Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli hned od začátku učíte děti, aby drželi lžičku správně „jako tužku“ nebo je necháváte, jak je to pro ně snažší tzv. „jako bagr“ nabo „lopatu“, že je drží v pěsti všema prstama. Hlavně že se nají a správné držení jste pilovali později. Znám několik dospělých, co dodneška „bagrujou“ a vypadá to dost blbě. ![]()
já malého (16 m) nechávám, ať si to drží, jak chce, hlavně že se k tomu sám od sebe má ![]()
ale lžičku si dává do pusy obráceně, takže si sám dá do pusy maximálně kaši nebo něco lepkavého, co zůstane na lžičce přilepené, i když jí obrátí vzhůru nohama
jsem šťastná aspoň za to… během krmení mu párkrát zkusim vést ruku, aby věděl, že si to má strkat obráceně, ale zatim bez úspěchu…
myslim, že má ještě čas na správné stolování ![]()
@Petra8a náš malej „bagroval“ dost dlouho, prostě to neuměl správně držet, až kolem nástupu do školky se to naučil správně
Malá měla první pokusy se lžičkou už před rokem věku, takže vysvětlovat jí, že to má držet jako tužku… by se asi minulo úspěchem. Ale zas od 18ti měsíců se krmí výhradně sama.
Teď chodí první rok do školky a co jsem si tak všimla (když pro ni přijdu dřív a děti ještě obědvají), tak je to půl tužky a půl bagry=)
Možná jí to zkusím ukázat
ale myslím, že se na mě vyprdne ![]()
@Jarka K píše:
já malého (16 m) nechávám, ať si to drží, jak chce, hlavně že se k tomu sám od sebe má
ale lžičku si dává do pusy obráceně, takže si sám dá do pusy maximálně kaši nebo něco lepkavého, co zůstane na lžičce přilepené, i když jí obrátí vzhůru nohamajsem šťastná aspoň za to… během krmení mu párkrát zkusim vést ruku, aby věděl, že si to má strkat obráceně, ale zatim bez úspěchu…
myslim, že má ještě čas na správné stolování
jo, přesně takhle to máme taky
(23 měsíců)
takže lžičkou max. pribiňák, za to vidličkou nabodává perfektně, ovšem druhou rukou to z ní sundá a nacpe do pusy
![]()
jsem ráda, že to vůbec zkouší, opravování držení jsem zkusila jednou a bez úspěchu.
Ale perfektně se nají rukou a to i sypkou rýži
beru to tak, že si trénuje motoriku
holt po každým jídle beru vysavač, nebo hadr - věřím, že se mi to jednou vrátí v jeho samostatnosti