Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Odklad se vždycky musí posoudit individuálně (se znalostmi a schopnostmi dítěte moc nesouvisí, větší roli hrají jiné aspekty), nedá se říct, jestli jsou děti obecně zralé v šesti nebo sedmi letech…ale většinou se nezralé dítě odhalí dříve, už ve školce je to znát, tady si spíš myslím, že je to prostě taková povaha…těžko říct, jestli by to ten rok nějak vyřešil.Spíš mi připadá, že by to bylo zbytečné a za rok by to vypadalo stejně, ta nejistota a horší adaptace by přetrvaly.
Mě připadá dobrý nápad udělat z toho prvního týdne něco vyjímečného, my třeba první den šli na oběd…jak psala RenčaF, vymyslet něco, na co by se syn těšil.
Mimochodem my taky měli loni kombinaci prvňáčka a miminko a myslím, že je třeba i možné, že je na vašeho syna těch změn moc a tím se ta nejistota zvyšuje, ale to je všechno přechodné…budu moc držet palce, třeba budete nakonec všichni příjemně překvapení.U Vašíka ve třídě první školní den taky pár dětí oplakalo a nakonec to všichni zdárně zvládli. ![]()
Lentilko , třeba tady u nás existuje Klub předškoláček, pořádaný školou, probíhá v prostorách školy pod vedením učitelek z 1.stupně, jednou týdně dvě hodiny děti cvičí, kreslí, zpívají a tak…Myslím, že je to super, bohužel já byla v té době těhotná a měla jsem problémy, neměl syna kdo vozit, tak chodil spíš nárazově.Ale poznal díky tomu prostory, spolužáky, učitelky a nešel do takového neznáma.Taky jsem slyšela, že někde se pořádá poznávací společný víkend, ale to asi záleží na učitelce, tady nic takového není.Ten první startovací týden probíhá zvolna všude.
Holky děkuji za názory, o odkladu jsem přemýšlela, ale můj partner byl proti, i ve škole nám řekli, že není problém aby šel do školy …
Matýsek je i docela velký … Snad to zvládneme …
Jinak kolem sebe má jen školáky, a všichni jsou celkem fajn a říkají mu, že je škola super a jak to tam je hustý ![]()
Jo jo máme doma miminko, taky mě napadlo, že je to žárlivost, říkám mu že bude chodit po O, jako ve školce …
A paní učitelka na mě působila fakt mile, tak doufám že se z ní nevyklube nějaká fůrie … ![]()
Len-til-kah píše:
Můžu se zeptat - neexistují nějaké zvykací pobyty/výlety před 1. třídou? Na školu máme ještě čas, syn bude nastupovat teprve do školky a naštěstí máme aspoň možnost chodit se tam v srpnu podívat, aby nešel do úplně neznámého (nevím zatím, jak tyto nové situace snáší on, já je snáším velmi špatně, takže s tvým synem soucítím, ač jsem se sama do školy nepochopitelně těšila). Gymnázia třeba dělají přímo nějaké pobyty ještě před zahájením školního roku. Na to jsou možná tyhle děti ještě malé (i když vlastně já byla na dvoutýdenním táboře v čerstvých sedmi), ale není aspoň nějaká forma přípravy? Jestli ne, tak je to škoda.Jinak kdo by se nebál.
Hlavně aby měl fajn paní učitelku a našel si kamarády, špatný start by ho mohl pěkně znechutit. A samozřejmě naopak.
Pamatuji si, že za komančů, když jsem já chodila do školky, tak jsme celé oddělení předškoláků byli asi dvakrát ve škole na exkurzi. Sěděli jsme v první třídě v zadu na lavicích z tělocvičny a pozorovali prvňáky. Pamatuju si už jenom velkou černou školní tabuli, pak magnetickou tabuli s krásnýma magnetkama ve tvaru ovoce a dík těm magnetkám jsem se na školu začala těšit ![]()
Sice to ještě neřeším, ale až malý bude chodit do školky, tak se budu snažit podobnmou věc zorganizovat. I když v dnešní době abych už na to začala shánět razítka a povolení z evropského parlamentu ![]()
Gino , naopak dneska je to mnohem jednodušší a je dost pravděpodobné, že něco podobného organizuje sama škola (jak jsem psala výš, hodně se snaží a jako rodič máš dneska víc možností, jak se školou spolupracovat).Náš první školní den byl pěkně připravený, děti ze školky předali dárky prvňáčkům na rozloučenou a naopak deváťáci dárky na přivítanou, bylo to moc pěkné.celkově je škola poměrně otevřená a záleží jen na rodiči, jak je ochotný se angažovat.
Miriam na chlapa nedej, ty budeš ta, která se s malým učí a sama víš, co v něm je. Jsou děti, které nástup probrečí, tím pádem se nesoustředí, ve školce taky tvrdili a myslela jsem, že děti dobře znají i u zápisu, že na odklad to nevidí. Jenže, pozdě bycha honit, jak už jsem psala, vracet dítě zpět ze školy do školky je na nic. Je to fakt nutné dobře zvážit.
Milá Miri,
tyhle obavy předem mívala moje dcera, teď už budoucí druhajda. Taky bych řekla, že jak je docela chytrá, dokázal si udělat nějakou představu (např. před návštěvou Dr. - kam naštěstí chodíme tak akorát na prevence a očkování + k zubaři a na oční - ty představy měla horší než skutečnost - a to ji nikdy nikdo tím nestrašil). A v podstatě nepomáhalo jí to vyvracet, nakonec pak došlo na skutečnost a sama prohlásila, že nechápe, čeho se bála. Přitom nečekané krizovky řešila s přehledem.
Hodně jí pomohla docházka do turisťáku - výpravy, první pomoc, uzlování aj., takže teď začala být zase občas až moc samostatná. Jako že si např. sama zašla do holičství na ostříhání, do hospůdky pro nanuka (teda já čekala samozřejmě s miminem venku), což před rokem by kvičel, že se bojí atd.
P.S Bachovky jsme měly kvůli hysterii ze školky, nevím, jestli to bylo tím nebo časem, ale zabraly.
Maminky, měla bych takový dotaz. Syn (5,5let)má jít příští rok do školy, již ted má přirozený odklad kvuli špatně vycházejícím rokům, protože je narozen v zimě, tak do školy půjde v necelých 7mi letech. Jen bych chtěla vědět, kdo máte dítě, které už nastoupilo do školy a je velmi stydlivé, až skoro málomluvné s cizími lidmi, tak by mne zajímalo, zda jste měli problem s přijetím dítěte do školy? Syn má jít za rok k zápisu a bojím se, že bude mít kvuli tomu další odklad, že by šel do školy až skoro v 8mi letech. Doma je to číslo, malý rebel
Ale jakmile jsme s lidmi, které moc nezná, tak nemluví, schovává se za mě, nikdo s ním nehne, aby s cizími lidmi prohodil jedinou normální větu. Má trošku problem s řečí, protože hodně kuňká a málo otevírá pusu, takže každej musí hodně natahovat uši, když syn mluví. Jeho komunikace s okolím je prostě hrozná
nevím, jak to změnit, či ho naučit pořádně a nahlas mluvit a pokud by se to nenaučil, tak co pak? jak ve škole? Vezmou mi takové dítě do školy? Doma křičí a mluví nahlas, ale i ve školce kuňká a učitelky si myslí, že neumí ani moc mluvit, protože mu skoro nerozumí, když mluví tak potichu, ale nejlépe se nebaví s nikým, ani s dětmi. Mám z toho strach, co bude za rok. Všechny děti z jeho třídy mi přijdou tak zralé a komunikativní, vůbec se nebojí, náš syn vždy čeká, až mu učitelky dají „povel“ co má dělat, jinak sám se nemá k ničemu. Prosím, kdo máte takové dítě, které už je ve škole, mužete mi prosím napsat, jak to dítě zvládalo a zda se „otrkalo“? Jinak syn je šikovný, zvládá vše, co děti jeho věku, umí počítat a dokáže sčítat čísla do deseti, podepíše se, hraje logické hry, člověče nezlob se a prostě není nějaký zaostalý nebo tak, tak v tomto by problém být neměl u zápisu, co se vědomostí týče, ale prostě ta šílená stydlivost a málomluvnost. Byli jsme ve 4 letech u psychologa a vyšly mu výsledky naprůměrně, odpovídal vědomostmi 6ti letému dítěti. Psycholožka říkala, že má velikou slovní zásobu, jen mu jde špatně rozumět. Moc děkuji za vaše reakce, budu ráda za každou vaši zkušenost.
Ahoj, podobného broučka mám doma. Pětiletou dcerku, která je doma jako drak, ale před cizími lidmi se chová jako miminko. Naučit jí pozdravit ve školce bylo na dlouho, i když je chytrá, šikovná - holt se stydí. Není správné děti násilně přeučovat a nutit je do kontaktu, odstrkovat a říkat, že je to ostuda. Spíš chválit za každý maličký pokrok. Jsem učitelka na prvním stupni, ostýchavé děti máme u zápisu často. Některé děti pláčou, nechtějí ani do třídy vstoupit. Neboj se, to se spraví. Půjde do školy s kamarády? To pomáhá, děti bez maminek ztrácejí ostych rychle a hlavně si zvyknou. Já myslím, že se nemusíš bát.
Tak to máme uplně stejný děti. Ve školce taky nemluví až když přijdu. Ted mu je čerstvých pět let. Já doufám že se to zlepší věkem. On má teda problem ještě s grafomotorikou tak asi dostane odklad. A pujde až v sedmi a to se snad zlepší
Já jsem byla taky taková, jakmile přišel někdo cizí nebo jsem si měla dojít objednat něco v cukrárně, tak jsem sklopila hlavu a mlčela, máma myslela, že školu nepřežiju. Ale uplně samo se to zlomilo
Dej tomu čas, já myslím, že to přejde ![]()
Rok je dlouhá doba, může se změnit synovo chování i mluvení…může být trochu introvert…i když, ty píšeš, že doma je jiný…takže to může být spíš trochu „sociální fobie“…musí se na něj pomalu a opatrně…počítám, že se jinak zasekne a bude to akorát horší…
Do školy ho vezmou, toto není důvod k dalšímu odkladu…Ale na 100% to řekni jeho učitelce ještě před prvním dnem…Ať to ví…aby se nestalo, že ho z nevědomosti před třídou nových dětí uvede do rozpaků, ztrapní, zaskočí…mohl by se zaseknout a mlčet…
Mám takového kluka ve školce…4 roky, máma tvrdí, že je doma čert…pusu nezastaví…ve školce? Pravý opak…dětí se bojí, s dospělými už mluví…ale potichu a s takovými obavami, jak bude přijatý…děti jen pozoruje…hry nehraje…
Myslím, že rok je dlouhá doba a spousta věcí se může změnit. Mám doma taky stydlína, i když asi ne v takové míře. Snažím se ho motivovat. Chce si koupit zmrzlinu, tak mu dám koruny a jde si ji koupit sám. Poprvé jsem mu stála za zadkem, podruhé o metr dál.. Třeba by to mohlo taky zafungovat. A chválit, chválit, chválit:-)
Mám doma to stejné, už do školy chodí a vše OK. Do školy šla v čerstvých sedmi letech, ze začátku byla vyplašená ze všeho ale teď už dokonce donesla i poznámku
Ani nevíš jakou radost mě tím udělala
Já byla stejná a taky jsem z toho vyrostla..Ve školce taky byla jen v koutku, chytrá ale stydlivá a neprůbojná.