Kdy už je opožděný vývoj řeči?

Anonymní
25.6.16 13:05

Kdy už je opožděný vývoj řeči?

Mám několik dotazů k nemluvícím dětem. Nebudu psát, jestli jde o moje dítě nebo cizí. Kdyžtak se vyjádřím později.
Kdy už se dá mluvit o opožděném vývoji řeči? Kdy a jak to začít řešit? Je problém, když dítě nepojmenovává blízké osoby? Do kdy se bere ještě v pořádku, že dítě používá jen jednoslabičná citoslovce? Považují se jednoslabičná citoslovce za mluvení? Např. e-e, a, ta.
Jakou máte zkušenost ze školkou? Vzali vám i nemluvící dítě?
Moc děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15400
25.6.16 13:14

Vyjádřím se jen k té školce…kamarádka pracuje přes 20let jako učitelka v mš a není nic výjmečného na nemluvícím tříleťákovi, není to důvod k nepřijetí do školky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.16 13:18

Malej ma 2 a 1/2 a mluvi jako v 1 roce - mami, tati, babi a par dalsich slov, na ostatni slova ma zvuky. zatim neresim, urcite bych resila az tehdy, pokud by se nerozmluvil ani po roce ve skolce. na prijeti do skolky to vliv nema - tam jenom bez plen, jinak nic vic.

• Citovat
  • Upravit
6873
25.6.16 13:29

Syn, příští měsíc 3, má diagnosu opožděný vývoj řeči…do školky jde normálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.16 13:33

@kve-tinka od kdy ji má? Jak moc (ne)mluví?
Zakladatelky

• Citovat
  • Upravit
11117
25.6.16 13:36

Resila jsem (a resim) v ramci reci obe deti. takze znam nazory nekolika pediatru, logopeda, neurologa, dvou psycholozek…

v podstate se shodli, ze je par bodu, ktere kdyz dite nesplnuje, tak je dobre, aby ho videl odbornik (neznamena to, ze musi mit nejaky problem, ale proste je to duvod zkontrolovat, zda je vse ok) - a to, aby v roce „zvlatlalo“ takove to bababa, eee atd. a aby ve dvou letech rikalo aspon par slov (mama, ham, haf - cokoliv) a zaroven je cilene pouzivalo. je jedno jestli rekne „haf“ a ukazuje u toho na kravu :lol: to se porad pocita, nepocita se to, pokud si to zvlatla sam pro sebe, kdyz si hraje s auticky napriklad.
ve trech letech naznak vet - „mama pa“, „auto bac“

ono vetsinou, kdyz chybi jen slova, ale dite jinak komunikuje (ukazuje, pouziva gesta, rozumi), tak se zkontroluje na ORL a pokud dobre slysi a ma v poradku hlasivky a mluvidla, tak se dal jen ceka a ono to prijde.

jinak do skolky - neziju v CR, ale obecne mi prijde, ze dite nemusi mluvit nejak ve vetach, ale melo by byt schopno hlavne rozumnet zakldnim pokynum a byt schopno vyjadrit sve potreby (hlad, zizen, mokre obleceni atd. )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6873
25.6.16 13:47
@Anonymní píše:
@kve-tinka od kdy ji má? Jak moc (ne)mluví?
Zakladatelky

od kdy jí má…už byl opožděnější ve dvou letech, ale na papíře jí má asi tak 3měsíce. Čeká nás logopedie.
A jak mluví? Domluvíme se, spojí i dvě slova - dík mami, jo tati,..ale má malou zásobu, cca 20 slov i s citoslovcemi. Vrstevníkům se vůbec nerovná.
Ty mluvíš o jak starém dítěti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.16 14:30

@kve-tinka o dvouletém, co má slovní zásobu 3 citoslovce. Nepojmenovává ani rodiče.

• Citovat
  • Upravit
30419
25.6.16 14:35
@Anonymní píše:
@kve-tinka o dvouletém, co má slovní zásobu 3 citoslovce. Nepojmenovává ani rodiče.

Jaký na to má názor pediatr případně logoped?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.16 14:42

@hanka.br. pediatr prohlásil, že má čas, že se počká, ale neřešil ani to, že dítě v 1,5 roce nereagovalo na jméno. To začalo až po 18. měsíci. Prý dokud dělá i minimální pokroky, tak se to řešit nebude. Do 3 let prý u kluka není ani opožděný vývoj řeči :nevim:
Další pediatr po pobytu v nemocnici prohlásil, že by to už chtělo řešit, prý se čeká do 3 let u dětí, co něco mluví, ale 3 citoslovce se nedají brát jako mluvení.

• Citovat
  • Upravit
743
25.6.16 15:05

Syn má 26 měsíců, do 18 měsíců vůbec na nic nereagoval, nerozuměl, nepoznal ani jedno zvíře i přes to, že jsem to do něj porad valila. Neřekl ani jedno slovo ani zvuk zvířete. Po 18. Měsíci jsem mu začala dávat rybi tuk a pomalinku se začal rozmlouvat, ted už používá přes 100 slov včetně zvuku zvířat a Jakš taks rozumí, sice ne všemu (nebo nechce rozumet) to nevím. Má svou hlavu. Ale v tech 18 měsících nás pediatr poslal na vyšetření sluchu a na neurologii. Vše v pořádku. Psycholog má prý cenu až před 3. Rokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30323
25.6.16 15:38

U nás nyní 4 a půl letý syn, řeč na úrovni 2,5 letého dítěte. Ve školce je rok, protože po 3 měsících nebyl v řeči velký posun, začali jsme chodit na logopedii, teď už se hodně zlepšuje. U něj jde nejspíš o dysfázii, ale nepovedlo se nám získat potvrzení, že dobře slyší, tak není oficiální diagnóza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6873
25.6.16 15:44
@Anonymní píše:

ve dvou letech uměl syn tak brm, máma, možná, ale možná se pojmenovat a dva zvuky zvířat :think: no žádný zázrak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23298
25.6.16 16:03

Mam syna 3 roky a 4 mesice a mame diagnostikovany opozdeny vyvoj reci a zatim jen podezreni na vyvojovou disfazii. Driv jak ve 3 letech mne nikdo syna vzit nechtel, zkousela jsem 4 logopedy. Je to z duvodu, ze mladsi deti nepsolupracuji. Ne, ze by ted syn nejak spolupracoval, ale chvilku pozornost udrzi a kdyz se ho logopedka na neco pta, dokaze reagovat, coz by jeste treba pred rokem urcite neslo. Jinak co se primo mluveni tyka - slova mama jsem se dockala ve 2, 5 letech, posledni z rodiny byl az temer ve 3 letech deda. Vety nerika. Spoji max. 2 slova a to jeste stylem - mama haha (mama spinka). Ve 3 letech mel slovni zasobu cca 50 slov. Do skolky od zari jde, ale to ze nemluvi se mnou nikdo neresil, takze uvidime asi az v zari…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1109
25.6.16 16:44
Hm, a to mel tak vzdycky, nebo nekdy umel vic a pak to „zapomnel“? To je dulezity rozdil.
@Anonymní píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí