Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@kaczule1 se to pak dost prodraží, co jsem koukala na ceník
,ona ta pojišťovna taky hradí myslím vyšetření jen u dvou nebo třech embryí. Mě děsí, že bych jich měla třeba 15 a z toho by ty tři byli zrovna špatné, na zmražených už to nejde…a dát jich testovat radši rovnou víc je docela pálka
Navíc chci už jen jedno miminko, tak co pak se zbytkem kvalitních embryí-kdyby třeba naopak byly všechna ok?
Pro mě je to dost zásadní morální dilema
@krokodylek No je to těžké rozhodování
My zkusíme nějaké konzultace, teď se zkusím informovat prostřednictvím e-mailu a pak se asi budeme rozhodovat
U prvního potratu to ale vypadá, že miminko bylo geneticky v pořádku - podle prvotrimestrálního screeningu i podle pitvy plodu
tak přemýšlím, jestli to PDG je opravdu nutné
Ale teď máme ještě dost času na promyšlení, revize byla teprve předevčírem
A nevím, jestli se letos do toho ještě pustíme ![]()
@kaczule1 já mám známou a ta má za sebou 9 potratů. Po přirozeném početí i po IVF. Nikdy jí nezjistili proč potratí
Všechny od 6. do 16.tt.Nikdy se na nic nepřišlo, neví se proč pokaždé potratila. Před měsícem se jí narodil syn. Opět od 15.týdne problémy, hrozil jí potrat, pak předčasný porod…půlku těhotenství buď ležela ve špitále nebo běhala po doktorech. Klučíka má teda s jiným chlapem, ale taky s velkýma problémama. Ale má ho! Z hlediska medicíny ale nikdo nebyl a není schopný jí říct, proč tyto potíže má, evidentně je chyba v ní, ale kde?
@krokodylek Ach jo, to je hrozné
Proč se tohle vůbec děje?
A ta, která po miminku ani netouží, tak ji stačí projít kolem trenek a už je v tom ![]()
@kaczule1 hrozné to je, ale konec to má celkem dobrý ne? Chlapeček je moc krásnej a ona moc šťastná, že to nakonec vyšlo
ty to máš hlavně blbý, že ani nevíš, proč to nejde přirozeně…předpokládám, že ovulaci normálně máš, vaječníky průchodný, manžel plodnej, protilátky proti spermiím ok, endometrioza není…tak mě pak už taky nic nenapadá-leda se odstěhovat na rok někam na jamajku
(změna života a prostředí může mít nedozírné následky
)a cvičit tam podle mojžíšové, uvolnění pánevního dna je taky dobrý
nejenže je v tom, ta má i těhotenství bez problémů a rychlej porod a spící mimino…
@krokodylek tak konec to samozřejmě dobrý má a doufám, že i my se ho dočkáme
To víš, že mě to už kolikrát napadlo, někam se úplně odstěhovat, kde nikdo neví o našem problému, nemusím koukat na těhotné kamarádky a kamarádky s miminkama (i když jim to samozřejmě přeju) a byla bych jenom já, manžel a pohoda ![]()
Holky, nechci brat iluze o ivf s pgd. 2× jsem otehotnela prirozene a bylo z toho 2× zt. Mam vsechna vysetreni- imuno, genetika, hematolka, stitka a v podstate nic se nenaslo. Pro klid duse jsem podstoupila 2 ivf s pgd- z prvniho byla 3 zdrava embrya- 3 kety a ani jedno se nechytlo!!! 2. ivf - 2 zdrava embrya - 1 ket a nic!!! Jsem z toho zoufala. Nikdo nevi proc to tak je. Byla jsem i u psychologa, protoze se s tim nedokazu vyrovnat, pripadam si naprosto neschopna.. Jinak pgd se dela az na petidennim embryu, takze nemusis mit „strach“, ze by jich PK vydrzelo -15 embryi. Ja mela z obou ivf 10 hatch. blastocyst, z toho 5 geneticky v poradku (a to mame oba genetiku v pohode)… Ted premyslim nad hsg…,
@smiley1 no já právě zatím vůbec nevím, zda má smysl do IVF jít…otěhotnět jsem zatím zvládla sama a obávám se, že by se i to vyšetřené embryo chytlo, ale zase jen na pár dní nebo týdnů…a co pak? Když by člověk už věděl, že tím to není a žádná příčina se nanšla? Už jen zkoušet sami a doufat…dobře a zdravě jíst, cvičit, rtochu cestovat a doufat že jednou to přijde…a vymyslet náhradní řešení pro situaci, že to nepřijde-to zatím nemám
,dáme tomu rok a půl cca a pak budem přemýšlet, co dál…
Holky to je strašny a hlavně nespravedlivy…my mimčo chceme a bohužel nemáme a ten kdo mimčo nechce tak je hned těhu a vše je ok nechápu to
musíme věřit a i my se dočkáme asi to chce jen čas ![]()
@smiley1 děkuji za předání zkušeností a mrzí mě, že máte takové potíže a nevyšlo to s PGD
Já o tom nemám žádné iluze a ani nevím, jestli v našem případě by to bylo řešení ![]()
@krokodylek máš velkou výhodu, že můžeš otěhotnět i přirozeně, to ti závidím
samozřejmě v dobrém ![]()
@ywettka16 možná chce to opravdu jen čas, ale je to hrozně těžké na psychiku ![]()
Katze všechno zlé je k něčemu dobré musíme si to říkat, jinak by jsme to už nezvládly a hlavně musíme myslet na to, že další těhu už bude ok
věřím v to
![]()
@ywettka16 Tak to je pěkny že se tak snažil ( doufám že se budou snažit aji nadále:D.) Tak dlouho? To já s mým teď už expřítelem byla 3 a pul roku.Jako semtam si na něj tak vzpomenu ale teď konečně můžu říct že jsem zamilovaná a šťastná:).Jo tak to je jasny že bude lepší když se ty testy udělají
! Ať pak můžeš být klidná. To u nás teď vypadá s mimčem nadějně ale nechci to nějak zakecat…
Lussa Taky si sem tam vzpomenu na byvaleho, ale je to jen kvuli tomu ze jsme spolu byli prez pet let a neco jsme spolu prozili…jinak ja jsem ted taky jsem nejstastnejsi a nejzamilovanejsi
no zitra uvidime jdu na devet tak na me myslete ![]()
@ywettka16 Tak to by bylo divny kdyby sis ani jednou nevzpomněla. Tak jakpak to dneska dopadlo?
Ahojky tak na genetice nám vzali krev a udělali njákej rodokmen a ted musíme měsíc čekat na výsledky co a jak
jinak já ted lítám a chystam na víkend osluvu tatkovich a mojich narozenin takze hektické to dny a jak se jinak daří tobě?
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.