Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
chtěla bych poradit.
Dcerka má sedm týdnů a začíná si strkat ruce do pusy-dudlík jsem jí zkoušela dávat ,ale okamžitě ho vyplivne(nedávala jsem ho hned od narození ,abych nekazila techniku kojení)
Nemáte nějaký fígl,jak ji na dudlík naučit??
Nebo ji mám nechat cumlat ruce??
Ahoj,
já jsem taky zavedla dudlík právě proto, že si tam strkala ruce a říkala jsem si, že v budoucnu se dudlíku zbavíme lépe než palce. Naštěstí to byla pravda a od deseti měsíců jsou obě holky bez dudlíku. Petra plivala všechny ty anatomické a jediný, který chtěla byla ta měkká kulatá kytička. Stejně jsem jí ho ale dávala jen na usnutí a pak jsem jí ho vyndala.
Hodně stěstí,
Halka
Naše malá si taky vzala dudlík v 7 týdnech a taky jen tu kaučukovou bambulku… Měla jsem nakoupené různé druhy, levnější dražší, takové, makové a zvítězil ten nejobyčejnější. Kolem 10m, když jí začaly růst zoubky, jsem dostala trošku strach, at se jí nekřiví a zkusila jsem jí ho ve spánku vyměnit za anatomický silikonový - a vyšlo to ![]()
Ty kaučukové mají tu nevýhodu, že se strašně rychle „ocumlají“ a poničí a musíš koupit nový. Ale je fakt, že je to aspon hygieničtější..
Iva
Ahoj, malej taky vůbec nechtěl žádné dudlíky, ale poslední měsíc ho každý večer před spaním celkem úspěšně přemlouvám na silikonový Nuk. Ale přes den si ho nevezme ani za nic
Prostě s ním akorát usne a pak ho azse vyplivne. Přes den vítězí ručičky na celé čáře. Co s tím taky nevím ![]()
připojuju se se zkušeností, že obyčejná kaučuková kytička je to jedniné co se chytne…takže zkuste obyč dudel.
Nepřemluvila jsem syna na žádný a vlastně ten záměr byla naprostá blbost. Kolem dvou, tří měsíců si cucal ruce stejně jako tvoje holčička a přešlo ho to brzy i bez dudlíku, úplně v pohodě. (Bohužel se mi na tu potvoru naučil sám, a to až v roce
.)
PS: Máme orthodontický MaM. Kytičku Štěpán vůbec nechtěl, má tu cumlací část hrozně dlouhou. I teď je mi k ničemu.
Moje mala od mala dudel plivala. A doted je bez nej spokojena. Ma ho jen na spani. A to jsem ji to ucila pekne dlouho. No vlastne to neni uceni. Bylo to v tom ze jsme musely vyzkouset ruzne tvary a materialy dudliku. A od te doby prestala plivat
Ahoj.
Tak nevím, nevím, ale mimina prostě neposlouchají „zasvěcené“ rady mudrů a vybírají si velmi často ty „méně vhodné“ dudlíky.
![]()
Anatomické u nás letěly do koše (plivací závody) a máme bambule ze silikonu. Radim si jej zrušil sám v 5 měsících a nahradil palcem
Hanička má dosud… jen na spaní a výjimečně na uklidnění.
Beruška ![]()
Já jsem Danečkovi dala dudlík, když mu byly 3 týdny, byl dost ukňouraný, ale ve 3 měsících ho začal plivat a už si ho nevzal. Cucal si sice pěstičku, ale dneska má palec v puse jedíně když ho trápí zoubky. A Filipek ten dudlík bojkotuje úplně, a připadá mi zbytečné ho na něj učit. Proč jim to nutit? Nějak vás nechápu.
Já jsem dudlík nechtěla dávat vůbec-ale teď mám obavy aby si necumlala ruce do dvou let ![]()
Tak já mám dudlíkového závisláka
Od narození máme Avent a fakt se děsím toho, že ho bude mít ještě v patnácti… ![]()
Pavla
Ahoj holky,
my jsme spokojeny s Bibi dudlikama. Ted rostou zoubky,takze pozoruju,ze mala chce dudlika vic a vic. Slysela jsem ,ze na odnaucovani cucani prsticku existuje masticka. bohuzel nevim nazev, mozna v lekarne poradi.
Tak nasi Lee je to uplne jedno. Uz jsme vyzkouseli par znacek a snad vsechny tvary a sjede uplne kazdy ![]()
kelisecka píše:
Já jsem dudlík nechtěla dávat vůbec-ale teď mám obavy aby si necumlala ruce do dvou let
Neboj, v tomhle věku si děti cucají ruce běžně, to neznamená, že je nahradí palcem. Mně z toho taky tekly nervy, protože Š. šíleně mlaskal a slintal, ale to byl spíš můj problém. Zkusila jsem mu dávat rukavičky, ale žužlal si i ty
. Nakonec jsem byla ráda, že dudlík nepotřebuje, tak na co to hrotit. Dudlík je jenom berlička a když se dítě obejde, tím líp.
Jak jsem psala, v současné době se už pro změnu neobejde, taky nám to tchýně dává sežrat, ale zase má bezproblémové usínání, tak mu ho dávám, když na tom tak trvá, ven s dudlíkem ale nechodíme.
Nutit dítěti dudlík je podle mě opravdu hloupost.
Tak ja mam opacny problem, spis se bojim, ze holky budu horko tezko odnaucovat od dudliku. Maji ho na spani a treba do auta nebo do kocaru, kdyz chci, aby neplakaly.
Ale kdyz byly malinke, taky ho nejdriv plivaly, ale pak si po nekolika pokusech vzaly tu velkou kaucukovou kytku a jiny dodnes nechteji. Pokud chces ditko na dudlik opravdu naucit, tak asi nezbyva, nez to zkouset porad dokola a s ruznymi typy. Holkam se nejdriv dokonce jakoby navalovalo, ale nakonec ho prijaly (byly hodne uplakane, tak jsem chtela, aby se aspon tim trochu uklidnily).