Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Lily-of-the-valley Já už nevím. Čtěte. Napsala jsem, že si dalšího psa pořizovat nebudu a dám tomu čas a počkám než dospěje. Achjo, co vám mám na tohle říct..
@kocourGarfield Už to komentovat nebudu. Děkuji všem za normální a chápavé odpovědi bez nějakých narážek na mé zkušenosti. Zjistila jsem, co jsem potřebovala, s pár lidmi jsem si popsala a rozhodla jsem se počkat. Tímto tohle téma ukončuji, děkuji.
Kamaradka ze stejneho duvodu porizovala druhe stene, samozrejme nelituje, psy miluje, ale ma oba psy bez vychovy, na cvicaku byla 2×. Pak kdyz nekam jde tak se stydi jak jsou nevychovane, neposlechnou, ma voditku nonstop tahaji, stekaji, nici veci.
Poridit si pejsky vyzaduje peci a vychovu
![]()
@Matt 02 Počkejte po pubertě, až budete mít zmáknutou výchovu prvního psa. Vím, o čem mluvím. Sama jsem něco málo podcenila.
Odkoukají od sebe jen neplechy.
Pak jí pořiďte kámoše, se dvěma je to fajn, za mě mám skvělou zkušenost s kastrovaným párem.
@kate1rina píše:
@kocourGarfield Achbože. Čtěte prosím vás než k tomu budete něco psát. Já se ptala na zkušenosti, jestli byl mezi psinějaký konflikt a podobně. To, že je to časově náročnější mi je zcela jasné.
Jo, znam chovatelku, co si parkrat nechala vic stenat z vrhu a konflikty mezi segrami nastaly vzdy. Jde o ostreho pastevce. Ona to zmakla, ale je zvykla mit tech psu hodne a umi to s nimi.
@Lucie_Sx ono to asi bude taky hodně o povaze. Nebo mi to roky už ani nepřijde ( máme neustále větší počet psů než 2). Kluci si občas v pubertě rovnají kulky, ale nic dramatického. Ale máme opravdu bezkonfliktní psy dáno plemenem a snažím se vybírat. ( jde o jedno plemeno a vlastní vrh). Jako že občas houkne fena, houkne no. Nějak krom tedy nákladů za veterinu ( což 2× může být ranec), velikost auta, cestování se 2 psy. Psy mam 15 let, co pak děti ( pokud plánuji), zvládnu to?
Já fakt nějak nevím, co mám si pod tím " co třeba " představit. Krom toho že to sežere šílenou horu času, protože se jim musím věnovat i samostatně.
Naši psi miluji i veterináře. Vždy ho chodí olizat. Vlastně mám nevýhodu. Vyválí se jeden, vyválí se všichni. A oni jsou prasata, takže se válí rádi. Jednou mi takhle vzali roha za balíky kde byla nějaká močka. To se nedalo ani vyvětrat v tom autě.
@Lucie_Sx píše:
Dve stenata bych v zadnem pripade neporizovala.
Ted je fenka nunik tutik, ale za chvili pujde do puberty a bude potreba udrzet vychovu a poslusnost, to da samo o sobe dost prace.
A ted do toho stene.
Ne ne, nesla bych do toho.
Nejdriv za rok, pokud vse pujde dobre.Jinak povazuju za nejlepsi pes + fena.
Dve feny mohou byt problem.
@Temnástranasíly píše:
Chápumy máme dva individualisty, každej sám za sebe. A několik let je i to hraní velmi sporadické.
Akorst, fena se naštve, když ji nevezmeme taky.. takže je naštvaná i proto, že jsme ji nevzali k veterináři, protože potřeboval pes. Pak je naštvaná i proto, že jsme ji vzali k veterináři, protože potřebovala ona
Naši byli nešťastní, když jsem brávala na veterinu jen jednoho. Ti, co zůstali doma, ne ten, co mohl jet „na výlet“.
Takže teď je beru hromadně na očkování (schválně jsme s veterinářkou sladily termíny, aby mohla jít celá smečka) i na úpravu srsti - a to jsou milionoví. ![]()
Na pracovním stole se trimuje jeden a druzí dva sedí dole a přihlížejí, případně, když už se to táhne, chrní na psím gauči.
Ale já mám teriéry, a tam fakt pořizuju cíleně „psy pro psy“, vzdor tomu, že tu někdo říkal, že to není dobře. Teriér je smečkový a i když si občas jedou „individuál“, většinou operují kolektivně a vypadají, že se u toho výborně baví.
@kate1rina píše:
@kocourGarfield Vím, že se tu taky řeší témata ohledně psů, tak proč bych se nezeptala? Jinak, všichni si tu netykají. A z mých komentářů by jste pochopila, že o tykání nestojím, když sama všem vykám.
Podívej, vychovávej si psy, a ne lidi na diskusním fóru, kteří byli tak hodní a začali se zabývat tvým úvodním příspěvkem.
Ty si klidně všem onikej. My ti budeme tykat. Řečeno s klasikem: Můžeš s tím nesouhlasit, můžeš proti tomu i protestovat, ale to je zhruba tak všechno, co proti tomu můžeš dělat. ![]()
@sirikit píše:![]()
Mívám běžně dvě fenky stejného plemene, teď tedy 3, co jsme si nechali štěně, a už měsíc k nim máme doma kokra - holku, kterou nám dcera svěřila na hlídání.
No problem, sedmiletá si hraje jen někdy, je kastrovaná, takže už spíš pospává a má ráda svůj klid, třeštiprdla si případně vyvrčí, tříletá máma s roční dcerou si celé dny divoce hrají a milují se a čtyřletá kokřice „jedináček“ se nemůže nabažit kolektivu.
Když se občas rozjede konflikt s dramatickým vrčením a já jsem u toho, zařvu "co je to?", děvčata sklapnou, oklepou se a demonstraci rozpustí.
Jak si to vyřeší, když jsou samy, těžko říct, ale cákance krve ani pokousané čumáky jsme zatím nezaznamenali, takže evidentně v pohodě.
No jo, ale ty mas male psy.
Taky bych si klidne poridila ctyri civavy najednou a asi bych to ani nepostrehla
.
Ale cim vetsi pes, tim to riziko roste, a pravdepodobnost (ciste matematicka) konfliktu fena+fena je o nekolik radu jinde nez fena+pes. Taky se velky pes vyrazne hur pacifikuje.
A pokud uz k vaznemu konfliktu dojde, tak to taky muze znamenat ty feny uz nafurt oddelit, pokud se to extremne vyostri.
@sirikit já jsem taky vyvdala fenu velkého plemene a bylo to ok. Holky spolu fungovaly. Ale tak není taková každá ne?
@Lucie_Sx píše:
No jo, ale ty mas male psy.
Taky bych si klidne poridila ctyri civavy najednou a asi bych to ani nepostrehla.
Ale cim vetsi pes, tim to riziko roste, a pravdepodobnost (ciste matematicka) konfliktu fena+fena je o nekolik radu jinde nez fena+pes. Taky se velky pes vyrazne hur pacifikuje.
A pokud uz k vaznemu konfliktu dojde, tak to taky muze znamenat ty feny uz nafurt oddelit, pokud se to extremne vyostri.
To asi jo, já mám zkušenost s těmi svými podskříňáky
, a teda s věkovým rozestupem, s tím souhlas. Štěně k dospělému vychovanému psovi = polovička práce pro páníčka, protože starší si štěndo cepují.
A stejně tak souhlasím, že každý z těch psů, i když stejného plemene, je jiná osobnost, pán by to měl vědět a přistupovat ke každému indivindi. Ani smečka není žádná homogenní hmota.
@kocourGarfield píše:
@sirikit já jsem taky vyvdala fenu velkého plemene a bylo to ok. Holky spolu fungovaly. Ale tak není taková každá ne?
Jde ciste o pravdepodobnost
.
Pes+fena je pro me osobne vyrazne pohodlnejsi zalezitost.
@sirikit píše:
To asi jo, já mám zkušenost s těmi svými podskříňáky, a teda s věkovým rozestupem, s tím souhlas. Štěně k dospělému vychovanému psovi = polovička práce pro páníčka, protože starší si štěndo cepují.
A stejně tak souhlasím, že každý z těch psů, i když stejného plemene, je jiná osobnost, pán by to měl vědět a přistupovat ke každému indivindi. Ani smečka není žádná homogenní hmota.
To naši jsou zas solisti, oni jsou často spolu, protože mají společný koníček, být co nejblíže nám, pořád na nás nalepení a když jsou sami, tak svorně leží a pozorují dveře, ale že by se zrovna potřebovali, to ne. Ale je to plemenem no. My vlastně můžeme být rádi, jak spolu vychází, že se dokonale tolerují.