Jak zvednout dítěti sebevědomí?

227
5.1.11 09:32

Jak zvednout dítěti sebevědomí?

Ahoj, potřebiovala bych radu jak zvednout pětileté holčičce sebevědomí Máme problémy ve školce, chodí tam od 3,5 roku, takže rok a půl, Minulý rok jsem řešila šikanu od spolužáka, ten už tak ale od září není, nastoupil do školky. Smál se jí, že neumí mluvit, že je tlustá, zacpával jí pusu, nenechal ji, aby něco řekla a strašil ji, říkal jí, že jí pošle škaredé sny. No, užili jsme si. Loni o září dobrý, teď ke konci roku zase s brekem do školky. Dnes mi učitelka ráno řekla, že je malá celý den s ní a když na ni nemá čas tak pláče. Ach jo, já už nevím jak na ni. Když si povídáme, tak mi říká, žá ji nemá nikdo rád jen já, že nemá žádné kamarádky, že si s ní nikdo nechce hrát. Když jdeme třeba po vsi a potkáme někoho ze školky a pozdraví ji, tak je tak šťastná a mluví o tom dlouho. Pak si třeba ve školce hraje s nějakou holčičkou, druhý den si holčička hraje s někým jiným a naše malá na ni zanevře a řekne, že už to není jají kamarádka :think: . Loni, jak jsme řešili tu šikanu, tak nám učitelka řekla, že má nízké sebevědomí, že je dost citlivá a typicky holčičkovská :nevim: . Jak ji mám to sebevědomí zvýšit, pořád ji chválím, říkám jí jak je chytrá, hezká… děkuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
163
5.1.11 10:08

To je docela zapeklitá situace. Já bych to rozhodně řešila s učitelkou. Přece si děti celý den nehrajou sami. Pokud sama vidí něco takového tak by se měla jako správný pedagog pokusit o zlepšení. Vaše malá a vy jste na to moc krátký. Nejste s ní ve školce, aby jste věděli, co přesně se děje, učitelka ale ano a hlavně… Je za to placená… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
5.1.11 10:23

To je mi moc líto… Napadlo mě, neznáš se aspoň od vidění a zdravení s některou z maminek, co má dítko ve stejné třídě ve školce? Že byste se třeba mohly vy víc zapovídat (a kdo ví, třeba i skamarádit) a děti se víc poznat, v tandemu se to pak líp táhne :nevim: A souhlasím s Petrulou, promluvila bych o celé situaci s učitelkou, třeba to vlastně ani pořádně nevidí v kontextu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6426
5.1.11 10:26

A nemáte nějaké kamarády s podobně starými dětmi? Asi by to chtělo s nimi trávit víc času a naučit malou si s nimi hrát.
Jinak hodně chválit a povzbuzovat, ale nepodmiňovat svou lásku jejími schopnostmi a klady. Hodně mazlit. Zkusit chodit do nějakého kroužku, kde jí to půjde a tím získá sebevědomí. A pokud má nadváhu, víc se hýbat, jíst zdravěji, ovšem neříkat jí, že musí zhubnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.11 10:40

Renula

Každej děts.psycholog ti řekne,že je to kvůli tomu,že je tlustá.Kolektiv takové dítě nepřijme,je to pro ně objekt švandy a šikany.Tlustý děti mají psych.problémy.Lékařka jí může napsat odtučň.tábor nebo ozdravovnu.Přejídání je znak slabosti a psych.problémů

• Citovat
  • Upravit
5579
5.1.11 10:47

A říká ti dcera třeba i proč si s ní nikdo nechce hrát? Taky bych se poptala učitelky jak to probíhá v té školce (nebo probíhalo, než se pověsila pouze na učitelku), jak se k náí děti chovají, je i dcera aktivní a snaží se přidat ke hrám ostatních a oni ji odhánějí, nebo spíš čeká až za ní někdo přijde?
Taky mě zaujalo, že dcerka si s někým hraje jeden den a když si jde kamarádka další den hrát s někým jiným tak dcerka říká, že už to není její kamarádka. Myslím, že by měla vědět, že to že jsme kamarádi neznamená, že si hrajeme pouze a jenom spolu a s nikým jiným. Chápu potřebu tvojí dcery mít někoho jen pro sebe ( věšení na učitelku), ale ono to určitě nebude jen v tom.
Asi je to o dost komplexnější problém, zkusila bych se domluvit s učitelkou na nějaké schůzce bez dcery a promluvila s ní o tom pořádně. Řekla jí jak se chová a co říká doma a chtěla vědět totéž o tom co dělá ve školce. Učitelka taky nevidí vše, poprosila bych ji aby se na chvíli (třeba týden, netuším) zaměřila na sledování dcery.
My řešili taky loňský šk.rok šikanu nejstaršího ve školce, naštěstí až koncem roku, ale učitelka si začala vše spojovat až jsem si s ní v klidu sedla bez dětí a řekla jí jak vše začalo, jak se syn projevuje doma atd. Pak teprve si učitelka vše pospojovala, zapadlo jí chování chlapečků, kteří syna šikanovali atd. a dalo se to dobře řešit.

edit Je něco v čem je dcera dobrá? Zkusila bych ji v tom maximalne podporovat. Ma kamarady jinde nez ve skolce? Chodi nekam do krouzku? Nevim, zkusila bych najit neco v cem je dobra co ji jde a od toho se odpichla, podporovala ji a chvalila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
5.1.11 11:01

Už loni mi učitelka řekla, že je pozorovatel, že se sama do hry nezapojuje a že sama takového syna, že by to neřešila, že každé dítě je jiné a bude prostě ten pozorovatel. ještě jsem si vzpoměla, že když ji za něco napomenu nebo okřiknu, tak se urazí a řekne třeba: Tak já zítra umřu. Nebo po Mikuláši třeba říkala: Vy chcete, aby mě odnesl čert, že? Tím mě teda vytáčí, nechápu to. Jednáme s už jak s malovaným vejcem. Mazlíme se s ní. Aby si nemyslela, že je nějak odstrkovaná před mladším bratrem, tak jakože ho posílám pryč a věnuju se jí. Mezi známýma a rodinou stejně staré děti nemáme, jen o dost starší a jinak kamarádky mají kluky a ti ji mezi sebe moc neberou. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
5.1.11 11:05

S kroužkama je to u nás na vesnici těžký :cert: Je tu jen keramika s rodiči a tam bohužel chodí loňský šikanátor s maminkou, a ani nevím jestli by ji to bavilo. Vždycky když si s ní chci něco jako vyrábět, tak to vzdá ještě před tím než začne, že to neumí. Koupili jsme jí kolečkové brusle, ani jednou je neměla na sobě, koupili jsme jí kolo, bojí se na něm. Moc ráda zpívá, chtěla jsem jí přihlásit do folklórního kroužku vedle na vsi, bohužel berou až tak od sedmi. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
5.1.11 11:10

Navštivte dětského psychologa.Je asi z něčeho zakomplexovaná.Jestli je tlustší než ostatní děti,tak je to možná důvod problému.Na seznamu o tom byl v létě článek o tloušťce a šikaně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6426
5.1.11 11:15

S tím kolem - má na něm postranní kolečka? Pokud ano, není se čeho bát, ale pokud se stále bojí, koupila bych vodící tyč a zpočátku pomohla. Jezdila na odrážedle? Skoro to vypadá, že ne, proč jí ho nekoupíte? Tvůj syn je už taky celkem velký, měli by mít odrážedla a koloběžku oba.
Sportujete ty a tatínek? Musíte jít příkladem. S tím vyráběním to chce jít taky příkladem, stále zapojovat, chválit, nevzdávat to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6426
5.1.11 11:18
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
5.1.11 11:41
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
5.1.11 11:46

A co ji treba bavi?
Jinak kolo je celkem tezky i s postranima koleckama, co prvne odrazedlo, kolobezka.
Z tech tvych dalsich prispevku mam trochu pocit, ze mozna uz zkousi co vydrzis (kdy to zacalo - to tak ja zitra umru atd.?).
Jako sebevedomi budovat a chvalit a mazlit, ale zase musi mit nejake meze. Pokud tak reaguje na okriknuti, co zkusit vzdy po napomenuti vysvetlit proc napominas (ja vetsinou rvu - neskac po zidlich a pak uz v klidu dovysvetlim- ujede ti to a rozbijes si nos), u nas to zabira.
A zacalo tohle vse az v souvislosti se sikanou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
5.1.11 12:06

To s tím umíráním začalo tak dva měsíce zpět. Myslím, že to začalo tak půl roku po té šikaně. Malá mi o tom, co se ve školce děje ale neřekla. řekla mi to učitelka, Natálka asi nevěděla, že se to dělat nemá, řekli jsme jí, že to co jí ten kluk dělá se nedělá a že mi příště má říct. Nikdy si nestěžuje, že ji někdo ubližuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17521
5.1.11 12:28
Renula píše:
To s tím umíráním začalo tak dva měsíce zpět. Myslím, že to začalo tak půl roku po té šikaně. Malá mi o tom, co se ve školce děje ale neřekla. řekla mi to učitelka, Natálka asi nevěděla, že se to dělat nemá, řekli jsme jí, že to co jí ten kluk dělá se nedělá a že mi příště má říct. Nikdy si nestěžuje, že ji někdo ubližuje.

Já koukala na tu tvojí malou fotku v ikonce a mě teda nějak šíleně tlustá nepřijde. Má tvářičky. Ale pohyb je určitě dobrý, už kvůli endorfinům, aby z toho měla dobrou náladu. Mojí ségru šikanovali ve škole, když byla malá, ona byla hrozně hubená, samá ruka, samá noha, asi v 5. třídě. Tak jsem si za těma dvouma holkama došla, řekla jim, že jestli jí nedají pokoj, že jim dám přes hubu, byla jsem v 8 třídě a byl klid. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí