Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj ja se taky pri nakupovani divam ne ecka, hlavne aby tam nebyli skodlivy. pak sleduju na sunce kolik je tam procent masa. jinak se snazim kupovat cesky vyrobky pokud jsou, pokud ne tak treba nemecky. dost to sleduju , neni mi jedno co jime. vyhazeli jsme kvuli tomu pulku koreni.
Spíš sleduji celkově složení - tuky, cukry, podíl čeho kde..Pokud ale vidím větší poměr těch blbostí ( zahuštovadel, barviv a stabilizátorů), tak jdu od toho..co konkrétně, které éčko je škodlivé si nepamatuji..
Taky jsem takto „postižená“
Naštěstí manžel tohle se mnou sdílí, takže také shání informace a když jde na nákup, tak sleduje. Takže již dávno nekupujeme žádné limonády s umělými sladidly, dochucovadla s glutamátem a ten seznámek se nám stále rozšiřuje
Není pak jednoduché něco v krámě vybrat, ale dá se to. Malé kupuji vesměr bio. Je to docela náročné jí vařit zvlášť, ale říkám si, že dělám hodně pro její zdraví a to je pro mě hodně důležité. Taky je to dobré na dietu, protože když jsem si tuhle chtěla koupit nějaké bonbony, tak jsem pročetla asi tři etikety a nakonec odešla bez bonbonů, protože to byly samý éčka ![]()
Tak já se snažím sledovat všechny etikety, složení, přidané látky atd., jak když nakupuju potraviny pro dítě tak i pro dospěláky.
Rozčiluje mně mnohdy špatná kvalita potravin, hodně jich má dnes dlouhou trvanlivost a pak se tam napere kde co, jen, aby to vydrželo co nejdéle.
Jo, taky koukám a některé potraviny nekoupím jen proto, že mi přijde zbytečné, že je v nich něco navíc. Stačí obyčejný pytlíkový kysaný zelí. Proč má mít navíc ještě konzervant, když vedle leží pytlík jenom - zelí, sůl a kmín? Stejně třeba u hořčice.