Dvě štěňátka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14
6.2.24 09:09

@Tichošlápek Není to můj první pes. Měla jsem pejska z útulku, osmiměsíční štěně s amputovanou nohou bez návyků a socializace, byl to kříženec bernského salašnického. To byl můj první pes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
6.2.24 09:10

@kate1rina tak pak bys měla mít dost zkušeností, abys udržela mezi psy mezeru na výcvik. Když jste si neporidili dvě stejne stará stenata rovnou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
6.2.24 09:13
@kate1rina píše:
@Eowyn01 Tak tady v okolí moc pejskařů není a když už sem tam na někoho narazíme tak je ten pejsek většinou agresivní. Nejbližší město máme 40 kilometrů a co jsem koukala tak tam žádná venčící skupina není. K té pubertě, rodiče mají sedmiletého corgiho a že by měl pubertu? To si nepamatuji, asi i záleží kolik času je tomu psu věnováno a možná i na rase, ale myslím, že ne každý pes to tak má. Je možné, že u ní třeba bude, ale tohle je věc, která mě zrovna neděsí. Spíš mám obavy o to, aby se v budoucnu nervaly a vzájemné závislosti na sobě. Babička měla dvě fenky s rozdílem 5 let a když s jednou jela k veterináři tak se po příjezdu domů porvaly.

Tvuj prvni pes, vid? 8) Puberta prijde, to se vsad. Jeji intenzita se samozrejme ruzni, ale je to bezny vyvoj. V tu dobu ty budes muset byt extra dusledna a pokud se ti do toho bude montovat rozjivene stene goldena, nezvladnes to. Pocitej s tim, ze brzy budes muset vytahnout stopovacku a ucit 100% privolani na prvni povel od cehokoli (pes, kocka, srna, atd.).
Co se tyce souziti fena-fena, cim blize vekove k sobe, tim vetsi pravdepodobnost konfliktu. A zrovna tohle je hodne ovlivnene nejen vychovou, ale i plemenem. U goldena bych se tolik neobavala. U bilose uvidis, jaka bude po harani, to se jeji povaha muze zmenit. Bilosove byvaji nekdy labilove, co spatne ustavaji stres. Kazdopadne konflikty fena-fena byvaji horsi, nez pes-pes.

Nevim, jak jsi schopna vychovat psa, neznam te, ale vzhledem k tomu, ze k pulrocnimu miminu chces porizovat dalsi jen kvuli tomu, ze tvuj pes je „smutny“, tak tech zkusenosti moc mit nebudes. Ber to jako varovani, budete nestastni vsichni. Pockej. Aspon do 2 az 3 let starsi cuby. Ver mi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6647
6.2.24 09:16

K ročnímu klukovi jsem brala roční holku. Kluk už uměl vše co měl umět. Hráli si, ale.. kluk a holka ten vztah není takový, jako když jsem u rodičů viděla dvě feny. Naši to měli 2* a vždy k sobě ty fenky nesmírně přilnuly, spaly v jednom pelechu (i když na ně obě velikostně nebyl dimenzován). Ten vztah je hodně jiný a mně se moc líbí :) kombinace to byla labrador jezevčík, jezevčík a pak jakýsi menší vestaj. Věkově od sebe vždy byly pár let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
6.2.24 09:22
@kate1rina píše:
@Eowyn01 Tak tady v okolí moc pejskařů není a když už sem tam na někoho narazíme tak je ten pejsek většinou agresivní. Nejbližší město máme 40 kilometrů a co jsem koukala tak tam žádná venčící skupina není. K té pubertě, rodiče mají sedmiletého corgiho a že by měl pubertu? To si nepamatuji, asi i záleží kolik času je tomu psu věnováno a možná i na rase, ale myslím, že ne každý pes to tak má. Je možné, že u ní třeba bude, ale tohle je věc, která mě zrovna neděsí. Spíš mám obavy o to, aby se v budoucnu nervaly a vzájemné závislosti na sobě. Babička měla dvě fenky s rozdílem 5 let a když s jednou jela k veterináři tak se po příjezdu domů porvaly.

Predstavujes si to jak hurvinek valku.
Mas velke (byt mirne) plemeno, navic zatim v naprosto pohodovem veku, to musi byt samo o sobe dobre vychovane, abys z takoveho psa mohla mit radost a mohla ho brat vsude.

Tohle chtit dobrovolne nasobit dvema neni uplne dobry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
6.2.24 09:23

@Eowyn01 Tak s mým útulkáčem jsem měla co dohánět a kromě toho, že se nesnesl s jinými psi tak z něj vyrostl poslušný pes. Na to, že to byl můj první, velkého vzrůstu a ještě bez návyků a socializace. Kvůli němu jsem si nemohla pořídit dalšího pejska takže opravdu nemám zkušenosti s dvěmi psi. Někdo píše, že to tak udělal a bylo to v pohodě, někdo zase ne. Já se ptám hlavně lidí co mají zkušenosti s pořízením dvěma štěňaty najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
6.2.24 09:24

@kate1rina ale ty si je neporizujes najednou. To je ten problém. Mas psa před pubertou a k němu bys kupovala stěně. Úplně jiná situace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
6.2.24 09:31
@kate1rina píše:
@Eowyn01 Tak s mým útulkáčem jsem měla co dohánět a kromě toho, že se nesnesl s jinými psi tak z něj vyrostl poslušný pes. Na to, že to byl můj první, velkého vzrůstu a ještě bez návyků a socializace. Kvůli němu jsem si nemohla pořídit dalšího pejska takže opravdu nemám zkušenosti s dvěmi psi. Někdo píše, že to tak udělal a bylo to v pohodě, někdo zase ne. Já se ptám hlavně lidí co mají zkušenosti s pořízením dvěma štěňaty najednou.

Mam vic psu, v psim prostredi se pohybuji od „nacti“ a radim ti, pockej do 2 az 3 let starsi cuby, az odhara a bude vychovana tak, abys s tim byla spokojena. Druhy pes ti neutece. Zatim si muzes vyhlednout chovku, resp. rodice potencionalniho druheho stenete. Stavajici fenu ber na psi akce, na nepsi akce, do velkych mest, jezdete ruznymi dopravnimi prostredky, uc privolani za jakychkoli okolnosti. Behem toho se seznami se spoustou dalsich psu. Existuji i spolecne akce jen pro bilose. Mas si z ceho vybrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
6.2.24 09:44

@Eowyn01 Tak já se hlavně ptám lidí (jak to píšu v hlavní otázce) co to takhle udělali a jakou s tím mají zkušenost. Ne lidí, kteří se domnívají jak to bude vypadat. Beru všechny názory, ale nepřijímám narážky na to, že jsem nezkušený pejskař. Myslím, že zkušenosti mám, vyrostla jsem ve psí domácnosti. Vlastně jsem nikdy nebyla déle jak půl roku bez psa. Možná kdyby jste viděli tu její radost, když má možnost být s pejsky a to její chování potom, když tu přítomnost pejska nemá tak se ptáte též. Rozhodnutá zatím nejsem, ale uvažuji nad tím a proto se ptám na zkušenosti jiných co to takhle udělali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
6.2.24 09:54

My jsme měli 2 stejně stara štěňata. Jedno jsem si nechala po feně a jedno se nám vrátilo poměrně brzo ( tragická událost v rodině). A tedy uf, uf. Bylo to mega náročný hlavně časově, protože je člověk musí cvičit i zvlášť ( máme navíc k uchovnění nutnou zkoušku). A to aspoň bylo stejné stáří a stejně plemeno.

Aktuálně máme ze starších psů nejemladší 3 roky a k tomu 5 měsíců štěně, které tady tam trošku neplánovaně je ;))) A je to tak akorát. Ten starší už konečně dospěl a mláďas je prostě mlaďas. Ale už končíme ;)
Náročný mega to je. Ač je to smečka ( máme jich víc) tak i každý potřebuje to svoje.
Jo neděláme to kvůli socializaci. Tu mají krom smečky všichni psi jinde.
A tedy musíš taky pracovat s povahou každého psa. Každý pes je jiný. Učí se od sebe samozřejmě ty největší bejkárny :srdce:
Nás je doma víc, takže psům se věnují všichni (každý nějakým podílem na péči samozřejmě). Jen denně je to 2-4 hodin venku a to máme zahradu. O financích nemluvím.

U zlatáka bych asi si hlídala hodně zdravotní stránku.

• Citovat
  • Upravit
59394
6.2.24 10:18

@kate1rina nechala bych fenu dospět a až pak bych viděla jestli pořizovat další. vím že se říká že lepší mít kombinaci psa a feny. Já mám jen feny, pro mne by to bylo složité je uhlídat v době hárání. Mám ale menší plemeno a pohoda. Hodně lidí co má stejné plemeno má jen jedno pohlaví. Mne povahově víc vyhovuje fena takže to tak i zůstane :lol: ke štěněti další štěně bych fakt nechtěla. my brali štěně vždy až k dospělé feně a ok. Vždy přijmou starší štěně do smečky hezky. i se snaží o ně starat, ale poslední 2 o starání nestála ani jedna. Až moc samostatné :mrgreen: jen stejné plemeno jde k sobě víc. Spolu si hrají, leží taky vedle sebe ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
6.2.24 10:31
@kate1rina píše:
@Eowyn01 Tak já se hlavně ptám lidí (jak to píšu v hlavní otázce) co to takhle udělali a jakou s tím mají zkušenost. Ne lidí, kteří se domnívají jak to bude vypadat. Beru všechny názory, ale nepřijímám narážky na to, že jsem nezkušený pejskař. Myslím, že zkušenosti mám, vyrostla jsem ve psí domácnosti. Vlastně jsem nikdy nebyla déle jak půl roku bez psa. Možná kdyby jste viděli tu její radost, když má možnost být s pejsky a to její chování potom, když tu přítomnost pejska nemá tak se ptáte též. Rozhodnutá zatím nejsem, ale uvažuji nad tím a proto se ptám na zkušenosti jiných co to takhle udělali.

Nedomnivam se, rikam, ze se mezi psy pohybuji x let, proto ti to nedoporucuji.
Muj nazor, ze jsi nezkuseny pejskar, nemyslim jako narazku na tebe, to ani v nejmensim.
Jen to, ze je smutna bez psa ve sve pritomnosti, neberu jako relevantni duvod k tomu si za tehle podminek porizovat dalsi stene. Ty jsi tam od toho, abys ji poskytla fyzickou a psychickou unavu a zabavu, ne druhy pes. Porizovat psa pro psa neni rozumne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
6.2.24 10:43
@Temnástranasíly píše:
K ročnímu klukovi jsem brala roční holku. Kluk už uměl vše co měl umět. Hráli si, ale.. kluk a holka ten vztah není takový, jako když jsem u rodičů viděla dvě feny. Naši to měli 2* a vždy k sobě ty fenky nesmírně přilnuly, spaly v jednom pelechu (i když na ně obě velikostně nebyl dimenzován). Ten vztah je hodně jiný a mně se moc líbí :) kombinace to byla labrador jezevčík, jezevčík a pak jakýsi menší vestaj. Věkově od sebe vždy byly pár let.

Hodně záleží na povaze psů. Nám chrápou v pelechu klidně spolu všichni bez rozdílu věku a pohlaví :-) Ale pak třeba jedna fena je takový solista a ta raději bude okupovat koberec sama. Ne že by jí smečka vadila, ale kontakt se všemi nevyhledává.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
6.2.24 10:46

BSO jsou občas labilnáci. Pokud se zanedbá socializace, může to být fakt blb. ý. A vím moc dobře o čem píšu. Fenu BSO vytaženou z kotce, kterou majitel zapomněl socializovat jsem měla doma a byla to s ní práce na roky. I tak nám byla schopna zdemolovat obývák, pokud bych ji nechala (dneska bych do toho už nešla ani omylem). Jenže socializaci dalším psem nezískáš. Já bych fakt zamakala na tom kontaktu s cizími psy, prostředí, situace. Dejte jí teď max co můžete. Dalšího psa bych řešila časem.

• Citovat
  • Upravit
6647
6.2.24 11:21
@kocourGarfield píše:
Hodně záleží na povaze psů. Nám chrápou v pelechu klidně spolu všichni bez rozdílu věku a pohlaví :-) Ale pak třeba jedna fena je takový solista a ta raději bude okupovat koberec sama. Ne že by jí smečka vadila, ale kontakt se všemi nevyhledává.

Chápu :D my máme dva individualisty, každej sám za sebe. A několik let je i to hraní velmi sporadické.
Akorst, fena se naštve, když ji nevezmeme taky.. takže je naštvaná i proto, že jsme ji nevzali k veterináři, protože potřeboval pes. Pak je naštvaná i proto, že jsme ji vzali k veterináři, protože potřebovala ona :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný