nemáš. Přerušit rodičovská se nedá.

Pozor, nepleťe dohromady dvouleté pobírání rodičovského příspěvku advouletou rodičovskou dovolenou,. Můžete pobírat dvouletou variantu příspěvku, ale být normálně na tříleté, to spolu nemá nic společného.

• Citovat
  • Upravit
5165
13.4.11 18:17
Megii píše:
Dani, rodičovská dovolená je vždycky 3 roky a po tu dobu ti zaměstnavatel musí držet místo, takže s návratem do práce si nemusíš dělat hlavu, jde o to že pokud otěhotníš před 2 rokem tak jakoby nemáš nárok na nemocenskou protože si fyzicky nenastoupila do práce, pokud je hodná učetní tak ti napíše že jo a je to v pohodě. Já sem to udělala tak že sem jakoby po těch 2 letech začala jednat se zaměstnavatelem o tom že se chci vrátit, jenže oni neměli volné místo, to ti musí přidělit až po těch 3 letech, dřív nemusí, pak sem otěhotněla a zavolala tam že už to není třeba a poprosila jestli můžu přinést neschopenku, učetní mi řekla že jo, fakt hodná ženská, jinak ti to nemusí umožnit a budeš doma do mateřský zadarmo

Megii,tak nejak to chapu,pokud se proste clovek domluvi a zamestnavatel je ochoten na to pristoupit,tak se to da…
Viz.odkaz http://www.penize.cz/…ska-dovolena
tamto tez popisuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí