Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Právě jsem si přečetla na špuntovi článek o uniformách na školách. A tak mě napadlo to tady podat k diskusi. Co vy na to?
Za chvíli se přidám do diskuse. Teď volají povinnosti.
Petra
jsem pro , maximalne, posledni dobou v cem ty kluci chodeji do skoly to je des, holky skoro nahaty…uz se mi stalo, ze klukovi u tabule spadli kalohoty, protoze velkej skejtak je mel fakt nizko
, takze jsem misto zkouseni hledala tkanicku, aby si to mohl zavazat ![]()
a nemluvim o tom, ze plno studentiku se neumyje a neda veci vyprat a smrdeji jak cunata
když jsem o uniformách na školách slyšela prvně, byla jsem ještě na ZŠ a vyprávěla o tom holka, co přijela s rodiči z USA a musela tam uniformu nosit.
prvotním účelem prý bylo setřít rozdíly mezi různými soc. „třídami“, tj. aby se někdo nemohl vytahovat, že má to nebo ono, ale problém byl, že chudší lidi si stejně nemohli dovolit často dokupovat uniformu (jedná se přeci jen o oblečení, které musíš nosit denně, není to jen jeden kus, musíš mít vícero nehledě na to, že děti průběžně rostou) No tak uniformy kupovaly použité, nebo je dědily 2,3 i více dětí po sobě a na uniformách to bylo znát. Takže ten, kdo by se předtím vytahoval, že má nový džíny a že druhý je nemá, tak ten se pak vytahoval, že má novou uniformu a ten druhý jí má po svém sourozenci nebo ze sekáče.
Navíc ta kamarádka byla docela při těle a ta uniforma prý moc slušivě na její postavě nevypadala, takže když se jí zbavila byla prý hrozně šťastná
takže já jsem hlasovala pro NE, myslím, že moc užitku by to do škol nepřineslo
Sandra
jizvíková píše:a nemluvim o tom, ze plno studentiku se neumyje a neda veci vyprat a smrdeji jak cunata
ale to budou i v uniformě
(tedy ono je to vlastně víc k pláči než k smíchu)
Sandrik ja hlasovala ano, ale tvuj aspekt me nenapadl…je to asi pravda.Mozna, ze by u nas mohla UNIFORMY ZAPUJCOVAT A MENIT SKOLA, tak by to bylo jako s ucebnicema… zase kide by nA to skola vzala, ze? Tak nevim.
trochu si myslim, ze by ta nova uniforma mohla prece jen stat mene, nez znackove hadry, jak jsou dneska vyzadovane detskou spolecnosti.
hlasovala jsem pro ne,mám doma 3 holčiny a už vidím jak by protestovaly že to nechtějí nosit,že jim to třeba nesluší
nebo že se jim nelíbí zrovna ta barva.Dcera chodí do 2 třídy a teď budeme mít zase prvňáčka,ale už teď si vybírají co chtěji nosit,v čem se cítí pohodlně
takže já jsem pro normální civilní oděv ![]()
V žádném případě bych tedy uniformy nechtěla.
Myslím že po tom touží jen ti co nemají peníze aby se ti lépe oblečení nechovali nadřazeně nebo tak nevypadali.
Vím že mě tu asi spousta maminek hned seřve,ale já mám ráda když je mé dítě lépe oblíkané a i já jako malá jsem chodila lépe oblíkaná než ostatní,aspon to skrylo moje jiné nedostatky.Tím neříkám že lépe oblečený děti jsou lepší!!!
Jen bych to upravila že děti by měli chodit do školy čistý-od toho maj snad rodiče a holčičky víc oblékané
,určitě by to zlepšilo celkovou morálku mládeže
![]()
minulí týden jsem byla z malim na pískovišti a nějaký 11letí puboši si tam o mě povídali -to bejt moje máme tak s ní šu…
,takže si myslim že kdyby holky nechodily oblékané jak prostitutky třeba i kluci by se chovali trochu slušněji,nebo by své choutky nechali na uzdě ![]()
hlasovala jsem nevim protoze nevim.tridni rozdily uniforma nevyrovna, kdyz nebudou mit znackove hadry budou mit znackove neco jine a chudsi nic.A taky zalezi jaka by ta uniforma byla, nektere unif.z americkych filmu jsou moc hezke a ja bych to klidne nosila i ted, treba jake maji gilmorky
kdyz jde o moralku mozna by na zacatek stacilo stanovit pravidla co je do skoly slusne a co uz ne a hezky by to skolnik ode dveri posilal domu prevlect. btw. me poslal jednou prevlect reditel kdyz jsem mela sve sladke anarchisticke casy na stredni ![]()
Kamčo mas presne pravdu, chci uniformy proto, aby se mym detem neposklebovali kvuli satum, na ktere nebudu mit. Tak jako se posklebovaly me, kdyz jsem byla mala. Trvalo mi docela dlouho, nez jsem prisla na to, ze jsem vlastne chytrejsi nez vetsina a ze to ma (jakoby) vetsi hodnotu.
Deti si to neumeji prebrat, nejsou jako dospeli, kteri si dokazi z chudoby udelat osobni styl a filosofii, kteri nebazi po povrchnostech a snaha mit znackove hadry jim pripada smesna …deti jsou vlacene kolektivem.
Doufam, ze sve deti alespon povedesk tomu, aby se chudsim spoluzakum neposklebovaly. Je to jako posmivat se mensinam, postizenym a podobne …
Kamčo - budu ti oponovat: já vždycky byla spíš ta, co nebyla v oblíkání zrovna in, ale přesto bych NIKDY nechtěla uniformu - hned se mi vybaví spartakyády a podobný akce stádovýho typu
No je fakt, že na základce jsem to ještě neřešila a na střední jsem se naučila vydělat si na brigádě tak, abych na to co chci měla (ale za značkový oblečení jsem stejně peníze nedala, přišlo mi jich líto)
myslím, že je to hlavně o výchově, jestli je dítě dobře oblečený neznamená, že se bude hned vytahovat nebo chlubit, na oblečení jako takovým to přeci nestojí ani nepadá
Já uniformy nechci. Ani jako dítě (kdo by nosil naškrobený hadry, ve kterých se necejtí) a ani teď jako matka (kdo by sháněl a škrobil hadry, které dítě nechce nosit). Děti jsou kruté, beztak se budou ti bohatší chlubit třeba lepším mobilem, notebookem, nebo se budou pošklebovat kvůli brýlím, barvě vlasů, tloušťce, to uniforma nevyřeší.
pudlo to určitě povedu.nechci aby se nad někým povyšovali jen proto že mají-ma lepší oblečení,jen prostě chci aby chodil oblíkanej podle mého vkusu a nebo jeho a né aby všechny hodily do jedný uniformy jak náký vojáky ![]()
Myslím že když má někdo náký hendicap tak že to lepší oblečení mu pomuže.já byla vždy o polovinu menší než ostatní-jakmile se hrály míčové hry vždycky jsem tam zustala jako poslední já(určitě s těláku každá znáte jak si ty kapitáni vybrali k sobě ty lepší -vyšší) a taky tím pádem jsem vypadala o 5let mladší než ostatní a tím že jsem se mohla oblékat lépe jsem to vše vykonpenzovala ,nebo alespon jsem si připadala už né tak méněcenná
Vim že ty děti co nenossí hezké oblečení jsou možná ostatníma trochu šikanovaný,ale myslím že to by ani uniformy nespravily,děti jsou potvurky zlí a dokážou si najít něco jiného,je to prostě ve výchově!!
a ja hlasuju pro.
ani ne tak z duvodu, ze by to „srovnalo“ tridni rozdily, to si nemyslim, jak pise Gina, budou se prezentovat mobilem, notasem atd.
ale minimalne z toho bude jasne, ze dite je skolou povinne a nebudou se moct trafikanti vymlouvat, ze nevedeli, ze diteti neni 18,kdyz mu prodaji cigara (a ze nektery decka v 15 uz bez problemu na 18 vypadaji…).
dalsi vec je, ze neni nikde psany, ze uniforma musi byt podobna tem americkejm - vzdyt uniformu si muzou odhlasovat decka - treba modry rifle a napr. triko s logem skoly nebo tak neco… proste pohodlny,lehce udrzovatelny a pritom normalne vypadajici.
holky by nechodily do skoly v sukni sotva zakryvajici zadek a na podpatcich, na kterych se malem zabijou atd.
mozna mam naivni predstavu, ale jsem proste pro
ja na zakladce moc oblikani neresila, ono moc na vesnici za komaru nebylo jak, aspon jsme se mohli venovat jinym hovadinam ![]()
Ahoj,
hlasovala jsem sice pro ano, ale…my jsme na stredni /soukrome/ ze zacatku meli dane v radu skoly, ze treba nesmime chodit v riflich nebo suknich nad kolena, coz mi prislo treba fajn. Kazdy mohl jit, v cem se citil dobre, ale nevypadal jako chudak z autobusaku nebo prostitutka.
Stejne bych to treba zavedla od zakladky. Slusne, ciste oblecene dite je prece i vizitka skoly a myslim, ze i pro chudsi rodinu to nebude problem.
Terik