Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, syn má 8 měsíců a stále se mu nechce do druhého vzpřímení. Když trénujeme zapření na válci nebo balonu, většinou má ruce v pěsti a nechce prsty narovnat. Měla jste to některá podobně? Myslím, že tohle už by měl umět. Jediné co zatím dělá je přetočení ze zad na bříško, začal v 7. měsíci. Děkuji za rady a zkušenosti. 😊
@Capelucia Na fyzio chodíme. Spíš jsem se chtěla uklidnit, že v tom naše dítko není samo a že některá maminka také řešila. Jak mimčo dělalo pokroky a taak.
Syn poradně druhé vzpřímený nikdy nedělal. Na zadá se ještě zpět neotáčí? Myslím ze je čas pracovat na tomto… A potom motivovat do výšek, dat hračku na bednu atd. Některé mimca proste potrebuji více času ![]()
No a co ti na to říka fyzio? Samozřejmě je dost pozadu, ale nechápu, proč se ptáš tady, když nikdo z nás tvého syna neviděl a nemůžeme posoudit, jak na tom je.
@92Anet píše:
@Capelucia Na fyzio chodíme. Spíš jsem se chtěla uklidnit, že v tom naše dítko není samo a že některá maminka také řešila. Jak mimčo dělalo pokroky a taak.
Určitě není. Můj syn to měl podobně, taky jsme chodili na fyzio a moc to pomohlo. Do 2 vzpřímení se mu nějak nechtělo, ani se nikdy neplazil, radši válel sudy. V zásadě se pak rovnou rozlezl, docela dlouho lezl a v 13m začal chodit. Myslím, že takové malé „odchýlky“ má hodně dětí a později je všechno v pořádku. Ale taky můj syn je z těch opatrných.
Chodit se začalo, až když se sám uměl postavit v prostoru, nejaké nestabilní vytahování se za ruky nebo házení se do chůze nikdy nedělal. Poctivě cvičil vstávání
. Mělo to tu výhodu, že pak ani nepadal, naznak neztratil rovnováhu ani jednou. Což hodně šetří nervy maminky
.
Prostě řešte s fyzioterapeutem a víc stejně neuděláte
.
@Janee19 Z bříška zpět na záda se neotáčí, občas když už se vzteká na bříšku, tak nějak přepadne. Hračky se snažím dávat do výšky, ale moc mu to nejde, bylo mi řečeno, že má velkou hlavu, tak asi i s tím bojuje.
@Tosidelassrandu Ptá se tu spoustu lidí na spoustu věcí, tak mě pouze zajímal názor nějaké maminky, která ve stejném věku dítěte řešila stejný problém. I když je mi jasné, že každé dítě je jiné a nedá se úplně srovnávat. Na fyzio řekli cvičit, cvičit a cvičit, nemá dost posílené svaly a pediatr diagnostikoval hypotonii.
Ty ručky v pěst mu taky masírujte. Normálně olejíčkem a otevírat ručku. Klidně bych konzultovala i jiného fyzioterapeuta. Taky nevím, co cvičíte, ale cvičte i to přetáčení. Jsou na to cviky np. metodou bobath. Když cvičíte jenom Vojtovku, zajdite si za někým, kdo s tělíčkem taky normálně klasicky popracuje, uvolní případná napětí.
@92Anet píše:
@Janee19 Z bříška zpět na záda se neotáčí, občas když už se vzteká na bříšku, tak nějak přepadne. Hračky se snažím dávat do výšky, ale moc mu to nejde, bylo mi řečeno, že má velkou hlavu, tak asi i s tím bojuje.
To je skoro jak nás syn přes kopírák. Velká hlava, navíc hubenour a hypermobilni klouby. Taky mu vše trvalo a já z toho byla nešťastná. Dnes vidím, ze to byl zbytečný stres. Jako ve 12m chodit nebudou, ale mají čas, člověk nesmí koukat na okolí a ostatní děti.
A taky jsem byla ve stresu, ze budeme muset cvičit Vojtovku. Kupodivu ne. Vždy mi ukázali par normálních cviků, jak třeba motivovat k pretaceni, kam dat hračku a úplně v pohodě. Po 8m se začal přetacet zpět na břicho, v necelých 10m se zval plazit, skoro až ve 12m poradně lézt a teď ve 13m obchází nábytek a najednou se srovnal s vrstevníky. Holt měl trochu horší startovní pozici, ale ty děti to dozenou
Tak proste cvičte, co vám dali na fyzio, a on se to jednou naučí ![]()
@Capelucia Na fyzio mi poradili ručku cvičit a masírovat, pravou má v pohodě, tu levou hrozně ztuhlou. Jinak navštěvuji 2 fyzioterapeuty. V 6. měsíci jsem se objednala na vlastní pěst, jelikož pediatr tvrdil, že je vše v pořádku, akorát je líný. Ale mě se to nezdálo, že se stále ani neotáčí na bříško. Díky první fyzioterapeutce se začal přetáčet. A teď na 8. měsíci nás konečně poslala s tou hypotonií, takže navštěvuji dalšího fyzio. S Vojtovkou jsme ještě nezačali, ale příští týden na kontrole bych to chtěla zkusit, aby se to trochu pohlo. Na tu metodu bobath mrknu, děkuji! 🌸
@Janee19 Přesně tak, velká hlava a je drobný. Taky se hodně stresuju, mám strach, ale muž mě podporuje a věří malému, že to vše zvládne. 🙏 😁 Tak mě to alespoň trochu uklidňuje a doufám, že ten náš bude taky tak šikovný, jako vaše dítko a budu si snad říkat to stejné, že jsem se zbytečně stresovala. Na tu Vojtovkou jsem zvědavá, malý už má hysteráky jen když mu cvičím a kroužím s rukou.
@92Anet píše:
@Janee19 Přesně tak, velká hlava a je drobný. Taky se hodně stresuju, mám strach, ale muž mě podporuje a věří malému, že to vše zvládne. 🙏 😁 Tak mě to alespoň trochu uklidňuje a doufám, že ten náš bude taky tak šikovný, jako vaše dítko a budu si snad říkat to stejné, že jsem se zbytečně stresovala. Na tu Vojtovkou jsem zvědavá, malý už má hysteráky jen když mu cvičím a kroužím s rukou.
A tu Vojtovku vám napsala MUDr? Nebo už víte, ze vás čeká?
@92Anet my na Vojtovku taky nechodili. Přešli jsme snad 5 fyzioterapeutů až jsme našli takového, který ho během 2 sezení odblokoval. Já totiž pořád tvrdila, že on má bloklý ručky - po porodu byli úplně bledě modré a měla jsem pocit, že on sílu má i když všichni mleli dokola slabé bříško a blablabla. Jako možná nebylo super silné, ale malý pořád nohama v luftu a když něco zkoušel, nepustili ho ručky. Já pak nechápala, jak má aktivizace mozku fyzicky odblokovat ručky, podle mě to byl nesmysl. Našli jsme pak paní před důchodem, která měla snad všechny certifikáty, co jdou, od Vojtovky, přes Bobath až po osteodynamiku, co celý život dělala jenom tohle. To ale bylo hodně daleko od nás, takže jsme s přespáním měli 2 terapie za sebou. Ona s ním hodně jemně pocvičila, pouvolňovala páteř a na druhý den mu prostě ukázala 2 vzpřímení a pak ho doslova postavila na 4. On pak hrozně dlouho spal a když se vzbudil, uměl to
. Podle ní jsme taky nebyli případ pro Vojtovku, děťátko bylo už připravené, jenom něco bylo bloklé. Dostali jsme cvičení a masáže domů a do 2 týdnů už lezl. Tak i vám přeji ať najdete někoho podobně úžasného
. Je škoda, že hodně pediatrů tohle trochu zanedbává, super, že jste se do toho pustili. ![]()
@Janee19 Obě fyzioterapeutky mi řekli, že zkusíme nejdříve cvičení a kdyby nepomáhalo, tak pak teprve Vojtovka. Příští týden mám kontrolu u obou, tak jsem zvědavá.