Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Taky myslím, že na barák ve Středočeském kraji nemáte.
A myslet si, že oprava starého domu bude stát pouze několik desítek až stovek tisíc, je podle mě naivní.
My teď budeme kompletně rekonstruovat panelákový byt cca 85m2 - tzn. nová koupelna, WC, podlahy, kuchyň, dveře, v některých místnostech nový nábytek atd. Bude to včetně vybourání všech nenosných stěn v bytě.
Rozpočet máme s rezervou na 1,5 M, ale už jsme zjistili spoustu drobných i větších věcí, které v něm chybí, a tudíž se do té částky skoro určitě nevejdeme. Je tedy pravda, že to nebudeme dělat svépomocí, takže to máme dražší.
Ohledně tvých starostí, že pro dítě je lepší zahrada - jo, chápu, ale zahrada není jediné řešení, jak může mít dítě dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Taky jsme tak uvažovali, ale taktéž mj. z finančních důvodů jsme si ten dům nepořídili.
Moje rady: Pro malé dítě je skvělý balkon - v létě mu tam dáš vaničku s vodou, nějaké hračky, a vyhraje si.
Nebo existují byty s předzahrádkou. I když nevím, zda do těch vašich 3,5 M.
Dále zvažte, jak vypadá okolí - pokud budete někde v klidné části města, blízko parku, dětských hřišť (ideálně více), raději dál od silnice - tak tam dítě taky může strávit plnohodnotné dětství.
My bydlíme na sídlišti v Praze, rodiče tu děti ven pouštějí i samotné - děti můžou jít na hřiště, lézt na stromy, zahrát si fotbal, potkat se s kamarády… Skoro pořád tu nějaká banda dětí lítá.
A rada z realitní kanceláře - lokalita je důležitější než velikost bytu. No, něco na tom bude.
Asi máte pravdu. Menší rodinné byty se dají sehnat i východně od Prahy, když má člověk štěstí, tak dokonce i na vlaku. Takže to tak ais nakonec dopadne. Ta jistota práce je pro mně klíčová + dali by nám asi i vyšší hypotéku, ale já zažila v dětství, co může s e vztahem udělat finanční tíseň a domů si to tahat nechci. Prostě mít na to jet jednou do roka na dovolenou, občas výlet, Zoo a mít z čeho dětem poplatit kroužky a taky si sami moci občas vyhodit z kopýtka, to je k nezaplacení, nepočítat do výplaty naprosto každou korunu…za to ten barák asi fakt nestojí.
Možná by bylo řešení byt s předzahrádkou pro oba měšťáky. Ale takové byty jsou dost drahé a malé.
No chce to hledat.
@Kelsey takové byty se draze platí. Budeme rádi, když seženeme byt s balkonem, to taky dost zvyšuje cenu.
S takhle malým rozpočtem i byt, pokud to nebude malometrážní v nějaké díře či nebude před rekonstrukcí, bude shánět blbě. Kamarádka sehnala slušný byt po rekonstrukci v Ml. Boleslavi, ale i ten byl za 4,5 mega. A barák v týhle částce by byla jen černá díra na prachy, bez izolace, odpadů… Vem si jenom kolik stojí taková nová střecha, izolace, okna, nové vytápění… V nemovitosti za 3,5 bych počítala tak další 2 na nutné opravy.
Být váma, tak se podívám po nájmu v menším městě, kde byste do budoucna chtěli třeba bydlet na stálo a postupně se snažit našetřit si co to jde, dokud děti nejsou - pak už to, dokud i druhý rodič nenastoupí do práce, jde horko těžko. Ta bublina na trhu nemovitostí dřív nebo později praskne…
@Esufi píše:
S takhle malým rozpočtem i byt, pokud to nebude malometrážní v nějaké díře či nebude před rekonstrukcí, bude shánět blbě. Kamarádka sehnala slušný byt po rekonstrukci v Ml. Boleslavi, ale i ten byl za 4,5 mega. A barák v týhle částce by byla jen černá díra na prachy, bez izolace, odpadů… Vem si jenom kolik stojí taková nová střecha, izolace, okna, nové vytápění… V nemovitosti za 3,5 bych počítala tak další 2 na nutné opravy.
Být váma, tak se podívám po nájmu v menším městě, kde byste do budoucna chtěli třeba bydlet na stálo a postupně se snažit našetřit si co to jde, dokud děti nejsou - pak už to, dokud i druhý rodič nenastoupí do práce, jde horko těžko. Ta bublina na trhu nemovitostí dřív nebo později praskne…
Na to prasknutí bubliny bych moc nesazela. Ta se chystá prasknout už asi 20 let… A pořád nic.
Taky jsme chteli byt s predzahradkou, ale vsechny byty v nasi cenove relaci byly male a obecne jich bylo strasne malo. Muzes na tom videt i pozitiva. Nemame predzahradku, ale kolem domu (i tech okolnich na nasem malem sidlistatku o cca malych 15 bytovkach) je pekny zatravneny pozemek a pred domem slepa ulice, takze vyjdu s detmi ven a casto se najde rychle nejaky kamarad na hrani(je tady deti, jak smeti). Na pisku je to temer jiste, ze nekdo prijde a seznamis se nebo pokecas. Lidi se tu zdravi. Fakt to chce koukat jaka je ta lokolalita celkove.
Být vámi šla bych do bytu. Nemáte potuchy co je opravovat starý dům.
Dva Pražáci, celý život v bytě, to je jednoduché. Byt. Rozhodně ne domek k rekonstrukci někde na vsi.
Opět opakuji, že přítel s otcem vlastníma rukama již jeden stary dům opravil. Já také nejsem levá, od mala jsme jezdili na chalupu a dělat umím. Takže asi tak řeším tu hlavně finance.
A nechcete se vzdát toho Středočeského kraje? Jsou místa, kde domy seženete levněji a nebude to úplný konec světa ani ruina. Já bych radši šla do bytu a k tomu si pořídila třeba zahradu nebo chatu. Ten byt je prostě pohoda. My Teď opravujeme barák a nebýt manžela, který to umí a hrozne ho to baví, tak bychom do toho nikdy nesli. Barák je práce na cely život. Já tu práci dělat nechci, neumím, nebudu. Manžel ale ano, je to jeho koníček, splneny sen. Pokud vy nesnite o celoživotní pouti jménem dům, tak běžte do bytu. Nehledě na to, ze kolem Prahy za tu cenu seženete max úplnou ruinu nebo třeba chatu.
Jezdit na chalupu a trvalé bydlet je rozdíl. Opravdu velký. A musíš počítat třeba s drobnostmi typu - když jsme se nastěhovali sem, byly ve vsi dva obchody. Pak zavřeli jeden, a ve čtvrtek před vyhlášením lockdownu druhý. A jsi v háji. Až přijdou děti, budeš taxikarit. Počítáš s tím? Budeš chtít do kina, kdo tě doveze domů? Kamarádi v Praze, nebude se jim chtít se za vámi triskat. Sny jsou pěkné, ale realita bývá hodně jiná.
Za tvé peníze těžko koupíš něco obyvatelného v dosahu Prahy. Z čeho pak budeš dělat rekonstrukci?
Půjdu proti proudu. Za mě starý domek k rekonstrukci. Ale poradně vybrat lokalitu, aby tam byli v tom místě i novostavby, tzn rodiny s dětmi, a dobře spojení do nejbližšího města. Po tom, až budete mít děti, ty budou litat po vsi s ostatními dětmi. Jo, na baráku je práce, i na zahradě, a dost záleží na vaši náročnosti. Z finančních důvodu se můžeš dívat i na dražby nemovitosti, ale částky většinou také nejsou malé. Ale za mě domek a zahrádka v místě, kde jsou jiné mladé rodiny, je lepší než byt ve městě. Mimochodem, v tom našem zrovna bezpecno není. I to je na zvážení.
Já bydlím ve starém domě a je to celkem Mazec. Všechny úspory strkam sem a není to vidět. Musím oželit letní dovolené a makám pořád kolem baráku. Topime dřevem je dost práce i s tím, zábava na celé léto. Jednu věc opravime a další se rozbije a pořád takto dokola. Na druhou stranu je to super ta svoboda.Mas své soukromí, zahradu atd. Mám bazén tak uvítám své soukromí a využívám toho hodně. Už bych nejela nikam na plavarnu nikdy ![]()
Dobře, není to jen Praha a okolí - ale prostě to jsou spojené nádoby - větší město v okolí, nějaká občanská vybavenost, dostupnost práce, ucházející platy… a cena baráku. Bohužel, máte buď na dům v totálním zapadákově, nebo na dům, kterému teče střechou (ale pak vám ty „ušetřené“ peníze za nákup rychle dojdou za jeho rekonstrukci). Nehledě na to, že ho budete splácet, současně rekonstruovat a do toho můžeš být na té mateřské…
Ceny bytů rostou také, jděte do něj, prodat se dá, i když na něm bude ta hypotéka a nebudou vám peníze mizet do kanálu, jako teď v pražském podnájmu. Jo, je krásný mít zahradu, ale prostě - teď na to nemáte.
Tak budete chodit na procházky, v létě si pronajmete na dovolenou někde chatičku… zas to nemůžeš brát tak, že každé dítě z bytu je chudák s dětstvím, které nestojí za nic, jen proto, že nemůže vyběhnout na zahradu.