Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jdu si k vám pro radu jak to máte se spaním odpoledne kolem dvou let věku. Už asi měsíc mi malá spí ve velké posteli. Problém je že po obědě nechce chodit spát. V postýlce mi nemohla utéct tak usnula ale co je ve velké posteli pořád bendí po bytě a spaní ji odpoledne zdržuje i když je kolikrát unavená tak prostě nechce, naháním ji spát tak hodinu dvě a pak to vzdávám. Večer vydrží pak do 8 než usne. Zdá se mi to docela brzo na to aby odpoledne nespala, ale nevím jak ji mám přesvědčit
.Máte to některá taky tak doma že dítko po obědě nespí?
Ano, taky kolem druhého roku. Asi po půl roce zase spát začala.
Starsi prestal spat mesic nazpet, prvni dny to byl sok, ale uz jsem si zvykla, on byl hodne spavy odmala, jeste v lete spaval odpol 3 hodiny, pak jsem mu to zkratila na 2 ze vecer nechtel spat a pak uz nechtel spat vubec ![]()
@ježourek x.x.x píše:
Jdu si k vám pro radu jak to máte se spaním odpoledne kolem dvou let věku. Už asi měsíc mi malá spí ve velké posteli. Problém je že po obědě nechce chodit spát. V postýlce mi nemohla utéct tak usnula ale co je ve velké posteli pořád bendí po bytě a spaní ji odpoledne zdržuje i když je kolikrát unavená tak prostě nechce, naháním ji spát tak hodinu dvě a pak to vzdávám. Večer vydrží pak do 8 než usne. Zdá se mi to docela brzo na to aby odpoledne nespala, ale nevím jak ji mám přesvědčit.Máte to některá taky tak doma že dítko po obědě nespí?
Brzo to určitě není. Je spousta dětí co přestane spát i dřív. Náš kluk přestal spát někdy před jeho rokem, v 11m přes den, a dával to v pohodě, ale třeba ted mu budou tři a když nejde spát tak v 17 hod je úplně na zabití. A ty období denního spaní a nespaní se vystřídaly u nás aspon tři. Řídila bych se asi tím, jestli to dotáhne do večera v pohodě, anebo jestli je už třeba v 18 hod protivný a viditelně mu ten spánek chybí.
Dvojčata mi taky přestala spát po obědě kolem druhého roku. Ten den je táaaaaak dlouhý
Kolikrát klimbnu po obědě já a oni řádi až do večera bez známky únavy.
U nas jak kdy. Vcera usnula v pohode, byt na hodinku a dneska si hraje v klidu v pokojicku. A to oba dny vstavala v sedm.
Dcera odmitla po obede spat jeste asi o pul roku driv. Holt ne kazde dite vyzaduje poobedovy spanek jeste ve ctyrech letech. Pokud ti bez problemu vydrzi vecer do osmi, zamackla bych slzu a uz bych ji nepresvedcovala. Nasilim stejne neuspis. Resila bych to jenom, kdyby pozde odpoledne odpadavala unavou nebo byla estra protivna.
A ma postyl v pokojicku, daji se zavrit dvere? Ja mam rok a pul stareho chlapce a po obede ho davam spat do postylky, kde ma oddelanou bocnici. Zazenu ho do postylky, zazpivam a odchazim, zaviram dvere, aby neutikal. On si tam sice chvili hraje na zemi, ale nakonec do postylky zaleze a usne. Kdybych mu nechala volny prostor, tak taky neusne a byl by do vecera uplne sileny.
Synovec a neteř taky od těch 2 let nespí, možná i dřív. Každý má jinou spánkovou potřebu. Jo a nepomůže, když si lehneš s ní a přečteš pohádku? U nás tohle funguje, když nechce spát moje 4 letá.
Moje starší šla do velké postele až v necelých 3 letech, ale odpoledne nespala od 2 a 1/4 roku. Asi měsíc jsem bojovala a zjistila, že to tak dál nejde a už spát nechodila. Mladší je taky v postýlce a zatím spí, ale když někde jsme tak prostě nejde. Myslím, že záleží na dítěti, některé to odpo spaní potřebují až do předškolního věku a některé přes den nespí už v roce.
Já osobně jsem to nakonec viděla jako přínos, nemusela jsem tomu podřizovat denní program. Ještě můžeš zkusit si lehnout s ní nebo ji uspat v kočáru…
Syn mi po obědě přestal spát právě ve 2 letech. Ze začátku mě to štvalo, že jede nonstop a já nemám ani pauzu na kafe, ale postupem času jsem si to nemohla vynachválit. Protože jak přes den nespal a nespí, tak je do osmi v posteli a do deseti minut po přečtení pohádky chrní. Když se občas stalo, že někdy usnul nebo usne, tak je pak šílený problém s večerním odchodem do postele, protože má naspáno a večer by mi tady v osm skákal po hlavě.
Dcera od dvou let taky už nespala. Vydrželo jí to do ted.Jsou dny, kdy si jde lehnout během dne.ale to je spíš výjimka ![]()
Můj dvouleťák takhle odmítal spát asi týden, deset dní, už se zas vrátil do normálu, jen občas vynechá.
Nevzdávej to, třeba ještě odpolednímu vegetu není konec. ![]()
Mám doma dvě starší 7 let ta naposled spala poobědě ve 13 měsících od té doby ani jednou a veče usínala dokonce až po 22 hod, když jsem to řešila nakonec i s dr je to prostě o tom dítku, každé má jinou spotřebu spánku a pokud není přes den ospala nevrlá je to zcela ok
. Mladší má 21 měsíců a zatím spí poo pravidelně nejpozději ve 12 spinká a jak ne aspon do 14 hod je s í k nevydržení, večer poté odpdá zse už kolem 19:30.
Ja jako mala prestala spat uderem 2 let uplne. Dceri je 2 a 3 mesice, po obede jeste vetsinou usne, ale jak kdy. Kazdopadne musim uspavat (trochu ji „pritlacit k posteli a tim znehybnit“ ), pak spi do cca 5-10 minut. Vecer uz dikybohu neuspavam, ale at uz po obede spi nebo ne, pred 21:30 ji do postele nedostanu. Takze ja holt uspavam, mam jeste 4mesicni mimino a dcerin odpoledni spanek je jedina chvile, kdy se mu muzu nerusene venovat.