Dvě štěňátka?

14
6.2.24 00:11

Dvě štěňátka?

Zdravím, chtěla bych se zeptat jestli tu někdo z vás nemá zkušenost s dvěma pejsky najednou? Mám půlroční fenku švýcarského ovčáka, miluje pejsky a přijde mi, že v jejich přítomnosti vždy ožije. Rodiče mají corgiho a jezevčíka a když k nim jedeme tak je jak vyměněná a pořád by si s nimi hrála. Vždy, když od nich odjedeme tak je z toho 2-3 dny smutná a straní se. Tak nás napadlo, že by jsme k ní koupili další štěňátko, pravděpodobně zlatého retrívra, přijdou mi jako smečkový typ. Asi bych radši znovu šla do fenky. Co myslíte? Je to dobrý nápad? Časově bych to zvládala, ale spíš se bojím, že by v budoucnu mohly nastat rvačky.
Máte někdo podobnou zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7296
6.2.24 02:12

Nejlepší bude pořídit psa a minimálně jednoho dát kastrovat. Jako samozřejmě že nemusí být problém dvě fenky, ale pár je vždy větší jistota. Ale teda být vámi tak až tak za rok, až budete mít zmáknutou tuhle. Mít dvě štěňata mi přijde nerozumné. Budou od sebe odkoukávat kraviny a na výchovu to bude mnohem náročnější. Zatím co, když ta starší už bude vychovaná a z nejhoršího venku, ona sama vám při výchově mladšího psa dost pomůže. Zatím se můžete denně stýkat s jinými psy, ať si má s kým pohrát a dobře se socializovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
6.2.24 02:22

Dve stenata bych v zadnem pripade neporizovala.
Ted je fenka nunik tutik, ale za chvili pujde do puberty a bude potreba udrzet vychovu a poslusnost, to da samo o sobe dost prace.
A ted do toho stene.
Ne ne, nesla bych do toho.
Nejdriv za rok, pokud vse pujde dobre.

Jinak povazuju za nejlepsi pes + fena.
Dve feny mohou byt problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
6.2.24 04:34

@Lucie_Sx Proč problém.? Píšeš nesmysly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
6.2.24 04:35

Za mě klidně. Máme dvě ceny. Dělí je něco přes měsíc a jsou jak siamská dvojčata :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
6.2.24 05:21

To si musíte přece sami zhodnotit, jestli chcete mít dva psy. Dobře to předem zvážit. Ať se pak nestane, že teď bude velká hurá akce „starší si pohraje“. Pak se zjistí, že je to nad síly majitelů a pro jednoho chudáka se bude hledat nová rodina. Až to bude bolet všechny. Není to hračka nebo přívěsek, který jde snadno odložit.
Pokud víš, že nebude zádrhel. Tak směle do parťáka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
6.2.24 06:46

Nešla bych do toho. Nejprve jednoho psa vychovat a pak k němu pořídit druhého. Máme fenky celý život, nikdy se nervaly, v jejich soužití nebyl jakýkoliv problém i když byly tři, největší 63 kg, nejmenší 6, vše v harmonii. Ale vychovávat dvě najednou bych nechtěla. Spolkne to spoustu času. Když je starší dobře vychovaná, mladší to odkoukává, starší fena pomáhá to mladé trdlo usměrňovat. Samozřejmě záleží také na plemenu a na tom, co od psa očekávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30311
6.2.24 07:06

Teď bych do toho nešla. Mám v paměti ještě pubertu u naší a je to ze začátku masakr a mít to dvakrát by asi bylo nad naše síly. Počkej rok, až starší dostane trošku rozum a pak uvidíš, jestli ještě bude potřebovat parťáka a pořídíte a nebo bude stačit jedna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
6.2.24 08:22

Ano, mám zkušenosti se dvěma fenami najednou (Flat coated retriever a anglický kokršpaněl). A ne, teď si druhého psa nepořizujte. Vždyť ta vaše má teprve teď půl roku, za chvíli přijde puberta a to teprve začne ta pravá „radost“. Pokud nemáte extrémně velké zkušenosti se psy, pořiďte si druhého, až první bude mít zvladnutou socializaci a poslušnost. Myslete taky na to, že to nové štěně odchytí kde jakou lumpárnu od toho staršího psa. A naopak, když ten starší pes bude pořádně vycviceny, tak ten malý ho bude kopírovat a může vám to ulehčit práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
6.2.24 08:45

Hloupy napad. Pokud chces doprat svemu psovi kontakt s ostatnimi (coz je z hlediska socializace spravne), tak se pridej do nejake vencici skupiny nebo se domluv s nekym z okoli s pohodovymi psy.
Dalsiho psa si porid az ve chvili, kdy ten tvuj bude vychovany. A ne, v pul roce vychovany neni. Prijde puberta a vsechno „zapomene“. ;) Do toho dalsiho psa fakt nechces. Psi se od sebe uci predevsim zlozvyky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
6.2.24 08:55

Není to dobrý nápad pokud nemáte horu času a zkušeností. Ukocírovat a vychovat 2 puberťáky je velmi časově náročný.
Jako parťáka proč ne. Ale jinak hlavně socializujte psa. Venčíčí skupiny, procházky, atd…

BŠO a zlaták je navíc i rozdíl v povaze.

• Citovat
  • Upravit
14
6.2.24 09:00

@Eowyn01 Tak tady v okolí moc pejskařů není a když už sem tam na někoho narazíme tak je ten pejsek většinou agresivní. Nejbližší město máme 40 kilometrů a co jsem koukala tak tam žádná venčící skupina není. K té pubertě, rodiče mají sedmiletého corgiho a že by měl pubertu? To si nepamatuji, asi i záleží kolik času je tomu psu věnováno a možná i na rase, ale myslím, že ne každý pes to tak má. Je možné, že u ní třeba bude, ale tohle je věc, která mě zrovna neděsí. Spíš mám obavy o to, aby se v budoucnu nervaly a vzájemné závislosti na sobě. Babička měla dvě fenky s rozdílem 5 let a když s jednou jela k veterináři tak se po příjezdu domů porvaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
6.2.24 09:01
@liptom píše:
@Lucie_Sx Proč problém.? Píšeš nesmysly.

Nepisu nesmysly :roll:.
U dvou fen je vzdy vyssi riziko konfliktu, pokud budou obe dominantnejsi, zvast v obdobi harani, kdy se meni hladiny hormonu.
U kombinace pes + fena je riziko konfliktu minimalni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
6.2.24 09:05

@kate1rina riskovat u takto velkého plemene pubertu zároveň se stenetem je hloupost. Zvlášť, kdyz je to zjevně váš první pes. Ne dvě feny k sobě. Az bude ovčák starší a s fixlou výchovou, tak bych o tom uvažovala. Vzala bych psa stejného plemene a nechala vykastrovat. Nejdříve ve dvou letech současného psa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
6.2.24 09:07

Známí mají dva psy, ale s odstupem dvou let od sebe. Mají psa a fenu. Pořízení druhého plánovali už při prvním, ale zaráz z různých důvodů nechtěli. Jsou to pracující lidí, v období, kdy si pořídili každého psa, pracovní režim zvolnili.
Zvládnout by se to třeba dalo, pokud máš spoustu času, respektive jsi doma a taky energie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný