Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky, 4.1.2013 jsem byla na revizi po zamlklém těhu. A dneska jsem byla po 6nedělí na kontrole u své doktorky, a řekla jsem jí že stále krvácím a že poslední 3 dny jsem se dost rozkrvácela ale že si spiš myslím jestli už to není menstruace (tak mě to přijde, hlavně podle nálady:D). A ona mi vypsala žádanku do nemocnice, že půjdu ještě jednou na revizi aby mě znovu vyčistili. V nemocnici mi teda řekli že dneska mě nevezmou ať si dojdu v pátek v 7h a jinak mi nikdo nic neřekl. Tak fakt nevím co mám dělat a nechci aby do mě zase zbytečně řezali, kor když už dneska se krvácení zklidnilo a přestává mi to. Poraďte mi prosím, jestli jste to taky tak měli?
Lussa - a neprobrala jsi to se svou gynekoložkou? Musí snad mít závažnější důvod hnát tě do narkózy než to, že po šestinedělí krvácíš ![]()
za mne - pořídila bych kokošku pastuší tobolku a kontryhel - objednala bych se na konzultaci k doktorovi, klidně tam, kam tě poslala tvá doktorka - termín na revizi bych si prozatím nebrala. + bych určitě kontaktovala nějakou porodní asistentku a poradila se s ní.
@harpyje No právě že doktork mi jinak k tomu vůbec nic neřekla. Že se jí zdá že dlouho krvácím že to tak není normální, je pravda že se mě ptala kolik vložek jsem použila za den a já řekla 3 ale zapomněla jsem dodat že ty slipovy jsem používala. Tak mě jenom trochu zkontrolovala a to bylo všechno nic víc mi k tomu neřekla jen ať si tam dneska nastoupím a že mi to aji dneska udělají. A já se bráním zuby nehty abych zase na to nemusela jít mě to přijde zbytečny když už se mi to konečně hojí:(.A to se dá koupit normálně v lékarně? A na co je to přímo dobry, právě to slyším poprvé.
Lusso - kontryhel je taková ženská bylinka, používá se třeba i při silné či bolestivé menstruaci. Řekla bych, že je celkově dobrá pro dělohu
(nejsem bylinkářka, ale jako o ženské bylině se o ní píše). Ten si kup, je všude, v lékárnách, často i v běžných obchodech, pokud mají nějaké bylinkové čaje - je velice běžný.
kokoška je bylinka zastavující krvácení, na tu ale bacha, je silná a dá se s ní předávkovat. Většina autorů co jsem kde vyčetla doporučuje maximálně šálek denně (v akutních případech dva). A dlouhodobě taky ne. Ta už se shání hůř - co vím, tak na Moravě ji mají v lékárnách častěji, skoro v každé, v Čechách jak kde. Ale požádej je, oni ti ji objednají, když nebudou mít skladem.
Já po spontánních potratech pila napřeskáčku jeden den kontryhel, jeden den kokošku, případně kontryhel i denně, ale kokošku obden. Jednou tělo potřebovalo delší čas, tak jsem po měsíci kokošku na cca 14 dní vysadila.
Já jsem obnovené krvácení (tj, už krvácení skoro přestalo ale po 3-6 týdnech zase začalo) měla po všech potratech i dvou porodech. Prý to není tak divné.
Těmi intimkami jsi myslím lékařku trošku spletla. Možná by tě tam nehnala, kdyby věděla, že to krvácení zvládnou tři intimky za den…
@harpyje Aha tak to já určitě zkusím, ale s tou kokoškou se teď docela bojím že se mi podaří se předávkovat. Já jsem právě na takovy dávkování trošku expert:D Ale určitě to vyzkouším:) Moc děkují za radu. No já si právě myslím že jsem ju s tým trošku zmátla no, ale já právě vůbec nepoužívám vložky, jenom tampony tak mě ani nenapadlo říct že ty slipovy jsem používala. A ona mě právě aji trošku nadala že jsem se nedostavila včas na kontrolu tak jsem celkově byla z toho taková zděšená. No zítra si mám ještě volat na výsledky na hcg a tam se sestřičky zeptám a řeknu co a jak a asi v pátek pujdu znovu raději na kontrolu protože za žádnou cenu nechci být zbytečně řezaná. Jako kdyby se to fakt muselo tak jo ale ne když už se mi to konečně hojí:).
@Lussa píše:
@harpyje Aha tak to já určitě zkusím, ale s tou kokoškou se teď docela bojím že se mi podaří se předávkovat. Já jsem právě na takovy dávkování trošku expert:D Ale určitě to vyzkouším:) Moc děkují za radu. No já si právě myslím že jsem ju s tým trošku zmátla no, ale já právě vůbec nepoužívám vložky, jenom tampony tak mě ani nenapadlo říct že ty slipovy jsem používala. A ona mě právě aji trošku nadala že jsem se nedostavila včas na kontrolu tak jsem celkově byla z toho taková zděšená. No zítra si mám ještě volat na výsledky na hcg a tam se sestřičky zeptám a řeknu co a jak a asi v pátek pujdu znovu raději na kontrolu protože za žádnou cenu nechci být zbytečně řezaná. Jako kdyby se to fakt muselo tak jo ale ne když už se mi to konečně hojí:).
té kokošky se zas neboj - ono se zapomíná, že většina bylinek by se neměla brát bez rozumu, však protože mají nějaké léčivé účinky nemůže to do sebe člověk lít jak vodu. Ony ty bylinky taky tak dobrý nejsou, abys je pila od rána do večera a musíš se s tím připravovat, tak se nebojím, že bys bezmyšlenkovitě vypila tři denně
řekni si třeba v liché datum kontryhel, v sudé kokoška a pij to je n každé ráno a máš vystaráno. ![]()
já si na revize taky moc nepotrpím- byla jsem na ní jen po prvním potratu, pak už ne. Neříkám, že revize někdy nemá opodstatnění, ale nechápu, proč by se měly dělat šmahem bez konkrétního důvodu po každém potratu ![]()
Já byla na revizi také 2× po sobě. Ale já to teda měla po 7-10 dnech od té první. Pořád jsem krvácela, ale kusy krve (nějak si pamatuju, že na to mne dr. upozorňovala, že krvácet můžu i dlouho, ale nesmí to být v kusech). Jela jsem pro jistotu tenkrát do nemocnice, tam mi udělali kontrolní UTZ a doktor řekl, že tam jsou „zbytky“, že se to musí udělat znova a ještě ten večer jsem šla. Ale v Tvém případě nevím…
Raději se ještě přeptej znovu gynekoložky.
Já bych se též teda zeptala doktorky a hlavně ať ti udělá UZ, na něm uvidí, zda-li jsou uvnitř nějaké sraženiny. Pokud jo, tak by revize byla vhodná, ale pokud ne, nemáš bolesti, nejdou z tebe cucky krve, pak je revize zbytečná.
Já byla na revizi 14.12.12 a po 14dnech na UZ, tam zjistili sraženinu, tak jsem postupně dostala 4 injekce na dočištění, chodila na UZ(nebyla ta sraženina tak velká abych musela na revizi). Sice po těch injekcích nebyla vypuzená, ale zmenšovala se, tak už to dr. nechala a čeká na MS, jestli se dočistím.
@harpyje Jo, tak takto bych to mohla zvládnout
. Ale pokud to pomáhám tak to určitě vyzkouším a prostě si to budu hlídat aji kdybych si to měla někam zapisovat, a zkusím si to koupit už dneska v lékarně:).
@Anonymní @Hasky Holky teď jste mě dost vyděsily. Doktorka mi právě nic takovýo neříkala a ze mě šli chvilkama takovy kusy aji mě z toho byvalo trochu zle. Panebože a když teda pujdu ještě jednou tak budu muset zase dodržet šestinedělí? Mě už z toho právě hrabe, konečně mám šestinedělí za sebou a teď musím zase. A je možny že by to poznaly tím že mi vzaly krev na hcg? Protože taky nechci abych zbytečně byla řezaná ale na druhou stranu nechci aby se něco stalo a já pak nemohla mít děti. Já úplně miluju jak vám doktoři vůbec nic neřeknou a ještě koukají na vás jak na úplnýho blbca a vy jste pak bezradná a nevíte co teda udělat:(. Chjo co sem komu udělala ![]()
Lussa tak mě když propouštěli z nemocnice, tak mi právě řekli, pokud nastanou nějaké bolesti, objeví se teplota nebo z vás půjdou cucky krve, tak hned zpět do nemocnice.
A jak teda píšeš, že z tebe šly kusy a bývalo ti zle, tak to není moc dobře.
Děsí mě teda, že tě doktoři vůbec nijak nepoučili. Fakt jednání některých lékařů nechápu ![]()
Pokud by jsi šla na další revizi, šestinedělí by jsi zase musela dodržet - co se týče otěhotnění. Dle mého dr. sex může být hned jak se přestane krvácet či špinit.
Být tebou, zajdu k lékaři, ať ti udělají UZ, ať vidí, jak to v děloze vypadá. Ale pokud ještě krvácíš, nebo špiníš, tak nejsi dočištěná. Třebas by stačila jen injekce na stažení dělohy a dočištění, ale víc napoví UZ.
Jo a ještě když ti vezmou krev tak z toho nepoznají, jestli je v děloze něco co tam být nemá. HCG v krvi už třeba není, nevím za jak dlouho vymizí, ale spíš bych se obávala nějaké té sraženiny.
@Hasky Mě už je z toho přístupů těch lékařů špatně, to jim bylo zatěžko mi to vysvětlit:(. A já se už těšila že mám šetinedělí za sebou že ještě chvilku a už se budu zase snažit o mimčo, s takovou se k tomu nedostanu nikdy:(. No právě mě přišlo že mi to nějak skončilo a pak jsem dostala ms. A dneska už zatím žádná krev ani špinění. Já nechápu proč mě tak doktorka nemohla zkontrolovat jestli tam něco je. No dneska ještě budu volat sestřičce na výsledky tak se jí ještě zeptám co a jak.
Lussa tak to je dobře, že už nekrvácíš ani nešpiníš, snad je konec a jsi čistá. Až budeš volat, zkus se domluvit, ať dr. udělá UZ, trvala bych na něm, případně si ho i zaplatila. Ale dle mého, ti ho měla dr. udělat sama od sebe.
Prostě ať zkontroluje, jak to uvnitř vypadá. Já tu sraženinu měla celkem malou, nešpinila jsem nic a přitom tam byla. A dělala by neplechu při snaze otěhotnět. Úpně chápu, jak se cítíš, protože mě ta 2 revize taky hrozila, naštěstí k ní nedošlo.
Určitě dej vědět jak to s tebou vypadá, myslím na tebe a drž se, určitě to bude vpořádku ![]()
@Lussa no počkej-oni ti ani nedělali UTZ a rovnou tě berou na revizi? ![]()
Já jsem byla sice vyplašená, ale hned jsem sondovala v nemocnici, jestli to nejde jinak, jaká je alternativa, jaká má případně rizika…prostě jsem děsná pacientka co se pořád na něco ptá. takže jediná rada-ptát se -pořád a na všechno a klidně si to doma i sepiš, ať na něco nezapomeneš. Jsem po 2 potratech a oba bez revize.
Takže až dojdeš k doktorovi, tak bez UTZ jim s revizí prostě nebudeš souhlasit a budeš trvat na toma, by ti vše vysvětlili a zeptáš, se, jestli by se to nedalo pořešit nějak jinak-neinvazivně.
Pokud ti tam ale něco nechali a řeknou ti, že už se to rozkládá, pak bych asi raději souhlasila s další revizí.
Chráněný sex můžeš mít po 14 dnech (s kondomem),normální po 6 týdnech a až cca po 3 měsících po revizi se doporučuje znovu těhotnět.
Přeju pevné nervy ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.