Dvouletý otloukánek

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
29.6.16 14:02

Dvouletý otloukánek

Ahoj holky, můj dvouletý syn je otloukánek. Na hřištích a v dětských centrech mu děti berou hračky, on jen kouká, vezme si jinou, zase mu jí někdo vezme. A ještě k tomu sám od sebe dává dětem své hračky. Mladší i starší do něj strkají, on je z toho vždy překvapený, někdy to bere jako hru a směje se, někdy se rozpláče. Potřebovala bych ho nějak naučit, aby si nenechal všechno líbit. Když mu někdo něco bere, a on si s hračkou chce hrát, aby řekl NE. Jasně, hračky se půjčují, ale něco by na něj mělo zbýt. Když se přimotá k jinému dítěti a chce si s ním hrát, vždycky dostane sekec mazec… Vždycky stojí poslední v řadě. Když leze na klouzačku, a za ním se objeví nějaké dítě, sleze a pustí ho. Vůbec nevím, co s tím. Jak ho mám naučit, aby myslel i sám na sebe a své potřeby?
Díky za rady a vaše zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
311
29.6.16 14:09

Děti ještě nemám, ale brácha byl taky trošku trobka a nechal si leccos na hřišti líbit.
Já jsem to dělala tak, že když se s ním nedalo ještě až tak detailně komunikovat, abys mu celou tuhle situaci vysvětlila, vzala jsem ho a šli jsme k těm dětem, co mu něco vzali nebo mu něco dělali a mluvila jsem jakoby za něj. Říkala jsem druhýmu chlapečkovi, že se nedělá mu vzít všechny hračky a jestli by byl tak hodnej a dal mu ji zpátky, nebo jestli si nemůžou hrát spolu. Vzít ho prostě s sebou a celou situaci, kterou bys chtěla, aby nějak řešil, mu předvést.
u nás to časem zabralo, protože předpokládám, že nejen brácha, ale děti se nejvíc učí a dělají věci napodobovaním, takže to pak pochopil. univerzální návod to asi není :nevim:
Hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909

Mam ctyrletacku. Ve dvou letech otloukanek-tunta. Vysvetlovala jsem ji, ze hracky se pujcuji. Ale ze vse musi mit nejakou miru… mnooo, vysvetlovala jsem ji to tak dukladne, ze dnes jsem ji musela servat, at neni na chlapecka na hristi tak zla :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030

No to je těžké, je to v povaze dítěte. Ono i když se ho zastaneš v tom dětském prostředí, tak zas bude spoléhat na tebe, že to vyřídíš. Mluvit, vysvětlovat, ale i tak si myslím, že to moc nepomůže. Chápu, že jako matce ti je to líto, ale jak to napravit, toť otázka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
29.6.16 14:11

Příspěvek upraven 23.10.19 v 11:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
29.6.16 14:13

Jo a taky jsem do chovani deti na hristi zasahovala, pomohla jsem ji, pokud jsem videla, ze ji jejich chovani vuci ni vadi. A pak, kdyz jsem vedela, ze bude v kolektivu, tak jsem ji predem pripravovala na to, ze ji nekdo muze neco vzit a jak ma reagovat. Postupne jsem se stavala pozorovatelem toho jak se mala postupne prosazuje sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.6.16 14:14
@mandarinka21 píše:
Ahoj holky, můj dvouletý syn je otloukánek. Na hřištích a v dětských centrech mu děti berou hračky, on jen kouká, vezme si jinou, zase mu jí někdo vezme. A ještě k tomu sám od sebe dává dětem své hračky. Mladší i starší do něj strkají, on je z toho vždy překvapený, někdy to bere jako hru a směje se, někdy se rozpláče. Potřebovala bych ho nějak naučit, aby si nenechal všechno líbit. Když mu někdo něco bere, a on si s hračkou chce hrát, aby řekl NE. Jasně, hračky se půjčují, ale něco by na něj mělo zbýt. Když se přimotá k jinému dítěti a chce si s ním hrát, vždycky dostane sekec mazec… Vždycky stojí poslední v řadě. Když leze na klouzačku, a za ním se objeví nějaké dítě, sleze a pustí ho. Vůbec nevím, co s tím. Jak ho mám naučit, aby myslel i sám na sebe a své potřeby?
Díky za rady a vaše zkušenosti.

Dvouleté dítě je příliš maličké, aby se to samo naučilo. Musíš být s ním a ukazovat mu to. Stát s ním u té klouzačky a když ho někdo předběhne, být hodná, milá, ale nedovolit to. Že dostane sekec? Kde jsi ty? I ostatní děti jsou malé, potřebují, aby jim dospělý vysvětlil, že tohle takhle ne, bude to takhle. Tvůj syn si s něčím hraje a někdo mu hračku vezme? Musíš být u toho a nedovolit to. Ne jako matka lvice, ale jako vysvětlující a laskavý člověk, který ukazuje, jak se lidé s době chovají. Aby tvůj syn věděl, že jeho máma mu pomůže a naučí ho se v situacích správně zachovat. Kdo jiný by to měl udělat, když ne ty…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
29.6.16 14:15

Příspěvek upraven 23.10.19 v 11:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
29.6.16 14:20
@hanka.br. píše:
Dvouleté dítě je příliš maličké, aby se to samo naučilo. Musíš být s ním a ukazovat mu to. Stát s ním u té klouzačky a když ho někdo předběhne, být hodná, milá, ale nedovolit to. Že dostane sekec? Kde jsi ty? I ostatní děti jsou malé, potřebují, aby jim dospělý vysvětlil, že tohle takhle ne, bude to takhle. Tvůj syn si s něčím hraje a někdo mu hračku vezme? Musíš být u toho a nedovolit to. Ne jako matka lvice, ale jako vysvětlující a laskavý člověk, který ukazuje, jak se lidé s době chovají. Aby tvůj syn věděl, že jeho máma mu pomůže a naučí ho se v situacích správně zachovat. Kdo jiný by to měl udělat, když ne ty…

Naprostý souhlas. Dvouleté dítě ještě samo nedokáže řešit konflikty - potřebuje vzor chování v určitých situacích - a tím vzorem musí být, zakladatelko, právě rodiče. Když mu někdo vezme hračku a ty se na to díváš a nezasáhneš, tvoje dítě se automaticky naučí, že je v pořádku, když mu někdo bere hračky/ubližuje. Normálně jdi za tím dítětem a hračku vezmi pro syna zpátky, řekni, že teď si s tím hrál tvůj syn a hračky se nervou z ruky. Tvůj syn to pochopí a později se dokáže ubránit sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9909
29.6.16 14:25

Syn byl stejny, casem se naucil o hracky prat branit si ji ale trvalo mu to dlouho, vysvetlovat vysvetlovat. dcera je zase opak o vsechno se pere a chyta u toho nervy :-) vzteka se tak nevim co je lepsi.:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
29.6.16 14:30
@petra79 píše:
Syn byl stejny, casem se naucil o hracky prat branit si ji ale trvalo mu to dlouho, vysvetlovat vysvetlovat. dcera je zase opak o vsechno se pere a chyta u toho nervy :-) vzteka se tak nevim co je lepsi.:-)

U nás je to taky s druhým dítětem naopak. Starší syn extrovert, všude je ho slyšet a vidět, rád se předvádí a je středem pozornosti a hájit svoje zájmy bude až do roztrhání těla. Ten se umí sám o sebe postarat. Mladší syn pravý opak. Doma torpédo, ale venku neviditelný a neslyšitelný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
29.6.16 14:34

@mandarinka21 úplně jak u nás. Ale jak jsem zjistila, děti jsou hrozně zlé a fakt musíš bránit to svoje. Jiní rodiče jen sedí, koukají jak jejich dítě bere hračky jiným a neřeknou nic ani to, že se to prostě nedělá. Sama jsem z toho smutná. Ale neboj, oni se naučí. Kuba už jednou, když mu vzal někdo jeho motorku bez zeptání si pro ni šel. Přijde mi, že neučí děti se zeptat nebo udělat prosím prosím ručičkama. Včera jsem poprvé zažila na hřišti chlapečka, který došel a zeptal se a pak na oplátku půjčil bábovičky. Tak to má přece být a bylo to super :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
29.6.16 14:34

@mandarinka21 To je normální. Je ještě mrně. Přijde to až s věkem. Za pár měsíců budeš naopak řešit, že tvé dítě strká do dvouletých, bere jim hračky, je agresor… takže zase budeš potřebovat učit tvé dítě, aby nebylo agresorem, aby se o hračky dělilo, aby používalo adekvátní obranu a ne, že do jiného menšího dítěte strčí tak, až si sedne na zadek a ještě se uhodí do hlavy.
Teď ho jenom hlídej, aby do něj ty starší moc prudce nestrčili a nezranil se ti a buď konzistentní ve svých postojích i až se situace začne otáčet. Pak ho ale neutlum moc, aby ho jednou ostatní třeba nešikanovali. Chce to stále hledat rovnováhu a věř, že to maminky nějaké to úsilí stojí, pokud nechtějí ze svého dítěte vychovat asociála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.6.16 14:39

Holky, ale ja zasahuju. Na klouzacce mu rikam, at pokracuje. Kdyz mu nekdo bere hracky, reknu, ze si s nimi hrajeme my, nebo synovi reknu, ze hracku pujcime a budeme si hrat s necim jinym. Kdyz do nej nekdo strka, to to vetsinou ja rikam tem atakujicim detem, ze to nemuzou delat. Matky to vetsinou ignorujou. A kdyz reknu te matce, ze by mela zakrocit, skoro vzdy odpovi, ze si to deti vyridi samy mezi sebou. A nebo, ze se deti uci, ze jsou jeste male, a nedelaji to naschval. Asi mam smulu na matky. Ten muj fakt jeste nikdy do nikoho nestrcil, A jsem rada, ze neni agresor. Kdyz by do nekoho strkal, rekla bych mu, ze se to nesmi delat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
29.6.16 14:40

@mandarinka21 dvouletému to nevysvětlíš.. náš taky vesměs kouká.. neboj, až mu budou 3-4, budeš poletovat a hlídat, protože z něj bude přesně to dítě, které se strká, bere hračky atd.. to jsou jednotlivé vývojové stupně, projde tim každé dítě.. Buď nablízku, kdyby mu někdo ubližoval, tak zasáhnout. jinak ne. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí