Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Myslim si, ze nejde. Kdo chodil takto do 2 skolek, tak ta 1 byla vzdy soukroma (anglicka, lesni). Ona by tak zabirala 2 mista, protoze sdilena mista skolky neumi. Dite mi prijde jako chudak. Nemuzete ji vozit do 1 skolky vsichni? Uz takto ma 2 domacnosti. Ted k tomu 2 skolky. Chudinka.
@Anonymní píše:
Dobrý den.
Mohu poprosit o info (za partnera)? 🙏🏻
Dcera chodila do jedné soukromé školky + do druhé státní.
Nyní se změnila situace, kdy matka se přestěhovala a dceru potřebuje zapsat do nové, také státní školky (u otce státní zůstává, stále stejná beze změny).
Lze mít dvě státní školky?
Podle mě by mělo, když přece rodiče spolu nežijí a každý se musí uživit, nicméně oni nemají nic stanoveno „papírově“, nikdy neproběhl žádný soud, mimosoudní dohoda, nic.
Tedy jestli mohu poprosit o radu, za jakých podmínek lze?
Děkuji 😇
Když se dokázali domluvit na střídavce. Tak se měli domluvit, ať žijí v rozumné dojezdové vzdálenosti, ať nemusí dítě střídat instituce a mít v hlavě zmatek.
Upřímně doufám, že ne, že to nelze. Neber to zle, ale pro někoho je státní školka opravdu důležitá, protože platit za soukromou deset tisíc a víc je pro někoho už prostě nezvladatelné. A těch míst není dostatek. Takže aby se jedno dítě dostalo do dvou státních školek a druhé do žádné, to mi přijde nefér. Pokud druhá školka, tak soukromá. Za druhé si nemyslím, že dvě různé školky budou přínosem pro dítě, ba naopak.
@Oriseka píše:
Myslim si, ze nejde. Kdo chodil takto do 2 skolek, tak ta 1 byla vzdy soukroma (anglicka, lesni). Ona by tak zabirala 2 mista, protoze sdilena mista skolky neumi. Dite mi prijde jako chudak. Nemuzete ji vozit do 1 skolky vsichni? Uz takto ma 2 domacnosti. Ted k tomu 2 skolky. Chudinka.
No ona s tím problém nemá 😇 Má v obou kamarádky. Ale kdyby měla, tak by se samozřejmě řešilo.
Bohužel vozit nejde, máma dřív bydlela 2 h cesty, teď „už jen“ hodinu.
Tak to je boj té matky, ne? Ať si to pořeší sama. Nejlepší by bylo dávat dítě do jedné. Snad se aspoň rozumně domluví až půjde do školy.
@PaniBambulinova píše:
Upřímně doufám, že ne, že to nelze. Neber to zle, ale pro někoho je státní školka opravdu důležitá, protože platit za soukromou deset tisíc a víc je pro někoho už prostě nezvladatelné. A těch míst není dostatek. Takže aby se jedno dítě dostalo do dvou státních školek a druhé do žádné, to mi přijde nefér. Pokud druhá školka, tak soukromá. Za druhé si nemyslím, že dvě různé školky budou přínosem pro dítě, ba naopak.
Tak zase z druhé strany, my jsme oba rozvedení a i spousta dalších rodičů určitě řeší podobný problém. Když je dítě ve střídavé péči, tak holt oba rodiče potřebují vydělávat a nemohou si třeba dovolit soukromou školku.
Je to z obou stran diskutabilní.
Děkuji za názor ![]()
@JancaS84 píše:
Tak to je boj té matky, ne? Ať si to pořeší sama. Nejlepší by bylo dávat dítě do jedné. Snad se aspoň rozumně domluví až půjde do školy.
Jojo, taky jsme si říkaly, konec konců ona se tenkrát sebrala a odstěhovala malou 2 h daleko.
Ale spíš, abychom měli i info.
Děkuji ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den.
Nyní se změnila situace, kdy matka se přestěhovala a dceru potřebuje zapsat do nové, také státní školky (u otce státní zůstává, stále stejná beze změny).
Podle mě by mělo, když přece rodiče spolu nežijí a každý se musí uživit, nicméně oni nemají nic stanoveno „papírově“, nikdy neproběhl žádný soud, mimosoudní dohoda, nic.
Děkuji 😇
Ano, počet školek omezen není. Jsou jen omezené kapacity školek. Ale pokud budou mít v obou místo, tak může navštěvovat obě. Často se to tak také děje.
Tak zalezi na miste ve skolce.
Ja si nedavno cetla nejake info ohledne skolek vcetne skolskeho zakona. A neco o “sdilenych” mistech tam je, ale toto jsem jen prolitla, tak nevim presne jak to je. Asi bude zalezet skolka od skolky… tedy reditel od reditele.
Mala je spadova do dvou oblasti, nebo jen do jedne?
Může být ve dvou i více státních školkách současně. Není to nikde nijak zakázané. Omezené to je pouze kapacitou školky. Problémem by mohly být dotace - protože školky čerpají na děti peníze. Ale to už si asi vyřeší ředitelky dotčených školek mezi sebou (s úřady - nejsem z oboru, netuším, jak to funguje). V podstatě toto asi rodiče nemusí zajímat. Každopádně by bylo fér, aby ředitelky věděly, že dítě navštěvuje 2 školky současně.
@Kelsey píše:
Když se dokázali domluvit na střídavce. Tak se měli domluvit, ať žijí v rozumné dojezdové vzdálenosti, ať nemusí dítě střídat instituce a mít v hlavě zmatek.
Bohužel tohle jsem mu také říkala, že měl řešit ihned, když jí odstěhovala 2 h cesty zpět. Teď už se to asi nevyřeší, nicméně už to je opravdu asi problém na straně matky, taky si myslím, že nad tímto měla přemýšlet dřív.
Jen jsem chtěla info ![]()
@Florimo píše:
Tak zalezi na miste ve skolce.
Ja si nedavno cetla nejake info ohledne skolek vcetne skolskeho zakona. A neco o “sdilenych” mistech tam je, ale toto jsem jen prolitla, tak nevim presne jak to je. Asi bude zalezet skolka od skolky… tedy reditel od reditele.
Mala je spadova do dvou oblasti, nebo jen do jedne?
Děkuji, do dvou oblastí
@AnVe píše:
Tak zase z druhé strany, my jsme oba rozvedení a i spousta dalších rodičů určitě řeší podobný problém. Když je dítě ve střídavé péči, tak holt oba rodiče potřebují vydělávat a nemohou si třeba dovolit soukromou školku.
Je to z obou stran diskutabilní.
Děkuji za názor
A proč se po rozvodu lidi od sebe odstěhují tak daleko, že dítě nemůže chodit do jedné školky? Já jen myslím, že (ač to chápu a může se to stát, že se dva rozejdou, rozvedou) pořád by měl být na prvním místě zájem dítěte.
@PaniBambulinova většinou z finančních důvodů. Stěhují se tam, kde mají levnější živobytí, rodinu, pomoc.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dobrý den.
Děkuji 😇