Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Eowyn01 Věnuji ji dost času, ale psa nahradit nedokážu. Socializuji ji jak nejvíc to jen jde a myslím, že socializovaná už je dost. Umí jezdit jak vlakem tak i autobusem, přišla do kontaktu s různými druhy zvířat, zvládá ležet pod stolem v restauraci. Tohle období už máme za sebou. Beru ji s sebou všude a všechno je bez problému. Věnuji ji většinu času. Každopádně jsme se rozhodli ještě počkat a uvidíme časem.
@kate1rina no, částečně máš pravdu 😃 Štěněcí období máte skoro za sebou, ale puberta vás teprve čeká a věř mi, že to už není taková pohodička jako se štěnětem. Zvlášť, pokud nemáš úplně jednoduché, nekonfliktní plemeno a zkušenosti.
Zrovna ji teď prožívám s mladším psem. 19. mu bude 11 měsíců a je to skoro jiný pes, než byl 4 měsíce zpět. Mnohem víc řeší všechno možný, semtam se mu nějaký pes nelíbí (předtím všechny miloval, teď je schopný se nepohodnout se psem, se kterým si pár měsíců zpět hrál), z fakt spolehlivého přivolání a držení se u paničky je spolehlivost tak třičtvrteční a víc se musím snažit, rádius se mu zvětšil na desítky a desítky metrů, zkouší hranice, testuje, jestli vážně musí poslechnout na první dobrou, všechno je hrozně zajímavý a já musím dělat vše možné, aby mi při výcviku s rušivkami věnoval pozornost,.. K tomu mám staršího psa, se kterým dost sportuju, tak to časově vyjde zhruba jak štěně a sežere to hromadu času. Zvlášť, když je musím často venčit odděleně.
Zrovna BŠO fenu v pubertě znám celkem dost blízce a fakt to není procházka růžovým sadem.
@kate1rina vyhledej si něco o littermate syndrome. Jasně, můžeš mít štěstí, ale taky nemusíš a je problém.
@kate1rina píše:
@Eowyn01 Věnuji ji dost času, ale psa nahradit nedokážu. Socializuji ji jak nejvíc to jen jde a myslím, že socializovaná už je dost. Umí jezdit jak vlakem tak i autobusem, přišla do kontaktu s různými druhy zvířat, zvládá ležet pod stolem v restauraci. Tohle období už máme za sebou. Beru ji s sebou všude a všechno je bez problému. Věnuji ji většinu času. Každopádně jsme se rozhodli ještě počkat a uvidíme časem.
Přijde puberta a bude sranda. Je dobře že jste se rozhodli počkat. Jinak jako volba plemen mi přijde fajn, pokud dáte ty chlupy, ale minimálně to fakt chce dát rok a půl, lépe dva rozestup.
Pak je tu ještě ta vec, na kterou se málokdy při pořizování štěněte myslí - stáří. Mít dvě štěňátka? Náročné, ale zábava, nenudis se. Mít dva psi seniory, kteří v podobném věku přijdou do stadia “kasička”, mají oba svoje problémy… to je pak výživné. A jasne, potkat tě to nemusí, ale zvysujes si pravděpodobnost.
V okolí nemám snad žádný pár stejně starých psu. Kamarádi to tak měli, ale druhého pořídili časem z útulku, už ne jako štěně. vsichni mají alespoň 2 roky od sebe. Ale zase na druhou stranu neznám neshody. My máme tedy dva psi co jsme pořídili jako starší, a nepohodli se za pět let jen jednou. Fena a pes.
@alcam00 Je to pes od psa. Maminka té naší byla v pubertě úplně pohodová. Žádná velká změna chování v pubertě. Strašně společenská, žádná bázlivka jak jsem o BŠO četla. Je od známých takže jsem ji znala už dříve, hledali k ní stejně klidného psa. Tak si myslím, že pokud jde o geny tak bude hodná i v pubertě, ale asi záleží na více faktorech. Rodiče měli chovku jezevčíků (většinou měli dva) a každý pes, kterého jsme měli tak byl úplně jiný, štěňata to samé, některá byla mazlící typ a některá se kontaktu s lidmi vyhýbala. Jestli přijde puberta? Nevím, když ano tak to nějak zvládneme. Už jednou jsme zvládli problémového psa, zvládneme to i podruhé. Zkušenosti mám, ale ještě jsem se nesetkala s lidmi, kteří by si pořizovali dvě štěňátka najednou tak proto dotaz.
Puberta neznamena „problem“, puberta znamena, ze ten pes potrebuje cilenou duslednou individualni praci.
A tu s dalsim stenetem nedas.
Porad se ptas na zkusenosti „dve stenata“, ale vzdyt ty nemas ani zkusenost „dva psi s rozestupem“.
Ja si porizovala stene k tehdy petilete fene a prosto to stene ma tendenci se navazat na toho psa a na tebe trochu kaslat, takze s nim musis pracovat i samostatne, navic stene od druheho psa vse okoukava a opici se, takze moc pomuze, kdyz ten druhy pes uz funguje, a navic dva psi jsou smecka a v mnoha situacich se chovaji uplne jinak, nez jeden pes.
Ano, mit dva psy je pro ne vzdy lepsi nez jednoho, maji spolecnost, ale pro tebe jako majitele je lepsi si je vychovat postupne.
Jinak samozrejme poridit si dve tri stenata nejakych malych plemen je asi pohoda, tam clovek nejake ty excesy prezije nebo neresi.
Ale u velkych plemen to nejde uplne takto aplikovat.
@kate1rina je to obrovská dřina. Znám pár lidí, kteří ne třeba úplně dobrovolně měli 2 štěňata a je to náročné. Co chceš k tomu vědět? Budeš se muset těm psům věnovat i individuálně. Jaké bude mít období puberty nevíš. Jistotu nemáš nikdy dopředu.
Navíc není otázka puberty jen stávajícího psa. Nevíš jak bude probíhající toho dalšího. To že jsou rodiče pohodáři super, ale nemusí být jejich rodiče, může tam něco projet v genech. Může být taková povaha.
Příspěvek upraven 06.02.24 v 13:51
@Lucie_Sx Nebylo to myšleno doslovně. Ano, mám druhého psa (vlastního). Kdyby jste četla pořádně tak se dočtete i toho, že jsem vyrostla v rodině, kde vždy byli psi dva. Ale na toto já se neptám. Mimochodem, vím, že je tohle platforma, ale tak či tak prosím o vykání. Tykání cizí osobě je neslušné, děkuji.
@kate1rina tady si týkají všichni. Pokud vyžaduješ vydání asi se podívej po jiném místě. Vlastně proč se nezeptaš v psím okruhu internetového světa? Tam najdeš spíš víc majitelů 2 štěňat zároveň.
Příspěvek upraven 06.02.24 v 13:54
@kocourGarfield Achbože. Čtěte prosím vás než k tomu budete něco psát. Já se ptala na zkušenosti, jestli byl mezi psi nějaký konflikt a podobně. To, že je to časově náročnější mi je zcela jasné.
@kate1rina píše:
@kocourGarfield Achbože. Čtěte prosím vás než k tomu budete něco psát. Já se ptala na zkušenosti, jestli byl mezi psi nějaký konflikt a podobně. To, že je to časově náročnější mi je zcela jasné.
Jen si ho pořiďTE😁 třeba si tu za par měsíců zase počteme.
@kocourGarfield Vím, že se tu taky řeší témata ohledně psů, tak proč bych se nezeptala? Jinak, všichni si tu netykají. A z mých komentářů by jste pochopila, že o tykání nestojím, když sama všem vykám.
@kate1rina mě by zajímalo to podobně. My mezi psy konflikt neměli, stačí to takhle?