Romka ve třídě

Anonymni
25.8.09 14:02

Romka ve třídě

zdravím všechny. Ráda bych se s vámi podělila o situaci mé dcery, která jde do 5. třídy. Již od první třídy s ní chodí holčička romka. Je to pohledné děvče ze slušné rodiny, má krásné dlouhé vlasy až na zadek, nemluví s tím typickým romským přízvukem a učí se naprosto průměrně - prostě jako ostatní.Bohužel si vůbec nenašla v kolektivu přátele.Některé děti mají samozřejmě hanlivé hlášky a jsou nepřátelské, ostatní spíš lhostejní. Před těmito prázdninami dokonce přišla s tím, že se loučí a stěhuje se do Velké Británie. v tu chvíli mi to přišlo moc smutné i když nejsem žádná cíťa. Podotýkám, že žijeme v Litvínově kde je situace s nepřizpůsobivými občany velice napjatá, ale zdá se že nepřizpůsobivým to nedělá problémy, ale trpí tím ta hrstka slušných..No nejde mi ted o názory na tuto menšinu ani vyjádření vaší míry tolerance či zážitky. Spíš bych uvítala komentáře z vlastních vzpomínek na školní kolektiv s romy ve třídě, nebo jak to vidí dnes vaše děti a jak se přátelí.Ps. My jsme dceři nikdy nevykládali nic ošklivého o Romech a já jsem zastáncem toho, že by si názor měla vytvořit sama na základě pozorování a zážitků. z důvodu toho byla celkem naivní a holčičku považovala celou 1, třídu jen za více opálenou :lol: ..Doma jsem zakázala užívat přirovnání typu .. Bordel jak u cikánů na dvorečku, Je špinavej jak cikán, krade jak cikán a podobně.
Tak jak si to pamatujete vy? A co vaše školní děti? Jsou stále Romské děti ve třídách odstrčeni? Předem dík za názory..
 Eli

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50725
25.8.09 14:18

Tak já mám zkušenost jenom s bráchovou spolužačkou, byla to taky Romka ze slušné rodiny, chodila s nima až do čtvrté nebo páté třídy, pak se v té emigrační vlně přestěhovali do Francie. Jinak to byla milá, příjemná holka, co vím, tak měla ve třídě normálně kamarádky, i brácha se s ní bavil v pohodě. Myslím, že měla trochu horší známky, ale školu zvládala. Jestli se jí někdo smál nebo tak ale fakt netuším, určitě se pár blbečků našlo :roll: Ale ti si najdou na každém něco…

U nás jsou taky špatné vztahy s těmito občany, ale to až snad v poslední době, tehdy si nepamatuju, že by to bylo AŽ takové - nebo jsem to nevnímala. Šak jsme se kvůli tomu dostali aj do televize :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
25.8.09 14:42

Já chodila do ZŠ v Praze na Žižkově. Tam romové byli pomalu v přesile, ale že by dělali nějaké zvláštní problémy, to si nemyslím.
Na patře s námi bydlela rodina, ke které nám mamka chtěla posílat do učení na pořádek a poslušnost. Nikde sem už klidnější a spořádanější rodinu neviděla.
Dneska moje děti do třídy s romy nechodí, syn kdysi jednu holku ve třídě měl, ale jen rok a pak odešel na jinou školu. Problémy nebyly.
V ulici máme jedny romy velmi slušné a bezproblémové. Na druhé straně, ale nějakého dobráka z magistrátu napadlo, že je dobré uprostřed sídliště mít holobyty a tam je to teda síla. Policie, hádky´, vyhazování věcí z balkonu atd., to je denní praxe.
Takže se opravdu musí brát člověk od člověka, rom nerom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
25.8.09 14:47

Když jsem byla malá, sousedila s námi romská rodina - čtyři děti do šesti let, takže všichni de facto moji vrstevníci. Byli jsme všichni kamarádi, i s ostatními dětmi ze vsi, pak se tam míchaly i nějaké pubertální lásky, ne tedy se mnou, ale mezi kamarády - rom, nerom :)
Jejich rodiče mi dokonce byli na svatbě, naši byli na svatbě jejich dětí - prostě normální slušná rodina, kterou bych ve sousedství s chutí uvítala.
Jo, prospěchově jsme byli někde jinde, ale to bylo normální - z naší třídy jsem vlastně v delším studiu pokračovala jen já. Všichni dokončili vzdělání, tuším, že všichni mají výuční listy. Dneska jsou rozpuštětní do většiny, všichni mají bílé manžele a manželky - a jsou zcela v pohodě. Prostě fajn lidi. Jo, teď už si toho moc nepovíme, navíc jsem daleko, ale když se potkáme, popovídáme si.
Pamatuji si, jak moje babička neustále lamentovala, že vedle nich vypadám jak trhan, věčně jsem měla díry na kolenech a loktech :D Mimochodem, poté, co se přestěhovali do většího se místo nich přistěhovala bílá rodina - ti ovšem byli naprosto a zcela nepřizpůsobiví - prostě pravý „poklad“ v sousedství.

O to větší šok mě čekal po příchodu do velkého města s typickou subkulturou nepřizpůsobivého obyvatelstva, docela těžce jsem to nesla. Dospěla jsem k tomu, že jak nastoupí parta výrostků nebo se připletu do větší skupiny, popadám kabelku těsněji k tělu nebo sundávám batoh ze zad. Byt v téhle oblasti bych nekoupila a domek taky ne - je mi to líto, ale ne.

Teď už zase bydlím na vesnici a Adlina nej kamarádka je romské adopče - a je to krásná šikovná holčina. Problém nemám, naopak.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
25.8.09 15:01

My jsme taky z Litvínova. Zrovna nedávno jsem si říkala, jakto, že s naším Vítkem nechodí jediné romské dítko do školky. Jestli je to náhoda? Nebo romové děti mají spíš doma a do školky je nedávají. Nebo?
Jinak do školy jsem sama chodila v Mostě a ta byla naproti dětskému domovu. Takže romských dětí habakuk a problémy nebyly.

Ale třeba na koupališti na Koldumu jsme tuhle pozorovali takovou 20ti člennou rodinku, která když se zvedla k odchodu - tak po nich bych teda uklízet nebchtěla. Nebo nám malý romský kluk zbalil od deky batoh s hračkama a zdrhal. Ztratily se nám botičky atd., atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.8.09 15:28

v dětství jsem to nerozlišovala, až později jsem si uvědomila, že vlastně někteří z mých kamarádů, spolužáků jsou romové.

Jedna rodina měla chalupu hned vedle nás a stýkali jsme se i dlouho po tom, co jsme na chatu přestali jezdit. Teprve až v nějakých 17ti letech mi máma řekla, že jsou to romové - já je považovala celou dobu prostě za snědší. On právník a úspěšný, ona kadeřnice (dělávala máme na chatě hlavu, to si pamatuju), děti obě vystudovali vš a celkově úžasná rodina.
Takže tolik ke vzpomínkám na dětství.

Měla jsem asi štěstí, ale na nepřizpůsobivý narážím jen jako na anonymní osoby v dav. Bydlím v centru, tak je to denodenní - některý party kapsářů už znám od pohledu a mám hodně zajímavých historek, jak byli chyceni i přímo při činu apod, ale jezdí centrem vesele dál už x let ve stejném složení. Stejně tak mám špatnou zkušenost v místě bydliště manželovy rodiny. Slušný romy by tam člověk spočítal na rukou a ten zbytek, bohužel, o sobě dává vědět víc, takže celkový dojem je pak špatný, no mnohdy až otřesný :-( Je mi to líto, ale už jsem se dostala do stadia, jak psala Lesina - jak někde vidim 2 a více romů pohromadě, přitisknu batoh/kabelku do podpaží a hlídám si věci a některým lokalitám se radši vyhýbám :-(

Mám kamarádku, jejíž tatínek je Pákistánec a ona bojuje celý život s tím, že se na ní dívají jako na romku, protože má černý oči i vlasy a snědou pleť. Když její 3 letá dcera řekne třeba na pískovišti něco nevhodně (a to moje dcerka mluví kolikrát hůř, bez ohledu na výchovu), tak hned slyší šuškání „nojo cigáně“ nebo jí nechtěli lidi pouštět sednout, když byla těhotná, když si dala pivo na zahrádce a dítě spalo v kočárku, nějaká paní si odsedla na druhou stranu terasy s řečmi, že „takhle to dopadá, když maj cigáni děti - jen seděj po hospodáh a chlastaj a utrácej příspěvky co dostanou od státu“. Tenkrát už to nevydržela a ozvala se, že jednak to pivo je nealkoholický a jednak není romka … přijde mi to dost smutný.

• Citovat
  • Upravit
12154
25.8.09 15:37

Ahoj, i když pocházím z neblaze proslulého Vítkova :oops: , nemůžu si stěžovat. 10 let bydlím od Vítkova asi 3 km ve vesničce, kde je spousta smíšených manželství. Naprostá pohoda!!!! Místní obyvatelé jsou naprosto v pohodě, jen pár přistěhovalců stojí za to. Holka mi půjde do školky v lednu a tam bude pár rómských dětí taky a nebojím se toho. Patří mezi ty slušné. Jinak samozřejmě taky zastávám názor, že nelze všechny házet do jednoho pytle, jsou to taky lidi. A bílých „gádžů“ nepřizpůsobivých znám taky hodně. Ve škole jsme taky měli rómku, byla naprosto skvělá, ráda na ni vzpomínám, odstěhovala se na druhý konec republiky a už ji nepotkávám. Škoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
25.8.09 15:44

Bohužel spousta Romáků má tenhle problém, snaží se co můžou a přitom jsou odstrčeni… Je to škoda, sama je beru v pohodě, vedu k tomu i ostatní a malá perlička - můj poněkud živější synovec je hodně velkej drsoň a jeho nejlepší 2 kamarádi jsou Vietnamec a Romák. A fakt oba zlatý kluci a rodiny taky OK. Vždycky čučím, jak ho dokážou namotivovat, aby se líp učil a nebo aby doma pomáhal. Prostě to, co oni jako minorita musí dělat o tolik víc než většinové dítě. Jako vzory k nezaplacení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
25.8.09 16:51

Ahoj,no to je téma,romští spoluobčané,do třetí třídy jsem taky chodila s romskou holčičkou do školy,byla slušná,čistá a prospěch zlatý střed.Měla jsem ji ráda a tenkrát mě ani nenapadlo,že by tomu mělo být jinak.Bohužel jak jsem vyrůstala a měla možnost poznat spousty těchto občanů v našem městě,názor na ně,jsem změnila.
Bratranec mého muže si vzal romku a když jsme k nim jeli na návštěvu,měli tříměsíční miminko.Představa,že na ni budu muset sáhnout,pochovat a tak podobně,byla děsná.Nakonec jsem ale poznala,že jde o moc príma holku,chytrou,pracovitou a moc pečlivou.Co se týká pořádku,tak bych se měla stydět,bo u nich je všechno naleštěné,což já tedy nemám.Dnes si se Sabčou moc rozzumíme,políbíme se na přivítanou a problém tedy nemám.Škoda,že takových je tak málo.Měla jsem v práci kolegu roma,pěnej chlap,elegán jak blázen,ale ukradl vše co nebylo zamčený,IQ tykve,akorát na to,jak vytahat ze státu peníze a kdekoho očůrat,tak to věděl perfektně.Vím,že nejsou všichni stejní,ale bohužel v mém okolí byli až na mou spolužačku,ti nepřizpůsobivý.

• Citovat
  • Upravit
48576
25.8.09 18:07

U nás bylo jen pár romu.Naopak byli oblíbení.Pak zrušily jednu zš a přešlo k nám na školu asi 50 romu.Když byli v houfu začli se ztrácet věc,šikanovali ostatní a dřív s tím nikdo nic nedělal,říkalo se jen děti se poprali,dnes už je to asi jiné,takže je samozřejmě nikdo rád neměl.Když jich bylo pár byli v pohodě,jakmile ale byli v partě tak se projevily :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
siloenka
25.8.09 18:10

Tak já chodila do školy s dvěma rómy. Dodnes si pamatuji,že maminka přivedla svého chlapečka až první den školy, nebyla s ním u zápisu a když potřebovala učitelka údaje o chlapci,tak matka házela několik datumů a nemohla si vzpomenout,kdy se zrovna tento chlapec narodil :roll: Vím,že se všichni smáli, u nás v rodině tato historka kolovala dlouho :oops: ale zase si myslím,že by to bylo stejné,i kdyby matka a chlapec byli bílí. Jo a chlapce poslali po půl roce do zpět do školky (tenkrát se to tak dělalo,nevím,jestli i nyní) a víc o něm nevím. Druhá holčina byla naprosto v pohodě, pamatuji,jak u nás v rodině zase kolovala „historka“ o ní,ale v hodně pozitivním světle, že má hezké oblečení,že pochází se slušné rodiny a tak. Jako snad jediná holka ve třídě, nosila často šaty,vím,že jsme ji modré šaty s kotvama všechny záviděly :D :D Celkem jsem se s ní kamarádila,hodněkrát byla u nás doma,nepřišlo mi, že by něco mohlo být jinak. Od první třídy se učila na trojky až čtyřky,z matiky měla párkrát už namále, ale koncem sedmičky se s ní stala neuvěřitelná změna. Toužila se stát kadeřnicí a tak zabrala v učení a pak už měla snad jen jednu trojku z té matiky,jinak samé jedničky a dvojky 8O Byla to chytrá a slušná holka. Nedávno jsem jí potakala a jen se divila,na jakém sídlišti to bydlím (je zde spousta romů a nepřízpůsobivých občanů),že ona by zde bydlet nemohla :lol: :lol: :lol:
Sousedy hned vedle máme taky rómy a co se týče třeba hlučnosti,tak vzhleem k tomu,že my máme dva raubíře a oni dvě holčičky,tak jsme daleko hlučnější než oni :D U nich lze slyšet maximálně občasný pláč miminka,hádky nebo hlučné návštěvy ani omylem,takže si taky ztěžovat nemůžu :wink:
Já opravdu nevím,čím to,že ve třídě tvojí dcery je rómská holčička odstrčená. Možná,že se teď o rómech hodně mluví i v médiích,většinou v negativním světle a ty děti to samo kopírují. No,nevím. Každopádně bych být tebou domaobčas trošku zdůrazňila,jaká je to chytrá a slušná holka a tak. :wink:

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
25.8.09 18:22

Ahoj, tady zakladatelka. Děkuji za příspěvky. Asi se shodneme, že s neproblémovými lidmi ( jakýmikoli) nemáme nejmenší potíže. Právě proto mě mrzí přístup některých spolužáků a jejich neopodstatněné chování. Věřte mi že v Litvínově získáte averzi a předsudky snadno, ale toto je spíše problém, co děti pochytili doma od rodičů za hlášky.. Právě , že má dcera je díkybohu ( či naší výchově? ) slušná a tolerantní a s holčičkou si rozumí. Klidně jí i v době její nemocí šla odnést sešity, protože 2 spolužačky s kterými romka bydlí v paneláku to odmítly předat. Jsem ráda, že máme zkušenosti i se slušnými romy , protože zážitky s ostatními spoluobčany ( individui) převažují - bohužel.
 Dík

• Citovat
  • Upravit
11530
25.8.09 19:09

NO, co bych tak k tomuto tématu řekla. Momentálně s námi jeden rom bydlí a já mu jako dělám matku :lol: :lol: , nevím jestli se mě tak bojí, ale doposud fakt seká latinu 8O a to už je co říct. Což už nelze říct o dalším synkovi neromovi ( to je vzorek škoda mluvit :roll: ). Takže taková je moje osobní zkušenost :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
25.8.09 20:31

Dalek má ve školce kamauáda Zdendu - Roma - v pohodě po všech stránkách, tedy umí i věci, které by zdaleka umět nemusel, ale to je spíš o tom, že je nejmladší z pěti kluků :wink: . Kamauád Ondra je bílý jedináček a to je jiné kafe :roll: :evil: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.8.09 21:33

Do školy se mnou chodila jedna Romka. Dodneška se srdečně pobavíme, když se potkáme na ulici. Stará se o dvě vlastní děti, z dětského domova si vzala dítě, o které se nestarala její příbuzná a vychovává ho místo ní. Takže má můj obdiv. Moje maminka ale kdysi její návštěvy u nás moc ráda neviděla :(, holt předsudky :(.
A mé spolužačky se na její adresu občas taky nevyjadřovaly zrovna „v rukavičkách“, ač nikdy nikomu neublížila.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi