Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Little_dreamer píše:
Ráda bych věděla, s čím reálně můžu počítat a udělat si nějaký větší přehled.
A k čemu vám to bude? Při příští kontrole vám bude chtít lékař napsat neschopenku a vy ji odmítnete s tím, že vám to na e-miminu nedoporučili? Znal jsem jednu léčitelku, která určovala diagnózu podle fotografie, tady není k dispozici ani to.
@Anonymní píše:
Není „jen“ těhotná, je těhotná s dvojčaty. Že stačí jen zvolnit je značně naivní.
Co měla dělat ta s paterčaty od Milovic. Nechápu, jak mě máma mohla vůbec donosit. Nejdřív rychle svatba, několik měsíců brblání rodičů, že si „zkazila“ život a pak porod pár dní po maturitě.
Jde mi o zkušenosti a postřehy, které jen tak někde nenajdete
Doktoři jsou velmi rozdílní, jedni vám doporučují nic neřešit a pracovat dokud to jde, druzí zase vyhrožují komplikacemi, tak si chci udělat nějaký kritický názor.
Vážím si postřehů i vás, co jste dvojčata nečekali, ale tato diskuze je prosím mířena na maminky dvojčátek a jejich reálné zkušenosti - ty to podle mě umějí posoudit nejlépe, co je a co není možné v 15tt vykonávat za práci a na co se připravit.
@Luboš P píše:
A k čemu vám to bude? Při příští kontrole vám bude chtít lékař napsat neschopenku a vy ji odmítnete s tím, že vám to na e-miminu nedoporučili? Znal jsem jednu léčitelku, která určovala diagnózu podle fotografie, tady není k dispozici ani to.
Někteří doktoři nabízejí neschopenku automaticky i u jednočetného
.
Taky jsem ji v prvním těhotenství odmítla, nebyl důvod.
@Russet píše:
Co měla dělat ta s paterčaty od Milovic. Nechápu, jak mě máma mohla vůbec donosit. Nejdřív rychle svatba, několik měsíců brblání rodičů, že si „zkazila“ život a pak porod pár dní po maturitě.
tak těhotná s paterčaty určitě nikdy v životě nepracovala, tudíž neschopenku nepotřebovala ![]()
@Little_dreamer píše:
ty to podle mě umějí posoudit nejlépe, co je a co není možné v 15tt vykonávat za práci
opravdu, na dálku?
@stinga píše:
tak těhotná s paterčaty určitě nikdy v životě nepracovala, tudíž neschopenku nepotřebovala
Myslím, že donosit toto byl docela kumšt. Že dost ležela.
@Anonymní píše:
Někteří doktoři nabízejí neschopenku automaticky i u jednočetného.
Taky jsem ji v prvním těhotenství odmítla, nebyl důvod.
To jste se ale rozhodovala sama za sebe. A tady jste si přečetla pár řádek…
@Russet píše:
No jasně, ta s paterčatama od Milovic vůbec nebyla dlouhou dobu před porodem hospitalizovaná.
Zkušenost Tvojí mámy je jen jedna z mnoha a nic nemění na skutečnosti, že možných komplikací a rizik je u dvojčetných těhotenství podstatně víc než u jednočetných. Kdyby tomu tak nebylo, tak to těhotenství nemusí být ani lékaři daleko víc sledované.
@Luboš P píše:
To jste se ale rozhodovala sama za sebe. A tady jste si přečetla pár řádek…
Nejsem zakladatelka, já už na neschopence jsem. Vrátit do práce jsem se nemohla, ačkoliv jsem to měla v plánu.
@Little_dreamer my máme doma dvouleté kluky (jednovaječné), neschopenku mi chtěl vypsat hned v 12 TT, dodělala jsem něco v práci a od 16 TT doma. Je fakt, že moje práce byla o ježdění v autě. + práce na PC..břicho roste rychleji a to sezení nic moc - a to jsem přibrala 5 kg..rozhodni se jak chceš- já si to doma užila
a mimochodem kolem 20 TT mě víc a víc tvrdlo břicho, takže člověk byl rád, že leží ![]()
@Little_dreamer píše:
Ahoj všichni,potřebovala bych radu zkušenějších, ideálně maminek dvojčátek. Jsem momentálně 8tt a před týdnem mi Dr oznámil, že tam jsou dvě srdíčka. Vypadá to na dvojvaječná dvojčátka a každé by mělo mít vlastní placentu. Zároveň s tím pokračoval docela dlouhým monologem, kde mi mimo jiné několikrát zdůraznil, že mě bude tlačit a výrazně doporučovat, abych šla na neschopenku od 15tt, s tím, že by byl klidně pro, aby mi neschopenku napsal již na příští kontrole (11tt).
V lednu proběhlo biochemické, v únoru jsme tomu nedali šanci, v březnu (aktuální těhu) jsme podařilo přirozeně a rovnou dvě.. Nepatřím ani do jedné skupiny, kterým se připisuje vyšší riziko dvojčat, v rodině žádná nemáme, takže stále zpracovávám šok. Budu prvorodička.
Původně jsem chtěla pracovat až do porodu a práci si nechat i při mateřské, ale logicky mi vyplývá, že u 2 dětí budu ráda že žiju. Jsem ale překvapená z té neschopenky. Případně kdy to tedy oznámit v práci, aby za mě našli náhradu..? Mám sedavou práci u počítače (100% času) a ta je prý dle Dr jedna z těch horších, pokud není žádný pohyb. Mám opravdu počítat s tím, že pro zdraví děti je lepší jít už od 11, případně 15 tt na neschopenku a zbytek proležet doma?![]()
Předem moc díky za rady
V práci to řekni, že jsi těhotná a s dvojčaty. Já jsem zůstala doma ze dne na den v 8. TT. Tak ať jsou na to trošku připravení. Fakt nevíš dne ani hodiny. Pokud se cítíš dobře, tak je to jedině dobře. Na příští prohlídce se uvidí, jak se bude těhotenství vyvíjet a pokud se budeš pořád cítit dobře, posuneš neschopenku na další termín prohlídky. Já jsem zůstala doma kvůli krvácení, které přišlo jako blesk z čistého nebe. Do práce už mě nepustili. Jinak jsem žádné potíže neměla. Ale u těch dvojčat je prostě riziko problémů větší a to i přesto, že někdo žádné potíže neměl
.
@stinga píše:
tak těhotná s paterčaty určitě nikdy v životě nepracovala, tudíž neschopenku nepotřebovala
Nejde ani tak o tu neschopenku samotnou, jako o to, že to prostě je jiné. Už jen počet kontrol u doktorů je nesrovnatelný - ačkoliv je „bezproblémový“ průběh.
Když lékař doporučí neschopenku, tak je přece jedno zda žena čeká jedno dítě, dvojčata, paterčata nebo vůbec těhotná není a má potíže třeba se srdcem? A když se s názorem svého lékaře neztotožním a myslím, že se rozhodl špatně, tak si vyžádám posouzení od jiného lékaře. Myslím, že tady dochází k přecenění internetu. Byl tady i dotaz, kdy má dotyčná v práci přestávku na oběd, někteří ji považovali za trolla, ale já jsem o tom nebyl přesvědčen, nevěděla, tak se zeptala.
Není „jen“ těhotná, je těhotná s dvojčaty. Že stačí jen zvolnit je značně naivní.