Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
měla bych na Vás maminky prozbu. U mého 4 letého syna byla diagnostikována dysfazie. Naše logopedka začala syna učit písmena a jejich výslovnost,ale hned mi zdělila, že pokud se potvrdí dysfazie, tak k němu změní přístup (nijak nespecifikovala). Na foniatrii nám zdělii, že by se syn nyní měl přestat učit písmena a začít cvičit mozek jinak, že cvičení písmen neni pro tyto děti přednostní. Naše logopedka ale stále trvá na výuce písmen. Když jsem trvala tom, že bych chtěla něco teda na to cvičení mozku, o kterém mi řekli na foniatrii, tak mi zdělila, že tam to berou moc vědecky a že mám se synem hodně mluvit a všechno mu pojmenovávat (to už dělám 4 roky
).Chtěla bych se tudíž zeptat dotčených maminek, které mají děti se stejným problémem. Jaké cvičení jste s nima dělaly. Co měly za úkoly. Co nejvíce pomáhalo. Chtěla bych se tím ujistit, zda bych neměla raději přejít k jinému logopedovi,který metodu cvičení mozku podporuje. Děkuji moc za názory
Tak už jsem to tady psala, ale náš Vojta má vývojovou dysfázii ( nebo dysfátii?), chodíme přímo na foniatrii v Praze a i tam navštěvujeme logopedku. Chodíme tam asi od 3,5 let. O té logopedii, co jsem stačila za těch 4,5 roku pochytit, tak se klaním spíše k tomu, co říkají u vás na té foniatrii. Nám říkali, že můžeme chodit i jinam, ale hlavně to musí být klinický logoped. Rok jsme chodili u nás, začal chodit do 1.třídy a bála jsem se, že nebude tolik času, do Prahy dojíždíme, ale letos jsme se tam strašně rádi vrátili. Hlavně říkali, že pokud s eu těchto dysfatických dětí nutí správně vyslovovat, tak by to mohlo zapříčinit koktání a poruchy plynulosti řeči. Nechci sepisovat román, máme toho už hodně za sebou, i pobyty na té foniatrii, druhý rok ve škole( má asistentku), tak kdyby jsi chtěla vědět něco konkrétního, tak se ptej nebo pošli SZ.
Nech si tam, kde malému diagnostikovali dysfázii, doporučit logopeda, se kterým mají dobrou zkušenost; případně obvolej sama (rozhodně klinického logopeda, ne logopedickou asistentku) nebo pohledej komunity/blogy maminek dětí s podobným problémem a poptej se tam (tyhle mamky ti můžou poslat i materiály, které se jim osvědčily, než najdete vhodného logopeda). To cvičení je úplně jiné, primární je pracovat s dysfázií, a tam zase podle typu, jestli má expresivní nebo percepční/receptivní dysfázii.
Děkuji moc. Rozhodla jsem se ,že nejdříve vemu vše, co jsem se dozvěděla z internetu a přímo se na to zeptám své klinické logopedky
a pak podle toho co mi řekne si zavolám na foniatrii do Motola, kde nás vyšetřovali a přimo se zeptám na někoho koho by mi doporučily. Primář mi už při návštěvě nabízel přejít s léčbou přímo k nim a já ho blbec 3× ujisťovala, že logopedka se chystá změnit přístup. ![]()
druh dysfázie: osobně si myslím, že na tom neni zas tak špatně, ale je to jen můj názor jaký je názor odborní to nevím. Nikdo nic nespecifikoval.
speciální školka: jediné v co doufám, je to, že nás vemou so školky se zaměřením na vady řeči. Jdeme tam příští měsíc, tak se budu modlit ať to vyjde. Určitě by to synovi i mě pomohlo.
Pokud si nejste jista postupem Vašeho logopeda, pokuste se obrátit na Speciálně pedogogické centrum logopedické ve Vašem okolí.....zde máte 100% jistotu, že budete jednat s odborníkem, která se pravidelně setkává s dětmi ve věku Vašeho i syna i s dětmi s jeho diagnózou. Hodně štěstí:-)