Důslednost v jídle vs drobné dítě

1096
16.9.14 19:56

Důslednost v jídle vs. drobné dítě

Ahoj, chtěla bych znát váš názor, jak byste postupovali v případě velmi vybíravého dítěte a obecně nejedlíka 15 měsíců, které zrovna přichází do období vzdoru a zkouší co mu projde. Klasický příklad - dnešní večeře. Jídlo, které sice zrovna nemiluje (ty jsou asi tři a ty nemohu pořád točit kvůli pestrosti), ale normálně ho sní. Dnes záchvaty šíleného vzteku, házení jídla po podlaze, plivání a že nebude. Řekla jsem jí, že takové chování u jídla se mi nelíbí a že tedy bude jen chleba, a dala jsem jí chleba s máslem, který spokojeně futruje. Ale manžel na to, že z chleba nevyroste, ať jí jdu rozmrazit jedno z těch oblíbených (mám záložní porce v mrazáku.) nebo jí alespoň přidám šunčičku nebo tak něco. Nechce se mi do toho, připadá mi to naprosto nevýchovné, u nás býval v případě neopodstatněných výlevů s jídlem chleba suchý, a ne tlustě mazaný máslem, ale je pravda, že dcera je drobounká (cca 8 a třičtvrtě kil, 75 cm) a občas kdybych jí nevyhověla a nezměnila třeba alespoň svačinu na něco co zrovna vyžaduje, bylo by to asi ještě horší…co s ní? Ustupovat kvůli „vykrmení“ (tzn. ohřívat jiná jídla, přisladit jogurt s ovocem atd., občas dát sušenky místo normální svačiny atd.), nebo vsadit spíš na výchovu navzdory hubenosti? A je pro ní vůbec ten chleba s máslem nějakým „trestem“, když jí evidentně jede víc než jídlo? Nevyjde už to výchovně s ohřátím jiné večeře nastejno, co myslíte? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
16.9.14 19:58

@Rezii nedala bych nic jiného. Z chleba neumře hlady.. a když povolíš jednou, příště si to vyřve znovu :think: chápu, že je nejedlík, ovšem pokud jde o jídlo, které jinak sní, prostě bych neustoupila. a mmchdm, sušenkama a spol ji nevykrmíš, přislazenýma jogurtama to samé. Ničemu to nepomůže :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
16.9.14 20:02

No dcera má od cca 11mes 8,6kg a ted je ji 14mes a taky ma období nejedeni a vztekani. Dávám omáčky, polévky, maso, knedlík, špenát. Nejvíce mi pomohlo ze ona se snaží krmit sama lžičkou (tím se i zabaví) a dotoho ji krmim Ja. Jak mile bych ji lžičku do ruky nedala taky by se vztekala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
16.9.14 20:03

Zkus místo chleba tousták nebo rohlik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
16.9.14 20:09

Ahoj. Naše starší byla taky velký nejedlík, přesto jsem neustoupila a rozhodně nechystala, co si zrovna usmyslela. Ve dvou letech jsem do jejího deníčku s velkou slávou napsala, že snědla celou masozeleninovou skleničku (tu malou), do té doby ji měla minimálně nadvakrát. Zkoušela jsem i vařit, ale bylo to nastejno.

Dcera je doteď hubená, teď už ale jí mnohem líp a prakticky všechno. A když něco nechce, nedostane nic jiného (ani ten chleba s máslem ;) ). Problém s tím má akorát moje mamka, často poslouchám, že je dcera hubená (cca 134 cm, cca 26 kg, 8 let) a že bych jí měla dávat víc najíst :mrgreen:. Jí bez problémů luštěniny, zeleninu, ovoce, je hodně na sladké, to musím hodně hlídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lulinaaa
16.9.14 20:13
@martina.se píše:
@Rezii nedala bych nic jiného. Z chleba neumře hlady.. a když povolíš jednou, příště si to vyřve znovu :think:

Přesně TAK!!! :cert: :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
24292
16.9.14 20:15

