Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, najdou se tu nějaké maminky, které mají zkušenosti se třemi dětmi - se dvěma holkama a nejmladším klukem? Máme dvě holčičky, kterým bude v létě 4 a 2 roky a čekáme třetí mimčo a vypadá to na kluka. Holky si spolu už krásně vyhrajou, zajímají je podobné věci a neumím si představit, jak do toho zapadne kluk. Trochu se bojím, že ho holky vyčlení. Jak je to u vás?
Maji to tak znami a chlapecek je opecovavany neskutecnym zpusobe, holky ho maji jak panenku
jedina obava je, ze bude pekne rozmazleny, protoze je nejmladsi, je prvni kluk v rodine a jeste ma dve vlastni chuvy ![]()
@Sheela007 Ahoj, taky mám dvě starší holky (5 let) a mladšího kluka (skoro 3 roky). Syn prostě zapadl do party a i když ho dnes zajímají auta, vlaky atd. tak rozhodně není mimo. Řádí s holkama při jejich hrách (miluje když se všichni honí) a vůbec chce se jim ve všem rovnat, učí se od nich atd. Holky o něj pečují a hlavně jedna z nich je jeho velká opatrovatelka.
Občas jim teda vadí, že jim něco bere a tahá se o něco, ale to by bylo i kdyby to nebyl kluk, ale holka.
Ničeho se neboj. ![]()
Tohle taky malinko „řešíme“
!Máme dvě holčičky (3,5 a 1,5)a o třetí se snažíme, chceme (manžel) samozřejmě kluka, já bych klidně třetí princeznu brala
!!!
@Sheela007 taky jsem to tak měla. Akorát když se kluk narodil, tak dcery měli 5,5 a 2 roky, dneska mají 10,5; 7 a 5 let. Mladší ho vzala naprosto v pohodě a brzo byli nerozlučná dvojka. Starší to snášela podstatně hůř, ale taky celkem v pohodě. Akorát jak byl mezi holkama, tak jeho oblíbená barva byla růžová, oblíbené pohádky s Barbie a princeznama
Časem jak rostl, tak se začal zajímat o vláčky, auta ho nezajímali nikdy. A o klučičí věci se začal zajímat až ve školce. Dneska má teda k sobě parťáka v podobě mladšího brášky, tak už s holkama tolik nevyvádí, ale pořád jsou teď už všichni 4 skvělá parta
@Sheela007 Máme holky 3,5 a 2 roky a na srpen čekáme třetí. Bude to překvápko, ale tohle mě už taky napadlo ![]()
Mám skoro stejný problém, jen s tím rozdílem, že mám tři holky (5 let, skoro 4 roky, 1 rok) a teď v září čekáme kluka.
Jsem ráda, že ta mladší bude mít také parťáka (už je od starších holek dál), ale bojím se, aby holky kluka nevyčlenily ![]()
Máme holky 8 a 1/2, skoro 7 a kluka 3 roky a je to jedna banda
. Někdy je bokem ten, jindy zas ten, na pohlaví nezáleží
. Hračky mají tak nějak dohromady, někdy si hrají s panenkami, kuchyňkou, jindy zase s vláčkodráhou, autama, nářadím. Ne zatím ho holky nevyčlenily, myslím, že časem třeba nebudou chtít, aby byl přítomný všemu, ale to by asi přišlo i bez holčičí převahy
.
Taky mám dvě holky a kluka. Když se syn narodil holkam bylo skoro 5 a 3 roky, ted je holkam skoro 11 a 9 let a synovi 6. Nejstarší si už moc nehraje, zato ta mladší si se synem moc dobře rozumí. ![]()
O tohle bych strach neměla, sourozenci se budou mít vždy rádi, a škádlit se také budou ![]()
Nám se kluk narodil, když bylo holkám 5 a 6 let
. Za další 2 roky po něm se nám narodila ještě další holčička
. Je to spíš o povahách dětí než o pohlaví. Syn (ted mu je 10 let) si nejvíc rozumí s dcerou 15 let.
mmch. máme doma ještě i další děti, ale vztah těchto dvou dětí je hodně silný (a to máme i kluka 11 let). Fakt si myslím, že to je o povaze.
Ja mam tri kluky a stejne je nejmladsi trochu mimo, myslim, ze na pohlavi tolik nezalezi, zkratka dva jsou rada, tri jsou zrada ![]()
Memu nejstarsimu je 6 kluk, pak holka 4roky kluk budou mu tri a nejmladsi je kluk 6mesicu, co ja vim podle me tak si hraji v poho do hromady a neni odstrceno ani jedno ![]()
Měli jsme to tak doma. Já se sestrou a nejmladší bráška. My s ním dodnes máme komplikované vztahy, ale je to proto, že jako jediný kluk a nejmladší k tomu byl dost maminkou rozmazlován. Je pravda, že starší sestřičky na něj měli vliv třeba v tom, že poslouchal Lunetiky a podobné „holčičí“ hitovky. Sama mám dva kluky a prostřední holčičku a holt taky v hračkářství nejvíce touží po bagru…
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.