Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Andy27 tak co řešíš když víš že spinál ne
. Já po něm byla ok. Záleží na lékaři jak to píchne ![]()
@Andy27 píše:
Kazda matka kouka na to co je lepsi pro jeji dite…to neni snad o spinalu…ale rada bych se hla ja diky vpichu se spatne hybala bolelo to rok..budu ted sama na druhe miminko a chci se xo nejdriv citit fit a byt pohybliva…mam tu jeste dalsi ditko a bohuzel nebude nikdo ani babicka kdo by mi ze zacatku pak cokoli podal nebo pomohl
To je mi lito…rozhodni se podle sebe, bez výčitek…po sc je ta pohyblivost celkově omezená a bolestiva…vím že je to mimo dotaz a opravdu není nikdo kdo by ti přijel na par dní pomoct?-vím že mi do toho nic není ale je mi tě lito jak budeš ty první dny doma po operaci zvladat ![]()
@Andy27 píše:
Kazda matka kouka na to co je lepsi pro jeji dite…to neni snad o spinalu…ale rada bych se hla ja diky vpichu se spatne hybala bolelo to rok..budu ted sama na druhe miminko a chci se xo nejdriv citit fit a byt pohybliva…mam tu jeste dalsi ditko a bohuzel nebude nikdo ani babicka kdo by mi ze zacatku pak cokoli podal nebo pomohl
Ale ty si nemusíš nic před nikým obhajovat. Pokud se spinálu bojíš a myslíš, že ho nedáš, řekni si o celkovou. Tohle je tvoje rozhodnutí a nemusíš ho nikomu ničím odůvodňovat. ![]()
@Andy27 píše:
Trochu o spinalu to je, protože spinal je pro dítě šetrnější. Teda i pro tebe je šetrnější ![]()
@Andy27 dali mi v podstatě vybrat. První jsem měla akut v celkové. Anesteziolog super, ani jsem nevěděla, že píchá. Jen bylo nepohodlné se pořádně stočit. Koukám, že jsi z Prahy? Rodila jsem v Motole, pokud ti to k něčemu bude.
Hýbat jsem se mohla v pohodě, záda v klidu, celkový průběh anestezie v pohodě. Jen mi anesteziolog zakazoval koukat ![]()
No u nas v porodnici se muzes hybat po celkove uz po 6 hodinach po spinalu az po 12. Navic muz byl za dverma a byl u poporodni pece u mimca. To, ze jsem neslysela prvni plac pro me neni tak dulezite, jako to, ze s malou byl muz, dokud jsem se z celkove neprobrala, coz byla cca 3/4 hodina po porodu. A malou jsem mohla mit od zacatku u sebe, protoze byl muz se mnou na pokoji. Ani po jedne ti hned od zacatku nenechaji prdocha u sebe, pokud tam s tebou nikdo neni!
Dulezite je, aby i „rodicka“ byla v pohode, vse se prenasi na prdocha. Takze odsuzovat nekoho, ze sel do celkove je kratkozraka a zcestna
@Anonymní píše:
No u nas v porodnici se muzes hybat po celkove uz po 6 hodinach po spinalu az po 12. Navic muz byl za dverma a byl u poporodni pece u mimca. To, ze jsem neslysela prvni plac pro me neni tak dulezite, jako to, ze s malou byl muz, dokud jsem se z celkove neprobrala, coz byla cca 3/4 hodina po porodu. A malou jsem mohla mit od zacatku u sebe, protoze byl muz se mnou na pokoji. Ani po jedne ti hned od zacatku nenechaji prdocha u sebe, pokud tam s tebou nikdo neni!
Dulezite je, aby i „rodicka“ byla v pohode, vse se prenasi na prdocha. Takze odsuzovat nekoho, ze sel do celkove je kratkozraka a zcestna
To záleží na porodnici. V Jihlavě nechají miminko po císaři u matky normálně, pokud teda nemusí na JIP. Na noc si ho většinou odvezou sestry, aby se mohla matka vyspat. Nabízejí to po celou dobu hospitalizace. Ale je to na domluvě, pokud matka nechce, nechají jí dítě přes noc na pokoji. Pooperační pokoj je hned vedle sesterny. S tímhle jsem tam právě byla hodně spokojená.
@Ornwen píše:
@Andy27 dali mi v podstatě vybrat. První jsem měla akut v celkové. Anesteziolog super, ani jsem nevěděla, že píchá. Jen bylo nepohodlné se pořádně stočit. Koukám, že jsi z Prahy? Rodila jsem v Motole, pokud ti to k něčemu bude.
Hýbat jsem se mohla v pohodě, záda v klidu, celkový průběh anestezie v pohodě. Jen mi anesteziolog zakazoval koukat
Tak to jsrm se neodvazila nakukovat
tak tak by to melo vypadat a zakhle si predstavuju spravny prubeh spinalu ![]()
Ježíš, neděste mě
Já mám první porod v celkové pro akutní sekci, teď mě bude čekat plánovaná sekce se spinální anestezií. Doteď jsem si říkala jaká to bude brnkacka, dají injekci, manžela budu mít u sebe, malého hned uvidím, uslyším a teď čtu takové horory
. Je fakt, že i mě se doktor ptal, jestli chci částečnou, nebo úplnou anestézii a rozhodla jsem právě pro spinální proto, že budu při vědomí a pro dítě je to trochu šetrnější ![]()
@baracudas píše:
Ježíš, neděste měJá mám první porod v celkové pro akutní sekci, teď mě bude čekat plánovaná sekce se spinální anestezií. Doteď jsem si říkala jaká to bude brnkacka, dají injekci, manžela budu mít u sebe, malého hned uvidím, uslyším a teď čtu takové horory
. Je fakt, že i mě se doktor ptal, jestli chci částečnou, nebo úplnou anestézii a rozhodla jsem právě pro spinální proto, že budu při vědomí a pro dítě je to trochu šetrnější
No ja taky do ni sla stim ze je tak vychvalovana..pro me to bylo peklo uprimne a doufam za me nechaji s narkozou..nech i spinal..je tu ale spousta tech ktere to chvali..ha ld kazde telo je jine ![]()
Ženy, když píšete o spinálu, tak myslíte epidural nebo spinální anestezii?
Já jsem rodila 3× SC a dvakrát z toho v epiduralu a 1× v celkové. Teď naposledy my dali vybrat - epidural, spinál a celková. Probírala jsem to s anestezioložkou a nejmenší zátěž pro prďolu je epidural.
Ale jaký je zásadní rozdíl mezi spinálem a epiduralem si už nepamatuji přesně…
Spinalni vs epiduralni. Oboji se provadi vpichem do zad. Epiduralni je laicky receno castecne umrtveni a pouziva se tam kde ma matka epidural pichnuty pri normalnim porodu ktery nepostupuje a je narizena sekce tzn katetrem se vpravi vice analgetik. Spinalni anez.je vpich kdy vam daji rovnou celou davku dle vahy atd a rovnou znecitlivy celou oblast laicky od pasu dolu ![]()
Ja mela spinalku vpichnutou bravurne ani potom zadny problem ale jako prvorodicka jsem byla tak vystresla ze jsem jom tam zacla samovolne skakat po stole brecet a proste byla uplne mimo. Prcka jsem videla i slysela ale co bylo pak mam mlhu nejvetsi. Nastesti tam byl manzel. Pokud budu muset i do druheho CS uz trochu vim o cem to je tak snad to bude v poho ![]()
@podaji
Tak já měla teda epidural rovnou bez rození před tím. Teda aspoň mi to říkala anestezioložka. Rodila jsem v Brně - FN Bohunice…
![]()
@Katchie 77 píše:
@podaji
Tak já měla teda epidural rovnou bez rození před tím. Teda aspoň mi to říkala anestezioložka. Rodila jsem v Brně - FN Bohunice…
Jj to je mozne. Zalezi na stavu rodicky a pokud anesteziolog uzna ze zvladne postupne davkovani epi jde to i takhle. Je to setrnejsi