Dyskalkulie

2237
23.9.09 14:02

Dyskalkulie

Holky, mamky, učitelky, kdy (myslím v jakém věku, které třídě) je možno poznat odhalit dyskalkulii?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21850
23.9.09 14:22

myslím, druhá, třetí třída.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
23.9.09 14:31

Asi tak, odbornik by to mel poznat brzy. Problem ale je, ze je to velmi vzacna porucha a tak s tim moc lidi nema zkusenosti a nedokaze to odhalit. Ja jsem na to u nasi zname prisla az v sedme tride, ale priznam se, ze jsem strelila naslepo, kdyz chtela pomoct s ukolem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
23.9.09 15:28

Obecně bych řekla, že ve školním věku. Záleží na tom, jaké zkušenosti s touto poruchou (nebo s jí podobnými poruchami učení) má učitel a samozřejmě i na tom, o jak závažnou formu jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
24.9.09 09:31

Kamarádce na to přišly docela dýl na ZŠ … ale co ona říká, a co i tak prvotně vypozoruje okolí, je to, že dyskalkulik není schopen z hlavy spočíst ani 2+3 … neumí si to představit … i takhle jednoduché počty bez prstů nespočítá.

OT- vtip jestli 7 + 5 je 13 nebo jsou 13, ona vůbec nepochopila, bo to nespočítá.

• Citovat
  • Upravit
308
12.10.09 11:01

100% na to přijdou v 2 třídě.Já už na to přišla v 1,teda jako že se něco děje,ale my toho máme víc.Přeju pevné nervy,jsou potřeba :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
594
5.11.11 11:30

Dyskalkulie

Ahoj.
Potřebovala bych poradit. Máme u syna (je ve druhé třídě) podezření na dyskalkulii. Nedokáže bez prstů spočítat 7 + 5, ale do deseti počítá v pohodě. Problém je, že má výbornou paměť a dokáže se prostě příklady naučit nazpaměť. Takže pořád zvažujeme zda je to jeho lenost a nebo opravdu dyskalkulie. Proto bych se ráda dozvěděla jak diagnóza dyskalkulie probíhá a zda se ptají i rodičů.
A pokud dyskalkulii diagnostikují, jak pak probíhá učení ve škole a případně jak mu mohu pomoci já doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.5.15 13:23

Ahoj holky, zkouším obnovit téma. Prosím o radu, hlavně holky učitelky na prvním stupni. Syn je v první třídě a má problém v matematice. Mají matematiku prof. Hejného. On vůbec nechápe, co se po něm v té matematice chce. Teď už trochu jo, ale má to vyloženě nadřené. Autobusy, hadi apod. Na nic z toho nedokáže přijít sám. Sedí nad tím a dívá se do sešitu a je bezradný. Je hodně roztěkaný, nedokáže se soustředit. Je červnový a měl odklad, teď mu bude osm let. S paní učitelkou jsem mluvila o PPP, říkala, že až tak v druhé třídě, aby v té poradně věděli, co mu opravdu jde a nejde. Z matematiky bude mít na vysvědčení dvojku, ale to jen proto, že paní učitelka, horší známky v první třídě na vysvědčení nedává.
Máte některá s takovým dítětem zkušenosti? Jak to řešili rodiče těchto dětí? Děkuji moc za rady a za informace.
Prosím o zachování anonymity. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
5002
11.5.15 20:39

Ahoj, diagnóza dyskalkulie je poměrně vzácná, co do výskytu - myslím, ta pravá dyskalkulie. Většina dětí s problémy v matematice má tzv. falešnou dyskalkulii, kdy nemají dostatečně zažitou látku, věc v matematice jim nikdo nevysvětlil tak, aby do ní získaly vhled, vázne jim dosud dostatečně získaná prostorová a časová orientace atd. Metoda výuky matematiky podle profesora Hejného bohužel rekrutuje jako problémové v matematice typy dětí, kterým obecně nesedla, jako výuková metoda, ne každý má prostě dáno, vnímat matematické zákonitosti touto cestou. Dítě by mělo mít možnost vybrat si z několika cest - učebních postupů a osvojit ten sobě nejbližší podle upřednostňovaného smyslu, jímž více přijímá podněty - vizuální typ, sluchový typ, kinestetický typ atd. PPP určitě zkuste, za vyšetření nic nedáte. Dyskalkulie by se v některých náznacích naopak projevovala již dříve. Takže, moje rada - doporučuji pracovat s dítětem doma se stránkami paní Dr. Kamily Balharové - Kaminet.cz Věnuje se nápravě falešných dyskalkulií roky v praxi, jako speciální pedagog má kvanta materiálů a matematické dovednosti fázuje na jednotlivé úseky, při kterých se objevuje nejčastěji chybovost. Ten úsek lze zjistit, z materiálů na stránkách vybrat a individuálně docvičovat. Spolupracovat dál maximálně s třídní učitelkou. Třídní je mi sympatická s tím známkováním max. do dvojek v první třídě, ale osobně bych jako pedagog s poradnou tedy nečekala, je to váš čas a čas vašeho dítěte. Držím palec, ať najdete cestu, jak ho v matematice podpořit a pomoci mu. ;) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33155
12.5.15 10:17

Do PPP můžeš sama, nemusíš čekat na doporučení od školy. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.15 21:03

Holky, děkuju. Na synovi toho pozoruji víc, plete si pravou a levou stranu. Nahoře, dole někdy splete, před a za také. Uvidím s tou poradnou, příští týden jsou pohovory s učitelkou. Protože je to jen rodič a učitel a ne všichni rodiče, tak to budu moci s učitelkou důkladněji probrat. Zatím zvládá jakž takž. Hejného matematiku, děláme každý den doma dopředu. Co mu není vysvětleno a názorně ukázáno, to prostě nechápe. Jsem ráda, že jste se ozvaly. :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi