Strach ze školy ...

4663
26.7.09 23:20

Strach ze školy ...

Ahoj holky maminy …

Máme problém, náš Mates jde od září do 1. třídy, strašně se bojí, když se jen zmíním, že půjdeme za měsíc koupit aktovku a pomůcky, a že si vybere to nejkrásnější a bla bla bla, začne hystericky brečet a prosit mě, jestli si ho nechám doma … jsem z toho celkem hotová, protože je šikovný, umí počítat, podepsat se, rozezná některý písmenka, umí napsat číslice, dobře mluví, prostě určitě má na to aby do školy šel, ale asi psychicky ne …

Vyprávím mu o škole jen to nejlepší, že se tam naučí spoustu věcí, který bude moc potřebovat, a že jsme tam chodili všichni, nic nezabere, on chce být hloupej a chce být semnou doma …

Chtěla bych se vyhnout psychologům, tak proto budu ráda za každý názor, radu, pomoc, prostě za jakýkoliv vyjádření třeba i zkušenosti s vašimi dětmi …

Děkuju …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5021
26.7.09 23:23

A jak probíhal zápis? A ve školce všechno v pohodě, chodil rád? Já myslím, že pokud je jinak všechno O.K., tak to přejde, až se rozkouká a zjistí, že to zvládá a nic strašného se neděje.Ještě mě napadá, bude s ním ve třídě nějaký jeho kamarád, třeba někdo, koho zná ze školky? Že by se měl ze začátku čeho chytit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4663
26.7.09 23:31

Zápis probíhal v klidu, do školky chodil rád, až na některý výlevy když byl dýl doma, tak tam nechtěl, ale to je asi normální …
Ve třídě bude mít 2 kamarády, tak doufám, že se s nima rozjede …

Totiž náš Mates je strašnej, ale fakt strašnej stydlín, a hlavně je ze všeho strašně nervozní, a jak to není jeho prostředí, je malér …

Už aby ten začátek byl za náma, jsem z toho fakt na nervy .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
26.7.09 23:50

Ahoj Miriam,
předně tě chci fakt pochválit, jak to s malým řešíš, je vidět, že jsi trpělivá, to je strašně důležitý. Na druhou stranu chápu, že už jsi z toho na nervy. Každopádně by měla vědět, že to může být u citlivých dětí normální, pokud navíc, jak píšeš je malý hodně šikovný, hodně věcí umí, je dost možný, že bude i více inteligentní a tudíž věci víc prožívá, víc jim rozumí a prostě mu jen došlo jaka to bude změna. Narovinu, je možný, že přijdou ještě další komplikace - může se po zač. šk. roku začít počůrávat, může začít koktat, může hodně plakat, může si začít hrat jako menší dítko, ale JE TO NORMALNÍ!!! během pul roku se všechno srovná!!! Některe vnímavější, chytřejší děti to tak prostě mají. chce to trpělivost, nertestat ho a stat si na svem.

Napada mě vymyslet pro maleho nějakou odměnu, třeba týden po zač. šk. roku nějaký výlet, kam by chtěl jet, nebo dareček, prostě něco co přijde po zač. šk. roku, na co by se mohl těšit. Nebo mu nabídnout nějaký privilegium „velkých školáků“ třeba že se bude moct s vami dívat večer na TV, nebo něco navíc, nevim jaký máte doma režim…

V ped.-psych. poradně by nejspíš jen znovu přezkoumali šk. zralost (jak umí kraslit, mluvit, jak je velký) a šk. připravenost - jestli vydrží s cizími lidmi, jestli udrží pozornost, jestli poslechne „příkazům“ doapělého, jestli tohle všechno zvládá, tak pak by zkoumali jedině další poruchy učení, pozornosti atd…, ale myslim že je to u tveho syna zbytečne, spíš by ho to tam ještě víc znervoznilo, to bych nechala až když to važně běhěm šk. roku nepůjde.

Zkus malého namotivovat i ke koupi te aktovky, že třeba už až bude mit aktovku bude mit nějakou malou výhodu po ktere touží. Nebo co třeba zápis do nějakého sportu, nebo hudební školy zároveň se šk. docházkou?
nevím, už mě nic nenapadá, doufam, že to neni příliš zmatene, každopadně dej vědět!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4663
26.7.09 23:57

Renčo děkuju, jsem zvědavá co mě čeká, až ta škola začne …

snažím se s ním být co nejvíc a opatrně si s nim o tom bavit, třeba si spolu hrajeme na školu, ale prostě ne ne a ne …

u něho je nejhorší ta nervozita, snad až pozná že škola je vlastně fajn, tak že bud po problému …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
27.7.09 00:04

Můžu se zeptat - neexistují nějaké zvykací pobyty/výlety před 1. třídou? Na školu máme ještě čas, syn bude nastupovat teprve do školky a naštěstí máme aspoň možnost chodit se tam v srpnu podívat, aby nešel do úplně neznámého (nevím zatím, jak tyto nové situace snáší on, já je snáším velmi špatně, takže s tvým synem soucítím, ač jsem se sama do školy nepochopitelně těšila). Gymnázia třeba dělají přímo nějaké pobyty ještě před zahájením školního roku. Na to jsou možná tyhle děti ještě malé (i když vlastně já byla na dvoutýdenním táboře v čerstvých sedmi), ale není aspoň nějaká forma přípravy? Jestli ne, tak je to škoda.

Jinak kdo by se nebál.
Hlavně aby měl fajn paní učitelku a našel si kamarády, špatný start by ho mohl pěkně znechutit. A samozřejmě naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
27.7.09 08:15

Ahoj,

začátek školy je asi náročný pro každého. Tak snad malému pomůže, že tam bude mít ty kamarády. Možná bych se šla o prázdninách ještě párkrát společně na tu školu podívat, aby neměl úplně pocit, že jde na neznámé místo. Když náš Máťa teď o prázdninách vymetal sběrný školky, tak jsme tam vždycky o víkendu dopředu zajeli, aby věděl, kam půjde a jak to tam vypadá.

Jinak já v těchto zátěžových akcích Máťovi (i sobě :-)) pomáhám bachovými esencemi. Mám s nima úžasný zkušenosti. Náš Matyáš nemá rád změny jakéhokoliv typu, tak jsem ho před prázdninama fedrovala kapkama a ty přesuny z jedné školky do druhé zvládnul v pohodě. Kdybys měla zájem, koukni na www.bachovky.cz. Na změny typu zahájení školní docházky je přímo vlašský ořech http://www.bachovky.cz/index.php?…. Je tam i návod, jak se kapky užívají. Třeba vám taky pomůžou :-)

Držím palce a určitě to zvládnete!

Tereza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4663
27.7.09 08:33

dobré ranko …

no tahle škola kam jde Mates, ma takový startovací víkend, kdy ty děti jsou ve škole jen do 10.00 a víceméně se jen seznamují se školou, mezi sebou a s paní učitelkou …
druhý týden jim vyuku o jednu hodinu prodlouží, a pomalu se začínají učit, no od 3. týdne už mají normálně rozvrh, 4. vyuč. hodiny denně …
Tak uvidím jestli Máťovi bude stačit týden možná 2 na rozkoukání …

Paní učitelku mají docela sympatickou, a vypadá že bude i rozumná a hodná …

Jinak Maty má školu ani ne pár minut od domu, takže tam chodímeskoro pořád …

Ty kapičky vypadají dobře, asi je vyzkouším, snažím se fakt udělat vše, aby se těšil do školy, jako všechny děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4663
27.7.09 08:33

ne stratovací víkend, ale týden, omlouvám se …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
27.7.09 08:54

Ahojky, no jak se dívám Matýskovi je čerstvých 6-nelámala bych to přes koleno. Dnes bych řekla každému po loňské zkušenosti s Elinkou-jít do školy v 7. Eliška měla v červenci 6 a šla, každý říkal, jak je chytrá, šikovná, je škoda ji nechat doma-doslova jsme se první 1/2 rok trápili. V říjnu řekla sama, že ve školce bylo líp a to zopakovala ještě hodně krát během 1.třídy. Nakonec jsme byli v pololetí v pedagodicko-psychologické poradně a výsledek-že odklad by byl vhodný, že je je hravá, že 45.minut je dost únavné pro ni atd. Navíc měla Eli p.uč. takovou, která je nebrala jako prvňáky, ale jako snad třeťáky či čtvrťáky-od prvního dne-sami značit úkoly, nepočítat na prstech atd. Dost jsme s ní bojovali.
Ještě nyní o prázdninách se stím dá 100% něco dělat. Zajít za dětskou lékařkou popsat stavy a zažádat o odklad. Horší je pro dítě vracet se z 1.třídy do školky a pak za rok jít do školy znova. My jako rodiče bychom měli chtít pro dítě to nejlepší. Dopřej mu ještě rok bezstarostného dětství a jeden rok udělá u 6.letého strašně moc. Možná si tohle zrovna slyšet nechtěla, ale jak pozoruji kluka od kamarádky, který jde až letos a je od Elišky o dva měsíce mladší-je to rozdíl. Přimlouvám se za Matýska a jeho dětskou dušičku, budeš i ty v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
27.7.09 08:57

A nemáte nějakého staršího bratrance, nebo sestřenku co už do školy chodí? Nebo nějakého kamaráda? Aby mu jako kamarád „dětsky“ řekl co je to škola, jak to tam chodí a tak? Mysím že u nás to bude fungovat spolehlivě, Honzíkův bratránek je o rok starší a potáhne ho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
27.7.09 09:07

Jo tak zeptat se ještě dnes Elišky někdo, kdo jde do školy, jak ve škole je, řekne hmm, nic moc, ve školce bylo líp. A když vidí se někoho těšit, tak řekne, však počkej, žádné hraní, pořád jen učení, to už není školka. Myslím, že tam dost zapůsobila p.uč. Šla strašně natěšená a pak. Bylo mi ji fakt líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
27.7.09 09:17
Anulka píše:
Ahojky, no jak se dívám Matýskovi je čerstvých 6-nelámala bych to přes koleno. Dnes bych řekla každému po loňské zkušenosti s Elinkou-jít do školy v 7. Eliška měla v červenci 6 a šla, každý říkal, jak je chytrá, šikovná, je škoda ji nechat doma-doslova jsme se první 1/2 rok trápili.
Anulko - já zase z osobní zkušenosti bych rozhodně řekla jít v čerstvých šesti :wink: (jsem narozená koncem července). Ale to má každé dítě jinak a je třeba to extra posoudit, je pravda, že to, že je dítě chytré a šikovné, ještě neznamená, že je sociálně dost vyspělé. Návrat do školky bych nikomu nepřála.
Za nás bych ale byla ráda, kdyby syn byl schopen jít v šesti letech, ale uvidíme, přece jen je to kluk :roll: . Sestřenka mi třeba říkala, že u nich kluky narozené o prázdninách nechtějí brát rovnou. Akorát jestli se mi bude vyvíjet tak, jako doteď - což samozřejmě nevím - tak by se tam v sedmi užral nudou=dělal býkárny. Fakt jsem zvědavá… budu se bát víc než on.

S paní učitelkou je potíž, špatná pančelka to celé zazdí :evil: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
27.7.09 09:27

Syn měl v červnu 19.let říká, kdybych šel v šesti, jak jsem měl, tak jsem mohl odmaturovat už letos. Jenže byl malý, drobný, tak jsme jej dali o rok později, je to, ale fakt hodně poznat, jsou 7.leté děti vyzrálejší. Já jsem to u Elišky nejednou téměř obrečela, že šla v šesti-rok si ještě mohla bezstarosně hrát, „poděkovala“ jsem i mojí máti, tetě a širokému okolí. Já jsem ji chtěla dát až letos v sedmi-rok stresů jsme si mohli ušetřit. Záleží hodně taky na jakou paní učitelku natrefíte, jo a ještě nejstarší syn, když měl 3,5 roku a šel do školky, tak den co den ráno, nás z nervů čekalo zvracení, v noci se budil a to chodil do logo školky, kde bylo 12 dětí. To trvalo zhruba 1/2 roku. Jenže do školky chodit může a nemusí, se školou je to jinak.
Přeji vám teda, pokud do školy 100% půjde tolerantní paní učitelku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
27.7.09 10:12

MiriaM, koukám, že máš malý miminko, je třeba zkoumat, zda se malý náhodou nebojí toho, že ho do školy odložíš, protože sis pořídila jeho brášku, může to být klidně jen ze žárlivosti. Zkus ho, i když je to teď těžké,upřednostňovat před miminkem, dělat z něho velkého kluka, který má privilegia a vždy zdůraznit, „však taky už jsi školák!“ Nebo existuje možnost domácího vzdělávání…Tuhle alternativu jsme třeba zvolili my, i když z jiných důvodů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí