Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kelsey píše:
Možná by bylo řešení byt s předzahrádkou pro oba měšťáky. Ale takové byty jsou dost drahé a malé.
No chce to hledat.
Z takového kamarádka utekla. Na zahradu jí padaly vajgly od nájemníků výše, byty v horních patrech byly bohužel často koupeny nějakými cizinci jako investice a nájemníci se tam střídali. Po narození dítěte měla nahaté batole v nafukovacím bazénku a viděla v okně pána s dalekohledem. Jako jediný kousek zahrady využívali pak zastřešený kousek terasy, a nakonec to prodali a šli jinam. Hrozně na to nadávala ![]()
@zrcadlo píše:
Z takového kamarádka utekla. Na zahradu jí padaly vajgly od nájemníků výše, byty v horních patrech byly bohužel často koupeny nějakými cizinci jako investice a nájemníci se tam střídali. Po narození dítěte měla nahaté batole v nafukovacím bazénku a viděla v okně pána s dalekohledem. Jako jediný kousek zahrady využívali pak zastřešený kousek terasy, a nakonec to prodali a šli jinam. Hrozně na to nadávala
To je druha vec. Ale jsou i byty s sikovnymi zahradkami, ale je jich malo a zaplatis zlatem a nikdy nevis na jake lidi narazis, ale to je i v dome. Nasim na zahradu u domu lidi ledaco hodi, kdyz jdou proste okolo po ulici.
@Anonymní píše:
V lokalitě, kterou popisuješ, bude v této ceně možná dům ve stavu, kterému drží jen obvodové zdi. Možná. V tom okolí Prahy je to fakt tragédie.
Ale pořad se dá, do 50 km. My bydlíme směr MB a kolem Benátek, spis na Phu domky jsou. Nebo u Nymburka, Lysé. Já jsem asi jiný typ, nejsem na něco moc náročná, třeba jako domek, ale extrémně náročná na polohu, sousedy, přírodu. A tohle má každý jinak. Jinak souhlas, všechno je extrémně drahé, ale ze by bylo lip, no to si úplně nemyslím.
@sahrazad1 na tuhle stranu také hledáme, Nymbursko, okolo Kolína, na Mladou Boleslav. Ale i tak relativně rozumný dům nekoupíš pod 3 miliony a ještě to tak jako tak chce investici…a to pak bude šul nul. Nejlevnější je to od Nymburka směrem na Jičín, tam se dá bydlitelný dům koupit pod tři miliony, ale s prací je to úplná bída.
No a pak se také může stát, že koupíš barák mimo, postupně ho doděláváš a ještě platíš nemalé peníze navíc za dopravu. To jsi ty skryté náklady které vidíš, až když to přijde. Tohle je pro mně neskutečný strašák, který nevím, jestli jsme schopni při mé mateřské zvládnout. Dva lidi se vždycky nějak protlučou, ale nevím, jestli se mi chce experimentovat ve třiceti, kdy jsou děti teprve v plánu.
Ještě možná sledovat pravidelně dražby. Bohužel. Ale teď se hodně lidí dostane do problémů a o své příjdou.
U nás se takhle začínají zbavovat pozemků.
Zakladatelko řešili jsme stejný problém, jen jsme nebyli v nájmu v Praze, ale v Brně. Byl to fakt boj, ikdyž náš rozpočet byl o něco vyšší a to 4,5 milionu. Skvělé nabídky byli hned pryč, brzy jsme navíc pochopili, že budeme muset slevit. Shodli jsme se, že klíčová je lokalita a vzhledem ke covidu se rozhodli, že chceme raději rekonstruovat dům se zahrádkou. Splnilo se nám to, skvělá lokalita, je zde snad vše a za
půl hodiny jsme v centru Brna. Rekonstrukce je ale fakt náročná, stojí hodně času a hlavně peněz, takže jsem ráda, že máme dům jen za 3,6 milionu, protože máme z čeho brát.
Naštěstí můj chlap je velmi šikovný kutil, takže spoustu věcí si děláme sami, ale i tak peníze jen mizí.
Přesto bych neměnila, protože nás to baví, není to nuda a kousek po kousku vytváříme svůj domov. ![]()
Byt je prostě pohoda bez práce, dům zas hromada práce, starostí, ale máš zahradu, větší soukromí a možnost udělat si dům podle svých představ, případně i přistavět…
Držím palce ať se rozhodnete správně a najdete to pravé pro vás. ![]()
@karma3 ahoj:) díky. Mít aspoň půl mega navíc, tak přemýšlím jinak. My jsme na tom ale tak, že doložíme desetinu hypotéky a končíme, zbyde nám tak nějaká rezerva na dva tři měsíce bez příjmu + na pritelove podnikání, nmbez toho se neobejde. A pak je to velmi riskantní…
Vyrostla jsem na baráku a teď bydlím s dětmi v bytě a jsem spokojená. Udělala jsem si příjemné posezení na balkóně, mám tam květiny, rajčata, jahody. Zbývá nám hodně času na kolo, přírodu, pořád jsme někde v prachu. Po domě nějak nebrečím.
@edding400 to si nemyslim, postupné zvyšování cen bylo a je normální, vyšponovala to americká hypoteční krize, která sem dorazila se zpožděnim, ale s tim se tu dokázalo slušně vypořádat a vliv to mělo spíš na stavebnictví. Daleko větší průser je vylidňování měst a absolutní neregulace krátkodobých pronájmů přes sdílené platformy a nákup nemovitostí pouze pro tyhle účely, za což může i NOZ, díky kterým majitelé prostě pronajímat dlouhodobě nechtěj. Stavební zákon a papírování okolo naprosto šílený, takže snaha spíš vydělat ze strany developera a stavět mikrobyty… To všechno jde ruku v ruce, ale postupně se situace lepší. Teď ještě, aby banky trochu ubraly na nesmyslech a naučily se refinancovat hypotéky a být flexibilnější.
Co se mě týká, tak než něco malýho nerekonstruovanýho ve starým otřískanym paneláku s desítkama dalších patrají, co se nejsou s to dohodnout ani na vyšších odvodech, aby se udělala elektrika v celym baráku/stupačky/nedejbože oprava střechy (znam důvěrně, žila jsem jsem paneláku 25 let a táta byl správce, pomáhala jsem s tim), tak osobně radši našetřit a jít aspoň do bydlení v řadovym domě nebo prostě šetřit, makat a časem pořídit rozumnej barák nebo postavit…
@Anonymní píše:
@Sany80s jak Vás může zarážet náš nízký cenový strop? Zadejte si do inzerce byty v SČ kraji do tří až tří a půl milionů, od 50zi merů2 výš…jsou tam, i na dojezd do Prahy, není jich tolik, ale jsou. Asi neseženeme hned, ale když si zatím půjdem, tak věřím, že budeme mít štěstí. A tenhle strop si člověk nevolí sám, to je přece dané i situací, Přece nepůjdu po bytě za 5 000 000, když budu vědět, že to pak nebudu schopná splácet…nebo jak žijete Vy? Tohle jsou částky které se při mateřské a normálních platech splácí dost blbě. Prostě si nikdy nekupuji to, na co nemám.
Když chcete jít od něčeho, co bude splácet několik desítek let, tak hlavně nezapomeňte na dopravní dostupnost autem i vlakem/autobusem, občanskou vybavenost (školka, škola, poliklinika, potraviny, lékarna…) a zkontrolujte si i bezpečnost, projděte si to tam. Oťukujte si sousedy, jaký jsou v baráku vztahy, co se platí společně, jak se investuje do celýho baráku… Za mě je teda 50 m2 při představě založení rodiny šílená představa, to je pro mě startovací byt pro jednoho. Než jsme měli rodinu, byli jsme v nájmu 65 m2 a bylo to pro dva a psa akorát, s dětma bych prostě pod 75 m2 šla jen na dobu určitou, než se najde něco lepšího/postaví/investuju do sebe pro možnost kariérního růstu a růstu platu atp…
@Esufi píše:
Co se mě týká, tak než něco malýho nerekonstruovanýho ve starým otřískanym paneláku s desítkama dalších patrají, co se nejsou s to dohodnout ani na vyšších odvodech, aby se udělala elektrika v celym baráku/stupačky/nedejbože oprava střechy (znam důvěrně, žila jsem jsem paneláku 25 let a táta byl správce, pomáhala jsem s tim), tak osobně radši našetřit a jít aspoň do bydlení v řadovym domě nebo prostě šetřit, makat a časem pořídit rozumnej barák nebo postavit…
Jo, je pravda, že fungující družstvo/společenství vlastníků je dost důležité kritérium. A existují!
„Našetřit si na bydlení“ se může zdát jako lepší varianta než jít do paneláku apod., potíž je ale v tom, že to šetření jde s postupem času čím dál hůř - nemovitosti zdražují rychleji, než stoupají platy.
@Esufi píše:
Za mě je teda 50 m2 při představě založení rodiny šílená představa, to je pro mě startovací byt pro jednoho. Než jsme měli rodinu, byli jsme v nájmu 65 m2 a bylo to pro dva a psa akorát, s dětma bych prostě pod 75 m2 šla jen na dobu určitou, než se najde něco lepšího/postaví/investuju do sebe pro možnost kariérního růstu a růstu platu atp…
My měli 50 m2 jako startovací byt pro dva - úplně v pohodě. Nemít děti, byli bychom tam zůstali. Jenže děti přišly, takže jsme tam museli vydržet pár let i s nimi, než jsme našetřili na něco většího - ale je fakt, že to už bylo se zatnutýma zubama.
Na druhou stranu si myslím, že v takhle malých bytech žije spousta rodin, protože prostě na větší nemají.
Anonym - už jsem tu psala o částce za naši rekonstrukci, tak ať jsem konzistentní
@Anonymní píše:
@karma3 ahoj:) díky. Mít aspoň půl mega navíc, tak přemýšlím jinak. My jsme na tom ale tak, že doložíme desetinu hypotéky a končíme, zbyde nám tak nějaká rezerva na dva tři měsíce bez příjmu + na pritelove podnikání, nmbez toho se neobejde. A pak je to velmi riskantní…
Myslím si, že ani toho půl mega by nebyl takový rozdíl. Jako plánujete rodinu, ale za tyto peníze seženete v Praze a nebo i v tom okolo max. 2+1. Na tuto lokalitu máte prostě málo financí. ![]()
@Anonymní píše:
Tak v tomhle pripade zkuste ještě chvíli šetřit. Máte sotva na hypo a rezerva na výpadek příjmu popravdě taky nic moc. Něco vhodného se může najít, asi dál od Prahy, ale budete to muset pořád sledovat. Pokud se ti nehodí už teď dojíždět, tak s rodinou to lepší nebude. Navíc čím dál od města, tím víc času se stráví dojížděním jen na nákupy, k lékaři apod. Ono taky dojíždění do a z Prahy při ranní a odpolední špičce taky nic moc, to může zabrat hodinu do kanceláře jen to hvizdne.