Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj maminky, diskuzí o aftech je tady nespočet, mě ale tento problém zajímá z jiného hlediska: řešila jste některá příčinu? Já mám afty cca od puberty, od 15 let, čili nějakých 10 let - dříve jsem se jich prakticky neuměla zbavit a bylo jich tolik, že jsem nemohla chodit do školy, jak mě mluvení bolelo. Teď se mi každý měsíc udělá min. jeden aft, ale většinou je to více (momentálně jich mám tak 7). Nic mi na to nepomáhá - zkusila jsem skoro všechno. Spíše mě zajímá, jestli jste některá měla podobný problém a zda jste pátrala po tom, proč se objevují. Děsí mě, že to může být něco dost vážného, čeho jsou afty jen důsledek… Obvoďačka si se mnou neví rady, byla jsem na alergologii, endokrinologii i u zubního s tím, nikdo mi nebyl schopný říct, co to způsobuje. Jsem už z toho nešťastná
Hledám někoho s podobných problémem a snad i radou…
Nedostatek vitaminu nebo kvasinkova infekce, tak mi to rekla kozni. Castejsi je ta druha varianta. Mela jsem opakovane afty, dala mi antibiotikum v kremu a pak krem na promazavani a na posileni. Ted mam cca rok pokoj. Pokud chces, zjistim nazvy kremu, poslala jsem je tehdy dal:-) pokud ale s tim k dr chodis, tak ti asi neco podobneho taky asi dali ![]()
@berunka007 a myslíš, že by se kvasinková infekce projevovala tak dlouho? Nikdy mi na to žádné antibiotika nedali - v podstatě mi vždycky právě řekli, že se s tím nedá nic dělat a že se s tím musím naučit žít. Ale já bych kolikrát radši na ty dva týdny, co nejím a nemluvím, vyskočila z okna… ![]()
Ja nevim. Me to jen tehdy tak rekla dr a predtim jsem mela afty porad opakovane a ted nic. Ten posledni jsem mela snad 2 mesice. Byla to hruza. Vzdycky uz to bylo skoro dobry, pak praskl a zase vsechno znovu. Ten krem mi tehdy zabral do 3 dnu. Tak bud je to nahoda nebo mi to opravdu dlouhodobe pomohlo. Mozna, ze ta bakterie tam opravdu preziva. Opary se taky vetsinou delaji porad na stejnym miste ![]()
@berunka007 no tak to je asi i odpoved na muj problem. Minuly tyden jsem mela jazyk obsypany afty. POsledni jsem mela vcera. Dnes mam klid ale zase od vcerejska mam silenej vytok. Vim ze to urcite souvisi s tehotenstvim ze je oslabena imunita. Dost casto mivam na rtu i opary.
@el009 mám právě všechny příznaky, když se na to tak koukám: výtoky, svědění, pálení, chuť na sladké, divný pocit v ústech… asi to bude panejo ta kvasinková infekce ![]()
Treba vim jednu vec. Jakmile jim vanocni cukrovi tak se mi za par minut udelaji na jazyku afty. Spousta zenskych co ma vytoky musi omezit prave sladke a zmenit zivotospravu.
@el009 zjistim nazvy tech kremu. Pokud jsi tehotna, tak bych se s tim antibiotickym poradila s gynekologem, ale stejne byl na predpis. Ale pokud si dobre pamatuju, tak rikala, ze pusobi jen loalne. Ptala jsem se na to, protoze jsem tehdy jeste kojila. Ten druhy bys urcite pouzivat mohla. Dr mi tehdy rikala, ze pokud mi zbyde, je treba dobry i pro deti na zimu na pusinku, pokud se jde ven ![]()
Ahoj. Já na afty taky trpěla. Stejně jak říkáš, kolikrát jsem nemohla ani do školy. Dřív se to řešilo Genciánovou vodou (dnes se dělá podobný preparát), ale to je člověk věčně fialovej a nejde to dolů. Co mi pomáhalo byla mast Kamistad. Neskutečně smrdí, ale je skvělá. Jednak má znecitlivující účinek, takže afty tolik necítíš a jednak se do dvou dnů ztratí. Pro mě jednu nevýhodu má a to, že bys měla to místo po namazání nechat chvíli na vzduchu. Protože když ta mast zaschne (např. na jazyku) má lepší účinky. Takže jsem měla jazyk věčně vypláznutej a pusu do kořán. Ohledně příčiny, mě to začalo když jsem byla malá a bylo mi řečeno, že mám slabou obranyschopnost. Když se schylovalo k nějaké viróze ulehla jsem dřív, než jsem začala smrkat… Toť asi vše ![]()
Kamistad máme doma pořád, i když afty nemáme. Fakt necítíš a jakou dobu o nich v tý puse ani nevíš
Ten antibioticky krem se jmenuje Bactroban 15 g mast. Antibiotikum k osetreni kuze. Druhy na posileni je infadolan mast.
Hm, tak nevím - malá na afty svého času dost trpěla a imunolog tvrdil, že to je virového původu, tudíž antibiotika nepodávat?
![]()
Prý jak se ta viróza jednou projeví, má tendenci se opakovat při jakémkoliv oslabení organismu např. změna počasí, stres atd. Kromě té místní léčby, která jen zmírní příznaky, ale neřeší příčinu, doporučil jen celkové posílení imunity. A roli snad hraje i genetika, její otec je to samé -opary a afty.
Tak opary a imunita si jdou ruku v ruce. Kdyz se mi objevi opar na rtu tak vim ze se neco chysta. Mne obcas staci vzit echinaceu a poradne se nadopovat a k tomu cecko a za pul dne je klid. Ale neni to tak samozrejme vzdy. Parkrat se mi opar udelal z leknuti. Jednou jsem mela autonehodu a do 30minut byl tam.
@stazinka09 moji mame delali korunku a jak na ni nebyla zvykla tak se ji u toho mista udelal na jazyku extremne osklivy aft a dostala na nej antibiotika. Ale nejsem doktor. Jen pisu zkusenost. Cert vi co ten aft byl zac. Ale leky ji pomohly velmi rychle.
@stazinka09 Rozhodně na virový původ nepodávat ATB!! Nevím zda afty jsou virového původu, ale opary určitě.
Dycky mě řikali taky, at si dám vitamín C a tak. Jen asi kdo to nezažil neví. Vitamín C na afty je sebevražda! Hrozně to pálí. Pravdou je, že jsou jiný alternativy (zelí, zázvor…) Mě se opravdu dycky osvděčilo to zahnat(myslím počínající nemoc) a bylo po aftech… Když mi řekli, že je to slabou imunitou, všechno mi cvaklo ![]()
@el009 píše:
@stazinka09 moji mame delali korunku a jak na ni nebyla zvykla tak se ji u toho mista udelal na jazyku extremne osklivy aft a dostala na nej antibiotika. Ale nejsem doktor. Jen pisu zkusenost. Cert vi co ten aft byl zac. Ale leky ji pomohly velmi rychle.
Však OK, já taky píšu jen svoji zkušenost. Jako na jazyku a v zadu u krku jsou afty nejhorší, nejbolestivější. Malá kolikrát ani jíst nemohla, jen tekutá strava a nanuky, takže ještě byla hladová. U těhle typů aftů měla i horečky. Takže chápu, že člověk bere cokoliv co mu uleví.