Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Asymptomatický průběh EBV je běžný, ba přímo většinový. Nebo prostě vypadá jako nějaká viróza. Když mi sem napíšeš to, co vyšlo za protilátky proti EBV v laboratoři, zkusím se na to kouknout (nejen EBNA). Vysoká hladina protilátek není v podstatě nic špatného, je to jen známka, že imunita pracuje.
@Havlova děkuji…ale bylo mi jen řečeno, že vše je v normě…železo, jaterky, KO, CRP…a ve zprávě jen: serologicky pozitivní EBV EBNA - anamnesticky vysoce pozitivní, asi reaktivace v důsledku pylu.
Dcera zažívá ted silnou pylovou alergii, jako každý rok.
Na kontrolu chodit nemusíme.
@Anonymní píše:
@Havlova děkuji…ale bylo mi jen řečeno, že vše je v normě…železo, jaterky, KO, CRP…a ve zprávě jen: serologicky pozitivní EBV EBNA - anamnesticky vysoce pozitivní, asi reaktivace v důsledku pylu.
Dcera zažívá ted silnou pylovou alergii, jako každý rok.
Na kontrolu chodit nemusíme.
To je zvláštní. Reaktivaci bych na pyl úplně nesváděla. Kromě vysokého EBV bych očekávala ještě další - minimálně pozitivní Early antigen nebo nějaké IgM protilátky.
@Havlova ahoj, můžu se zeptat, zda tomu nějak víc rozumíš? Naše dcera má vysoké protilátky pouze ebna igg 600 a vca igg taky více než 600. Už od minulého léta..
Nejhůř na tom byla loni v létě, nejedla, byla strašně bledá, škrabala se, padaly vlásky a jiný věci včetně zvětšených uzlin…prostě šílený. Doktoři, že je ok, no nebyla..
Celkově je lepší, ale má útlumy energie, pak je to dobrý. Ta bledost trvá. Podle krve anemická není. Já se bojím něčeho vážnýho..
@denistenis píše: Více
Já jsem schopná interpretovat max max serologický nález. Jestliže má jen EBNA IgG a VCA IgG, nemá IgM ani EA IgG (early antigen), je to stav, kdy primoinfekci (první infekci virem), prodělala někdy dřív. Vzhledem k absenci IgM a EA IgG to již loni v létě bylo víc, než před pár měsíci.
Jestli proběhla reaktivace nejsem z tohoto schopná poznat, i když tam bývají i protilátky třídy IgM a proti EA.
Vyšetřovali i jiné infekce?
@Havlova děkuji moc, no vyšetřovali boreliózu, tam nějaké protilátky byly, ale nebyla ta akutní fáze, pak chlamydie plicní, to bylo ok.
Ta dělá zvětšené uzliny docela často. Jestli má problémy déle než rok, určitě bych intenzivně žádala dr. o jejich řešení.
@Havlova píše: Více
No dokonce jsme měnili i lékaře protože naše známa doktorka mi řekla, že mám problém já..že malá je bledá po mně a prý vlasy v létě padají všem a hubne v létě taky každý. (Byli jsme na uz uzlin, ty byly jako reaktivní a větší, ale jinak v pořádku. Druhý utz uzlin začátkem roku byl lepší).. Další lékař řekl, že tam je spousta zvláštních věcí a ve finále otočil a řekl, že se nic neděje. Takže teď jdeme opět k nové paní doktorce…Nejhorší, že lékaři řeknou, že protilátky má každý. To sice ano, ale takovýto bomby asi ne..
@denistenis píše: Více
Docela záleží na tom, v jakých jednotkách se protilátky udávají, není to jednotné a každá souprava to má jinak. My běžně ty stovkové hodnoty protilátek v laboratoři máme.
Protilátky obecně by se měly vyšetřovat v jedné laboratoři, porovnávat jdou jen tehdy, když jsou vyšetřované stejným druhem soupravy.
Možná by bylo dobré získat nějaké doporučení na dětské nebo infekční oddělení do nemocnice.
Dobrý den, dospívající dceři byla kvůli náhle vzniklé bolesti v krku odebrána krev + výtěr z krku. Bolest zmizela hned druhý den, bez léků, nicméně po 2 dnech výsledky z krve ukázaly EBV EBNA vysoké hodnoty, jinak vše ok-krevní obraz, jaterní testy, CRP atd. Prý reaktivace EBV. Nicméně nejsme si vědomi, že by někdy měla mononukleozu, nemocná nebyla snad 10 let, k pediatrovi chodí jen na prevence, absence prakticky nulová atd. Měl jste někdo asymp.mono nebo reaktivaci? Hodnoty pak zase klesnou? Nebo je to nutné hlídat? Dcera je naprosto fit…