Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak a je to tady. 1 září se neúprosně blíží a s tím i spousta otázek. Mám dceru, tak trochu nemotoru, a tak si nedovedu představit, jak bude ve školní jídelně zvládat oběd. Připravujete na to nějak děti ? Jakože trénujete nošení tácu s obědem ?? Nebo je to blbost........ Taky jsem byla zvyklá, že dceři jídlo nakrájím, sice umí jíst příborem, ale tak nějak jsme netlačili na pilu, není velkej jedlík, a tak jsem byla ráda, že to sní, čímkoliv a jakkoliv. Teď to všechno doháníme. Jak vaše děti zvládaly školní jídelnu ???
Dík Bubina
Pokud bude dcera chodit do družiny, tak dětem v jídelně pomáhají vychovatelky, to bych se vůbec nebála a nic netrénovala, jinak u nás si děti samotné přinášejí a odnášejí talíře apod. už ve školce. Spíš bych trénovala to nakrájení jídla, to si myslím, že není v silách těch vychovatelek, každému něco krájet na talíři. A nestresuj se,všecko je někdy poprvé.
Bubina píše:
Tak a je to tady. 1 září se neúprosně blíží a s tím i spousta otázek. Mám dceru, tak trochu nemotoru, a tak si nedovedu představit, jak bude ve školní jídelně zvládat oběd. Připravujete na to nějak děti ? Jakože trénujete nošení tácu s obědem ?? Nebo je to blbost........ Taky jsem byla zvyklá, že dceři jídlo nakrájím, sice umí jíst příborem, ale tak nějak jsme netlačili na pilu, není velkej jedlík, a tak jsem byla ráda, že to sní, čímkoliv a jakkoliv. Teď to všechno doháníme. Jak vaše děti zvládaly školní jídelnu ???Dík Bubina
Taky panikaříš, co? Nedivím se. My máme výhodu, že naše škola se školkou jsou totálně propojené, takže Adli jde do známého…
L.
No taky se přidávám do vašeho klubu vystrašených mamin jak to bude ve škole naše holka zvládat
![]()
Naše Anežka jde poprvé do školky, takže obavy jsou asi podobné. Co se týká školní jídelny, tak co já mám vypozorováno (jsem učitelka a občas se i s prvňáčky v jídelně potkávám), tak jim vychovatelky i učitelky dost pomáhají. Až je obdivuju, že na to mají nervy
. Ale co vím, tak oni zase v lecčems obdivují nás druhostupňové
.
Já mám hlavně obavy z té dvoutýdenný adaptační doby. První týden jen dvě hodiny denně, pak jen dopoledne. Anežka už chodila do jeslí na celý den (sice nespí a moc se jí to „spaní“ nelíbilo, ale byla zvyklá, že to jinak nešlo), tak mám dost obavy, co to s ní udělá, když dva týdny bude chodit domů před spaním. Navíc příští týden jde do jeslí ještě na týden, a taky tam bude muset zůstat do odpoledne. A celé léto byla se mnou doma a nespala..
Taky jsem vystrašená z nástupu do první třídy ![]()
K tématu, Alenka si nosily táci s jídlem už ve školce takže na obědy v jídelně je snad připravená,ale hrůzu mám snad ze všeho,prožívám to víc než Alenka,ta se jen těší kdy už to konečně bude ![]()
Já chodím do školy pro obědy takže jsme si všimla že paní učitelka první dny prvňáčkům pomáhá a učí je co a jak ale i přesto ![]()
Spíše mám obavy jak to zvládne že musí sedět a dávat pozor či že už jí tak jako ve školce paní učitelka jen tak něco nedá „zadarmo“ ale hold si bude muset zvyknou no
Jinak se Naty taky moc těší tak právě aby nebyla sklamaná ![]()
To dcera se taky strašně těší, ale narozdíl ode mě neví o co jde
Já mám hrůzu s dělání úkolů, jelikož ona je naprostý „salámista“, neboli je se vším spokojená, její jedno jak to vypadá, a hlavně ať nevotravuju, navíc má mizernou pameť, takže to bude síla.............Ona to určitě zvládne, ale mě asi v pololetí povezou................ ![]()
Tak hlavu vzhůru, bude hůř !!!
Bubina píše:
Ona to určitě zvládne, ale mě asi v pololetí povezou................
Tak hlavu vzhůru, bude hůř !!!
No nic BUBINO tak se tu budem snažit se navzájem držet na vodou ![]()
Ahojky maminy
.
Klííííd.Oni to ti vaši droběčci zvládnou.Důvěřujte jim!!!Když budete v klidu vy budou i oni!!Vím o čem mluvím.Dcera už má za sebou 1 i 2 třídu a jde do třetí.Sté mám zas vítr já…
. ![]()
AHoj,
neboj vychovatelky a učitelky dětem v první třídě(některým i ve vyšších třídách) hodně pomáhají,ale natrénovala bych to krájení jídla.
Vidím, že prvňáčků je tu docela dost. Já taky jednoho mám a taky z toho mám hrůzu. I když teď zrovna prožívám období mírného optimismu, že to zvládneme.
My ještě ani nevíme, s kým bude chodit do třídy a kdo ji bude učit.
No jsem zvědavá na zkušenosti. My máme třídní schůzky hned 2., tak se ozvu.
Halka
Zvládnou to všichni, nebojte..
Já měla před Vašíkovým 1.školním dnem větší trému než před vlastní maturitou.Véna je typický chlap, moc toho neřeší, všechno jedním uchem tam, druhým ven…klidně přijde v cizí bundě a bez tašky.A zvládli jsme to, už se těšíme do druhé.
A občas bylo opravdu veselo. ![]()
Judycum píše:
Véna je typický chlap, moc toho neřeší, všechno jedním uchem tam, druhým ven…klidně přijde v cizí bundě a bez tašky.A zvládli jsme to, už se těšíme do druhé.
A občas bylo opravdu veselo.
Nádhera…úplně se těším, až půjde náš Pažout do první
Ale to je ještě daleko…
Já měla taky z nástupu do školy vítr a loučení se školkou jsme obrečely všechny - já, malá i učitelky
Ale všichni prvňáčci byli úžasní, budou i Vaši ![]()