Já mám dítě pod 3. percentilem a rozhodně nepovoluju. Když nechce to, co je, tak má smůlu. Alternativou je pouze suchý chleba. To by jinak mrnčel o medvídky, lentilky, Jeníkův lup, křupky… Já mu to dávám minimálně. Možná kdyby to jedl denně, tak by o to tolik nedělal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
16.9.14 20:17

Ja teda naopak chapu plne zensky, ktery pri pohledu na hhubeny dite povolej.
ale z chleba v pohode vyroste, v tom problem nevidim, pokud ho sni. ja davam suchej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
16.9.14 20:17
@danyk píše:
Já mám dítě pod 3. percentilem a rozhodně nepovoluju. Když nechce to, co je, tak má smůlu. Alternativou je pouze suchý chleba. To by jinak mrnčel o medvídky, lentilky, Jeníkův lup, křupky… Já mu to dávám minimálně. Možná kdyby to jedl denně, tak by o to tolik nedělal.

Děkuju, já se jen chtěla ujistit, že to vidíte stejně. Nedám:) :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2363
16.9.14 20:19

@Rezii řekla bych že mám stejný prolém. dcera má 16 měsíců, 9 kilo. S jídlem věčně bojujeme, ale tak že jídlo prostě odmítá. Jediný kde jako na potvoru jí je u babičky, to se tváří že už minimálně rok nejedla. Jídlo bych neměnila, buď to sní a nebo nic nebude. Případně občas když se jo hodně vzteká dám „facku“, takovou která jí nebolí, prakticky se moje ruka nedotkne tváře, nebo prašštím do stolu, prostě aby věděla, že se zlobím. Pak začne o něco víc jíst. Nejvíc mě vytáčí jak e schopná i z jogurtu vyndat i ten sebemenší kousek, protože kousky jí vadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
16.9.14 20:24

Nepovolila bych, nechceš jíst, buď si o hladu… u plného talíře žádné dítě hlady neumřelo. Chápu, že s nejedlíkem je to těžší, ale neustupovala bych. A ještě bych asi požádala manžela, aby to nekomentoval (rozhodně né před dítětem, to pak bude vědět, že nejste zajedno a bude prudit o to víc).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
patlamatlaxy
16.9.14 20:27

Nechceš jíst? Hm, tak nic jiného není, bohužel. Tak dostaneš až svačinku. Žádný ústupky! Chleba s máslem jí chutná, tak proč by měla jíst něco jiného? Vždyť ho dostane tak i tak :nevim:

Jinak já mám doma drobné dítě, sice už jíme, ale taky to zkouší. Pravdou je, že jsem mu dost často dávala něco jiného. Když nechtěl jíst, dostal za hodinku něco jiného. Jenže když nastalo období, kdy já se učila na státnice a staral se komplet manžel, jedl vše a vždy. Proč? Protože mu tatínek po nesnědeném jídle nedával žádný chleba se sýrem apod. Syn si uvědomil, že buď sní co je, nebo bude mít hlad! Stále mívá dny, kdy nejí, ale to máme i my dospělí…není chuť, vliv počasí.

• Citovat
  • Upravit
6842
16.9.14 20:27

NEUSTUPOVAT děti jsou vychytralé a vyčůrané :roll: pokud je o jídlo, které běžně jí, tak neustupuj
A z chleba vyroste mnohem více a lépe než z cukru nebo sušenek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7206
16.9.14 20:31

Nepovolovala bych. U nás taky nejí, poslední dobou skoro nic. Nechce to co má na talíři tak odchod a je hladem :nevim:

Je dost hubený ale je pořád čilý a zdravý. Ne každé dítě musí mít faldíčky. Hlavní je zdravý - takže si třeba nech u doktorky udělat jeho krevní obraz ať víš jestli má všechny živiny.

Příspěvek upraven 16.09.14 v 20:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
16.9.14 20:39

Já teda děti nemám hubené, ale přistupovala bych k tomu stejně, já nemám pocit, že je v množství jídla a velikosti dítěte nějaká přímá úměra :nevim:
Můj skorodvouleťák žije asi z vlhkosti ze vzduchu a velikostně pomalu dohání 3,5letýho bráchu, který je naopak na jídlo hodně a je to na něm vidět spíš do šířky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí