Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky,
asi jsem magor, ale rozhodla jsem se, že letošní Vánoce nebudu řešit na poslední chvíli - a také nehodlám utrácet spousty peněz za nesmysly. A tak mě napadlo, že by náš Marťa mohl dostat dárečky, které se mu budou hodit do školy. Batoh už máme vybraný - zamluvil si ho děda, potom mám vyhlídnutý penál, desky na malé a velké sešity - takové ty pevné papírové, nevím, jak se tomu říká
, potom jsme potřebovali ve škole kufřík na výtvarnou výchovu - ale to nevím, jestli se ještě pořád používá a jaký? Malý - velký???
.
A co dalšího by ještě mohlo být potřeba?
Marťa bude mít radost, do školy se těší už teďka a před nástupem do školy už ty nákupy nebudou tolik finančně bolet, když si to takhle rozdělím ![]()
Zjisti jsi to přímo ve škole do které bude tvoje dítě chodit, každá škola to má jinak a pak budeš mít spoustu věcí dvojmo či úplně nepotřebné. U nás třeba město hodně přispívá prvňákům, tak jsme kromě batohu, papučí a penálu nic nekupovali, všechny, ty výtvarné a školní potřeby, složky, desky, kapsáře… děti dostali 1. září na lavice. Hodně taky záleží na konkrétní učitelce, co vše bude vyžadovat, takže se to liší v rámci školy i od učitelky.
já kufřík kupovala neteři /šla do 4 třídy a mají je každý rok/
brala jsem takový ten klasický, tvrdší papír, spona.
určo bude potřebovat pytlík na tělocvik, něco na výtvarku /plášť, barvičky, nůžky, lepidlo/
Co takhle odchytit maminku nějakýho prvňáčka a vyptat se ![]()
určitě si zavolej nebo zajdi do školy! každá má jiné požadavky.. jestli kufřík rozhodně větší! určitě bude potřebovat bačkory, cvičky, tepláky a triko.. ale myslím, že to je ještě čas.. a nožka i dětičky rostou…
někde dostávají i všechny potřeby na výtvarnou výchovu někde ne - jsou potřeba - vodovky, plastelína, podložka na malování, štětce, tempery, pastelky, fixy, papíry - čtvrtky, barevné papíry.. barevné tuše, nůžky.. no je toho docela dost!
hlavně ať malému vydrží nadšení až do samého konce! tedy až do 9. třídy… ![]()
Mně by to přišlo nespravedlivý, že dostane jen praktický dárky… Naši to přestně takto řešili, nesnášela jsem to.
Větší věci jako je aktovka (nosí se ještě vůbec aktovka?
) nebo kufřík bych na Vánoce klidně dala, pokud se dítě do školy tak těší, drobnosti jako desky na sešity ne, barvy, pastelky, fixy stejně bude chtít vyzkoušet, ty bych tam radši nedala (ne tak, že si je musí schovat ještě víc jak půl roku do školy, to je pro dítě děsně dlouhá doba) a hlavně bych to nakombinovala s dalšíma dárkama, aby školní věci nebyly v převaze, klidně levné věci, ale aby převažovaly nebo aby to bylo půl na půl.
Já jen k tomu kufříku, tak třeba u nás děti používají na výtvarné potřeby kapsář přivázaný na lavici…opravdu si nejdřív zjisti, jak je to u vás…
jinak bych řekla, že mají holky pravdu, že takové ty drobnější věci (pastelky a tak) bude chtít vyzkoušet a bačkůrky a věci na tělocvik zase není rozumné kupovat předem kvůli velikosti.
Takže bych řekla, že k vánocům jako dárek je použitelný penál, taška a desky na sešity…
Jestli je nadšený a těší se, třeba by mu udělala radost nějaká knížka s cvičením pro předškoláky na jemnou motoriku…a užije ji i během první třídy, trénování psaní není nikdy dost. ![]()
Ještě mě napadlo, že my jsme se synem než šel do první třídy chystali nástěnku na zeď v pokojíčku (má tam fotky se spolužáky, rozvrh, rozpis domácích povinností a tak…), tak třeba zkusit pořídit něco takového? (já nechtěla klasickou nástěnku, tak máme takovou síť a kolíčky, ale třeba korkových nástěnek je výběr)…
Holky,
díky za typy. Já neměla na mysly takové ty opravdu drobnosti, jako fixy, vodovky, tempery, bačkorky,… to vůbec ne.
Spíše mě zajímali ty větší věci, jako batoh, penál, kufřík, … tak jsem chtěla vědět, jestli je potřeba ještě něco takhle „hodnotnějšího“. Nebo nějakou knížku, cvičebnice nebo tak něco, kde by mohl pomaličku začít trénovat na školu - a do toho ho nenutím, vážně chce sám…
Ono jde o to, že jsme v rodině dohodnuti, že si všichni pro děti budeme dárky kupovat sami a pak si je mezi sebou rozdáme. A když mám dárky kupovat za sebe, za babičky, a pět tetiček, tak už je toho trochu moc. Proto mě napadlo tohle. O hračky a hry ho samozřejmě neošidím ![]()
Přiživím se na této diskuzi - kdybyste měla některá odkaz, kde koupit hezký kapsář a pěknou zástěru na výtvarku, budu vděčná za tip. Myslela jsem, jak přijdu a koupím, ale celé prázdniny jsem tyto dvě věci marně sháněla. Přitom to jsou „stovkové“ položky, nechápu, proč to nemají v prodejnách. Na netu jsem neobjevila nic moc podařeného - jen takové nepříliš barevné podivnosti, to mladýho moc neuchvátilo
.
Předem díky.
Poradíte mi prosím. Máme seznam ze školy, že máme koupit: štětec kulatý tenký a silný a plochý tenký a silný. Co jsem byla v papírnictvích nebo se dívala v eshopech, tak oba dva mají růžné tlouštky od 0 do cca 14tky. Takže jaký? Je to jedno? Díky
hlavně klid, kdyby to bylo tak dulezité dali by vám přesné císlo, chodilas do zs, no tak kup priměreně, zádné stresy ze stetce, bude huř.))