Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
Resim dilema.. Teda spis spor s manzelem potazmo i tchyni..
Mame dve diti jedno mimino(9m) a starsi cerstve 4 roky. Zatim nijde na noc nebyla (jen kdyz jsem byla v porodnici byla s manzelem, ale nesla to tezce) usina semnou..
Nastaly prazdiny.. A manzel prohlasil, ze dcera pojede na prazdniny k babicce.. Dcera tam nechce byt sama a spat sama tam nechce uz vubec..
Bavila jsem se s ni o tom a chtela by jit na prazdniny jen k tete (moje segra)…
Manzel i tchyne rikaji, ze se to, ale musi zlomit, ze ji mame k tchyni proste dovezt a bude tam a hotovo.. Ze uz je pry velka.. Ze se ji to nakonec bude libit..
Nejak se s tou myslenkiu nechci smirit. Nacez mi tchyne rekla, ze z dcery delam toho mamanka ja..
Myslim si, ze ma casu dost jak bude chtit tak pujde.. Nebo ne?…
Hm ja myslim ze ve 4 letech by u babičky byt mohla. Kdyby u cizích, ale propana je to babička… ![]()
Zastávám stejný názor jako ty. Času je dost, za pár let to třeba sama uvítáš, ale pokud si to ani ty doma neužiješ, nemá to smysl. A nebo to zkusit na jednu, dvě noci, aby měla dcerka zážitek a změnu. Na prázdniny, to teda myslíš na jak dlouho? Představovala jsem si tak týden, nemá to být na dva měsíce, že ne? To bych nedala ani velké děti.
@Marie432875 píše:
Hm ja myslim ze ve 4 letech by u babičky byt mohla. Kdyby u cizích, ale propana je to babička…
Mizna je to tim, ze tu babicku vidi tak jednou za mesic..? Nevim.. S moji mamkou je vidi kazdy tyden.. Ale taky nechce.. Py az bude segra vetsi tak tam pujdou spolu..
Já v tomhle věku prázdniny s babičkou na chatě trávila běžně a řekla bych, že to bylo jen k prospěchu…Budu to u svých dětí chtít taky (teď čekám první) a určitě dřív než v e4 letech. Je to úplně jiná zkušenost než pořád s maminkou…Ale ty jsi matka…Spíš z pohledu zpětně toho dítěte bych ji naopak přesvědčila, jak to bude super. Nedivím se, když ještě nikde bez tebe nebyla, tak že nechce, ale myslím, že to pomůže všem…Asi i tobě.
Tak pokud nechce, nenutila bych ji - vždyť jsou ji teprve 4 roky. Jako velká mi teda nepřijde. Mám 2 děti, každé je jiné. Jedno bez potíží jezdí už od 2 let, druhé je prostě větší závislák, takže jede třeba jen na 1 přespání a nebo si pro ni dojedu večer. Pokud není potřeba, přes koleno to nelámu.
@Monysek8 píše:
Zastávám stejný názor jako ty. Času je dost, za pár let to třeba sama uvítáš, ale pokud si to ani ty doma neužiješ, nemá to smysl. A nebo to zkusit na jednu, dvě noci, aby měla dcerka zážitek a změnu. Na prázdniny, to teda myslíš na jak dlouho? Představovala jsem si tak týden, nemá to být na dva měsíce, že ne? To bych nedala ani velké děti.
Jj tyden.. Ale dcera je dost citliva. Vsechno si moc bere. Taky jsrm rikala at to zkusi na jednu noc. Ale nechtela..
Jako predstava, ze tam pak u tcgyne breci v noci.. To nevim proc bych ji tak mela trapit :/
Vzdyt uz je vazne velika, zkus to postupne a uvidis. Nebo ji nikam (krome sve rodiny samozrejme) nepustis dokud nebude mit obcanku? Diteti prospeje byt taky s nekym jinym nez jenom s tebou
moje dite bylo na noc z domu poprve lehce po prvnich narozeninach, ja byla celou dobu jak na trni a ona si to potvurka uzivala
a to doma taky usina se mnou a je to mamanek, ale mezi „cizimi“ (rozumej bez mamy) je v pohode.
A uvedom si, ze i manzelova rodina je rodina tveho ditete
Jasně, že to děláš zejména ty. ve čtyřech letech by to nejen že zvládnout měla, ale pokud se jí tam věnují, tak by se na to měla třást.
Zbytečně ji vychováváš tak, aby se dostávala do stresových situací viz. tvůj pobyt v porodnici.
Kdyby jsi ji normálně vychovala, snášela by to v pohodě a neměla by stres u usínání.
Stejně jako teď, už by mohla mít krásné zážitky z prázdnin u babičky a nemá nic. Tvojí vinou.
Nedivím se manželovi, že mu ruply nervy. Dělat si z dětí rukojmí, to je fakt děs.
@veruka85 Tak mamánka z ní děláš, nebo to spíš podporuješ. Čím dýl ji budeš držet u sebe a uspávat osobně s tím, že jinak by to nezvládla, tím víc ji k sobě přivazuješ. Máš mimi, jak to budeš dělat dál? ![]()
Tak zkuste nejdřív prodloužený víkend, ať to pro ni není tak těžké. A ať babička vymyslí nějaký program, ať na stýskání není čas.
A ty si sama v sobě řekni, ale upřímně!, nejsi to taky trochu ty, komu dělá dobře, že dítě usíná jen s tebou, že tě pořád potřebuje jako miminko atd.?
No spis je k zamysleni to, ze k tete by jela, ale k babicce ne. Takze to neni uplne o tom, ze by bez tebe nemohla spat.
Jestli nechce k babicce, tak bych ji nenutila. Jestli je teta ochotna si ji vzit, tak at jede k tete. Babicka si zrejme bude muset najit cestu k ni jinak nez prikazama a recma o mamankovi.
Tak samozřejmě kdyby chtěla tak je to něco jiného, tak proč nejet na prázdniny. Ale pokud nechce, nenutila bych, akorát ji to zprotivíš, mám to z vlastní zkušenosti. Zkoušejte postupně, odvézt ji tam ráno a večer přijet, třeba pak bude chtít sama i přes noc.
Výchova v duchu myšlenky „až bude chtít sama“ je cestou do pekel… život s sebou přináší situace, kdy musíme dělat věci, které nechceme a vyrovnávat se se situacemi, které jsou nám nepříjemné nebo se jich bojíme, čím dříve na to dítě připravíme, tím lépe… Ovšem všeho s mírou, samozřejmě
Každé dítě není „prázdninové“. Já jsem jezdila ráda, ale mám sestru o 10 let mladší a ta vždy na prázdninách trpěla-nechtěla to a nejezdila ani na žádné tábory-rozhodně to nebylo tím, že by byla mamánek. Pokud fakt nepotřebuješ aby dcera jela k babičce tak bych jí nenutila. Psala jsi, že k tetě by jela-pokud opravdu chce tak bych to zkusila a třeba změní názor i na babičku.
Ahoj, já bych ji nenutila. 4 roky není tolik a pokud tam fakt nechce bude to jen stres. Jestli vidí babičku jednou měsíčně a nikdy u ní nebyla sama ani přes den, tak je to moc. Osobně bych 4 leté dítě dala na prázdniny k babičce, jen kdyby to dítě samo chtělo. U nás oba babičky hlídají bez problémů celý den a u staršího 4,5 by už určitě zvládly i noc, ale na týden bych ho tam nedala. Dceru bych poslala k tetě, když k ní chce a třeba přijde na to jak je to super a pak sama bude chtít k babičce.