Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky a tatínci. Zajímalo by mne jaký denní řežim máte se svými dětmi starými kolem dvou let? My měli doposud pravidelný, ale asi to je tím horkým létem nebo i tím že mi začal spát déle odpoledne, ale poslední asi dva měsíce máme totálně rozházené spaní po obědě a večerní usínání. Někdy usíná i v půl jedenácté večer a to už se mi opravdu nelíbí. Fakt je, že když má přítel odpolední směnu a doma večer není, tak je usínání lepší. Jak je táta večer doma, tak přeleze postýlku a jde zpět k tátovi a koukají spolu ještě chvíli na Tv. Dnes třeba prozměnu nechtěl usnout po obědě, tak jsme se po třetí hodině vypravili na dětskou akci a tam samozdřejmě odpadl a nesli jsme ho domů před šestou a teď už spí. Máte to taky tak rozházené? Nebo to zbytečně hrotím? Napište, prosí, své názory. Díky a hezký zbytek léta, Jitka
U nás je to dost rozházené, spaní přes den záleží na tom, jak se dopoledne utahá, na chalupě, kde byl pořád venku, úderem dvanácté usínal na tři hodiny, doma by se k něčemu takovému nesnížil ![]()
Večer chodí spát, když jdu spát já. Vstávám brzo, tak mi většinou nevadí se do postele sunout v osm ![]()
Jinak to s tím odpadáním odpoledne, když se nevyspí, znám moc dobře. To mi dělá i starší. Když se někam chystáme, jako na potvoru si přes den nezdřímnou. Ale něčím takovým se nenervuju, to by ze mě za chvíli byla troska ![]()
My máme režim pravidelný a obě děti ho vyžadovaly/vyžadují, takže v tomhle neporadím. Ale co zkusit po obědě např. po dvou hodinách spaní budit, aby ti večer nestrašil ještě v půl jedenácté ![]()
@Jitka mamka myslím, že to hrotíš, moje dítě má taky rozhazený spaní… Když máme na zahradě sešlost nebo grilujeme, běhá tam s námi klidně do 11. Přece ho nepošlu do postele. Můj si to pak dospí po obědě, když je stejně vedro a ven se jít nedá. Jsou prázdniny, jste doma, tak co.
V tomto veku uz vetsinou budim, pokud dite spi dele. Nejpozdeji v pul devate jsou deti v posteli a usinaji, krom vyjimek, ted prostredniho bolelo bricho, tak behal na zachod, ale jinak v 8 do postele, precist pohadku, ponuchnat a spat.
Nejmladsimu je skoro 3 roky a kdyby mi tu mel strasit v pul 11, tak uz se brzo houpu.
Ja mam rezimovy deti a jsem za to rada
ted teda uz nekdy starsi (4roky) nekdy nespi po obede, ale 2,5 lety syn je schopnej usnout uz v 10 hod
i vecer je to ted dobry- v 8 uz je hodne sero
to v cernu a cervenci, jak bylo dlouho svetlo, bylo hur ![]()
Jo a taky rano/po o budim, kdyz uz je to dlouho
proste, aby mi zase usnuly, jak chci ja
![]()
Hrozne zalezi na tom, jaky mas dite. Treba ja mam starsi takovou, ze kdybych udelala to, co pise @kacz (uz jsme to zkusili), tak to skonci strasnou scenou, protoze mala nejpozdeji v pul desate totalne exploduje, proste musi byt pred devatou v posteli, jinak je zle. Jak tu pise nekdo, ze se mu deti dospi jindy, tak to ma dobry, u nas proste mala nabere spankovej deficit, protoze at jde spatr kdykoli, vstane v sest, pokud sla spat az treba v devet nebo nedejboze se nam nepodarilo ji dat spat a sla az v deset, tak je druhej den prisernej, ale po obede pak nechce jit spat, proste jak je pretazena. Tak je pak zle nekolik dni, nez to po kouskach dozene. Zavidim lidem, co muzou dite nechat do 11 a ono jim druhy den odpoledne bude spat tri hodiny a je klid. My to proste delat nemuzeme, takze mame vicemene pravidelny rytmus i v lete. Nebyt doma na odpoledni spani jde, muze spat v aute nebo v krosne, ale jakmile nespi, tak je to u nas na Bohnice. Takze nevim, jestli to moc hrotis. Pokud ti deti nefnukaji, nemaji zachvaty vzteku a vubec nevykazujou nejakou vetsi nepohodu, tak to hrotis. Pokud je to jak u nas, tak ne
.
Nehroť
taky to máme rozházené. Někdy je unavenější a usne brzy před polednem. Pak si jde třeba po obědě ještě lehnout. Někdy unavený neni a spát chce jen jednou za den. Jinak ale nedávám spát později odpoledne, aby večer usnul max mezi 19-20 hodinou. Taky chcem mít večer s chlapem trochu klid ![]()
Jediné co bych zatrhla, tak to, že večer vyleze a jde koukat na TV. Náš malej taky někdy dělá ofuky se spanim, ale už nedovolím hraní ani lítání, ani telku. Max přečtem pohádku a jde zpátky do hajan.
No mi pije hodně, vypije několik těch flasek buď od water nebo jupik denně, ale mívá v tom buď studený ovocný čaj nebo šťávu udelam.
Sama si teď delavam ovocný čaj se stevii do džbánu, trošku citronu tam dam a to je takový hit pro děcka, by pili a pili.
Edit. Jsem četla pravidelný pitny režim
![]()
Tak jsem odpověděla podle svého
.
A celkove režim měl, teď přes ty prázdniny jsme trošku povolili posunuti večerky.
Jinak jídlo behem dne a spaní po obědě zůstalo stejne.
Ted nastupuje do školky od úterý, tak se večer vrátí večerka na 20h. a bude se učit nový režim, jaký bude ve skolce no i když doma ty časy jídla, spaní měl podobne.
Ale jo nějaký režim, zajete pravidla, rituály máme.
Příspěvek upraven 29.08.15 v 20:16
@Jitka mamka Syn spal do 2 let dvě hodinky po obědě potom mi začal zlobit večer že lumpačil klidně do 23h což mě štvalo tak jsme zrušili spaní po obědě… syn se podívá na Večerníček a dá pusu a jde spát a ráno cca. 6:30 -7 h se budí
my máme od miminka režim..můj názor je že děti režim potřebují je jedno jaký ale aby byl
Moje dcerka má režim. Přes oběd spí cca dvě hodky a večer v sedm jde spát. Usíná vždy během pěti minut. Každý den stejně. Jí to vyhovuje a mě taky, takže zatim to nechávám. Kdyby mi strašila do jedenácti, asi bych popřemýšlela o zrušení spánku po obědě a dávala večer spát brzo.
Ve dvou a pul zacal to mit rozhazene, jednou usne po o, pak ne…kdyz ne, chodi spat i v sest a kdyz jo, tak kolem devate, to on spava po o tak ty tri hod. Ale rozhazene to mame taky. V kocare usne vzdy, doma ne.
Ahoj, já režim nikdy moc neřešila, až jsme vstali, tak jsme vstali, snídaně se svačinou většinou v jednom, v půl dvanácté oběd (ten dodržuju roky téměř na minutu přesně, ale tak nějak svévolně, ne pozorováním hodin) a odpoledne je to vše stylem „jak to vyjde“. Spát chodí obě děti mezi sedmou a osmou, když jsou později, nehrotím to. Já sama nemám striktní režim, na vše mám nějakou časovou rezervu, do které když se netrefím, tak se nic neděje (kromě toho oběda, no) ![]()
Ale jo, moje děti mají režim, jaký si nastavily samy.
Ahojky, my režim taky dodržujeme, dcerka chodí spát večer mezi 19.-19.30, výjimečně o půl hodiny později, ale většinou do 20.00 spí. Jinak bych se zbláznila. I kdybychom měli grilovačku nebo někde byli, nevidím důvod, proč ji nedat spát ve stejnou dobu, zejména proto, že já si třeba chci grilovačku taky užít, když by tam pobíhala, tak jedině tak lítám za ní, protože je divoká a neposedí. Takže uložím a je na chůvičce. Přes den spí od cca 11.15, před obědem, cca 1,5 - 2 hodiny, výjimečně méně, ale i výjimečně déle. Dopoledne usne hned, sama chce jít spát.
Tento režim jsme si tak nějak nastavili v průběhu těch dvou let postupně, vypadá to, že jí vyhovuje. Mě taky a doufám, že bude přes den spát ještě hodně dlouho. Samozřejmě jsou situace, kdy se musíme přizpůsobit, zase abych kvůli tomu seděla doma a nikde nechodila, to ne, ale snažím se to dodržet aspoň přibližně. Malá spí době v kočárku nebo v autě, takže kdy je třeba se přes den někde přemístit a vyjde to na tu dobu spánku, tak není problém.
Utla bych to vylézání z postele a koukání na TV s tatínkem. Ale u nás je to jednoduché, uspávám já a spíme spolu v posteli, takže si to ohlídám:-), i když taky když je taťka doma, tak má snahu s ním sedět nebo si hrát. Ale večery chci mít klidné, protože pracuju na PC.