Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ženy, už nevím co si počít s dcerou skusila jsem snad všechno. Malé jsou dva roky a tři měsíce a stále nechodí na nočník. Na ten jsem ji posazovala hned jakmile se naučila sedět ale začla vždy křičet a propínala se že na něm sedět nebude tak jsem to nehrotila a sem tam jsme to skusili. Teď jsou jí dva roky a crvrt a když ji na něj posadim tak se vycura ale sama od sebe na něj nejde, když ji neposadim já tak se klidně i pokaka.
Ven jí dávám plinku a ta je vzdy po návratu domů plná a malé je to jedno. Já už nevím jak ji to naučit. Vim to že moc dobře ví že do pliny a gati to delat nemá ale jak mám už docílit toho aby sama od sebe začla říkat nebo chodit na ten nočník. Skousime i prkýnko na WC, mě vidí taky že chodím na WC, skusili jsme i zaráz že já sedím na WC a ona na nočníku. Když se zadařilo tak jsem odměnila nějakou sladkosti, pochválila ji ale stejně bez nějakého efektu. Po zlém jsem to skusila, dostala už i na zadek, zakázali jsme pohádky, chvíli jsem ji v tom nechala i chodit aby viděla jak je to nepříjemný ale výsledek nula nula nic. Pořád ji opakuju dokola že do gati a do pliny ne, že to je ostuda a už si fakt nevím rady
všichni ostatní už mají takhle staré dítě dávno bez plinek a jejich děti si říkají když se jim chce jen naše malá na to takhle kašle. Nemáte někdo stejnou zkušenost? Nebo nějaký nápad co ještě skusit? ![]()
@Eleonora93 kluk odmital nocnik dele…mesic pred tretima narozeninama mel plinu cely den, jako mimino a na nocnik si nechtel ani sednout…pak se to postupne zlomilo, plinu mel jen na ven a pak uz nic, bylo to sice pozde, ale zase rychle byl I bez pliny na noc…
@Eleonora93 Dle mého na to ještě není připravená, nechej tomu čas. To neznamená, že když ostatní už to zvládají, ona musí taky. Kde jsi přišla na to, že už to musí dávno umět? Každé dítě je jiné. Naše malá začala někdy ve 2,5 letech a zcela odplenkovaná byla až někdy po 3. roce. Prostě to moc hrotíš
Zkus si o tom neco precist.Je jen jedno reseni, nech ji byt.Musi k tomu dozrat jeji nervova soustava, dokud nedozraje tak se muzes klidne pos… a nic s ni nenadelas. Kamaradka davala syna na nocnik od 8 mesicu, ted ma dva roky a 4 mesice a ma pliny, ja jsem stejne starou dceru posadila na nocnik az 14 dni pred druhymi narozkami, proste to pochopila a do tydne byla bez plin, mesic na to uz nemela plinu ani na spani. Proste to chce cas.Nech ji plinu a za mesic to zkus znovu.
Ja jsem ted odplenkovala dceru 21 mesicu. Proste jsem ji tu plinu vzala a dala jen na spani. Ani na ven nebo do obchodu jsem ji nedala plenu. Trvalo presne 3 tydny, nez to pochopila. A dneska uz je celej den bez nehody. Na zacatku byla schopna se mi 12krat pocurat. Jak pejsek proste, delala louzicky. Ale vydrzela jsem to a maly to docvaklo.
Malá teda většinou přes noc počurana není a po probuzeni jde na nočník, ale přes den na to kašle. Tak zas když ráno to zvládne tak jaktoze během dne ne. Asi to hrotim no, už jenom když poslouchám jak jiné dítě v rodině které je o půl roku mladší zvládá a moje malá ne.. tak mě to nakopává ji to konečně nějak naučit. Ale asi bych teda měla zvolnit, hodit nohy na stůl a počkat až to nak přijde samo? ![]()
Nenutila sem, jen sem ukazala jinak by to nemelo cenu. Dceři to samotne cvaklo, az kdyz mela dva roky a osm mesicu. Od te doby bez nehod, bez plinky i venku. Dej ji cas, prijde na to sama.
@Eleonora93 čím víc se na ni bude tlačit, tím horší to bude. A nejhorší mi v tomhle přijde jakékoliv trestání
Dokud to nepochopí, tak se s tím nedá vůbec nic dělat. Respektive ji posazovat na nočník v určitých intervalech. Určitě bych se neřídila tím, co umí nebo neumí ostatní děti.
Mám doma 5 dětí bez plínek a u každého to bylo úplně jinak a každý to zvládl jindy a jinak rychle, ale u všech bylo společné to, že k tomu dozráli sami a do té doby to prostě nešlo. Pokud jsem vzala plínku o něco dřív, tak jsem musela počítat s nehodami.
Já jsem staršího syna dlouho vysazovala. Doma běhal s nahým zadkem, ano, přes zimu ve 20 stupních, to si chodil na nočník sám. A když jsem měla pocit, že dlouho nebyl, že cca před půl hodinou vypil velké množství tekutin, že divně pobíhá, tak jsem ho poslala vyčůrat. Žádný ptaní zda chce, rovnou „příkaz“.
Na ven to fungovalo tak, že těsně před odchodem vyčůrat, pak max půl hodiny venku po okolí, zpátky a hned vyčůrat. Mmch zažila jsem pak šílenou scénu, kdy jsem mu dala plenku pro jistotu, protože jsme byli venku dele a on řval, protože se nechtěl počůrat, ale zároveň nebylo v tu chvíli kam jít. Jen že to pak s tím čerstvé odplenkovanym dítkem je ještě komplikovanější.
A dát dvouletému decku na zadek kvůli tomu, že to ještě nepobírá, je těžce přes čáru, za to by ses fakt měla zastydět, tudy cesta nevede.
@Eleonora93 Klukovi jsou dva roky a čtyři měsíce. Je to vztekloun, kterého bych na nočník v životě nedostala ani násilím, natož po něm chtít nějaké výkony
Přes léto prostě lítal po bytě nahatý, sem tam si ucvkr, hned hlásil a nechal se zvednout na záchod - prostě rovnou jsme přeskočili, na nočníku v životě neseděl… Jakmile dostane slipy, je hned durch, takže buďto nahatý nebo s plínou. A co. Platíme to my, ať si okolí trhne nohou. Až bude zralý rozlišit plínu od slipů, řekne si.
@vertunka já jsem utirala louzicky celý léto a prostě na to nepřišla. Ven chodila taky bez pliny ale teď už je to na prd abych ji prevlikala venku tak zas dávám ven plinu ![]()
Hodně jí může mást, že dostává plenku na ven a pak jí nemá. Ideální je plenku vzít a prostě nedat nikam.
Známá vzala klukovi plenku měsíc před třetími narozeninami. A neměl ani jednu nehodu.
Já dceři vzala plenku měsíc před druhými narozeninami. Do tří týdnů byla bez plenky i přes noc. Po půl roce jsme jí museli vrátit plenku přes noc-tu měla až do 4. A nehody přes den měla ještě do 3,5.
Teď u mladší to nehrotím. Momentálně to doma zkoušíme. Převlíkám, ptám se. Ale nijak nehody neřeším. Natvrdo to mám v plánu až bude teplo, to jí bude cca 2,5. Tak snad to půjde rychle.
Nenutila bych jí. Možná bych zkusila tréninkové kalhotky když půjde ven. A doma normálně obléknout, aby když tak běhala v mokrém. Nebo jí nechat a dát ještě čas
Tak podle prispevku vis jsem divna asi ja (a moje okoli), ale oboum detem jsem sebrala plinku a bylo. My jako deti jsme byli po roce bez plinky. S holcickou nebyla zadna prace, byla sikovna, v 15. mes. bez plinky i na noc, kluk daleko daleko horsi, od 21. mes. bez plinky na den( od brezna) pres leto trenink, ted na podzim je to zase o neco malo horsi, ale ve skolce je schopnej byt 7 hodin bez pocurani, doma ma mozna jednu nehodu kdy nestihne, na noc plinka, ale jsem rada ze to zvlada pres den.
Myslim, ze je to hlavne o pohodlnosti matky, ele to je jedine muj nazor.
Mluvit se dite naucit nedokaze, pokud nena vyvinuty mozek, ale curat na nocnik se nauci i 18 nesicni dite
@Eleonora93 jeje vubec to neres, az bude pripravena, pujde to. Syn ma dva roky a dva mesice a ted to jde sice, ale doted na nocniku jen kricel. zkouseli jsme od cca roku a pul, ale vzdy nechtel. kolem dvou let uz se teda vycural, kdyz jsem ho posadili ale jinak normalne do pliny. kdyz jsem ji vzala, tak ani nevedel, ze cura kamkoliv. Byl z toho fakt sam vyjevenej. Lepsi to zatim enresit, nez zpusobit nejaky blok ci trauma. My to poznali tak, ze najednou mel dlouho plnou plinu a kdyz jsem zkusili na nocnik, tak se vycural. pak jsme to zkusili vzit a kazdou hodinu posadit. A najednou to slo. ale na noc a ven ji ma. Vzdy si venku rekne, rekneme, ze nemame nocnik, ze muzedo pliny a doma ma zase trenky. Mame kamarady starsi o mesic i dva a taky maji pliny. Treba kolegyne se se svoji dcerou kolem dvou let domluvila, ze sly spolu koupit kalhotky, mala si je vybrala a pak zed dne na den byla bez pliny. do tri let bych to neresila. Ja vim, ze se to lehce rika, sama jsem uz s tim zacinala mit problem a ono opravdu ejhle, najednou to slo. Taky to pujde, neboj!! ![]()